Showing posts with label tudung syria. Show all posts
Showing posts with label tudung syria. Show all posts

Monday, 15 September 2014

Tudung Syria Dengan Pelapik Dagu






Tudung Syria Berdagu


Pola Tudung Syria Berdagu

Fesyen selalunya berkaitan dengan pengulangan idea. Sedikit sentuhan dan olahan pada fesyen akan mencipta suatu trend baru. Menghasilkan sesuatu yang unik, menjadi ikutan dan kegilaan.

Dari bahan asas benang ditenun menjadi kepingan kain. Dari situ munculnya pereka fesyen memerah idea, menghasilkan lakaran fesyen untuk diserahkan kepada tukang jahit untuk direalisasikan menjadi produk pakaian yang dikehendaki. 

Sesuatu produk itu tidak akan menjadi kenyataan jika tidak mendapat sentuhan dari tukang jahit. Kemahiran tukang jahit sahaja yang mampu menukar kepingan kain menjadi produk tiga dimensi yang cantik, menarik dan indah dipandang.

Tudung jahitan kali ini atas permintaan pelanggan iaitu tudung syria ditambah dengan pelapik dagu. Tudung dengan ukuran labuh dengan fabrik dari jenis lycra. Dijahit tepi dengan jahitan coverstitch. Saya sertakan pola untuk panduan menjahit. Tutorial menjahit tudung di dalam blog ini sudah mencukupi untuk menjahit sendiri tudung ini. 

Sebab itu saya katakan fesyen itu sendiri hanyalah pengulangan idea. Idea yang asal semua orang boleh menggunakannya kerana sudah lama wujud.

Thursday, 11 September 2014

Tudung Syria Lycra Piping Bersama Inner


Tudung Syria Piping

Inner

Pada entri sebelum ini saya tunjukkan shawl dengan jahitan piping. Tempahan pelanggan kali juga hendakkan jahitan piping tetapi pada tudung syria. Tempahan sekali bersama dengan inner atau anak tudung seperti yang saya tunjukkan pada gambar di atas. Pilihannya dengan saiz labuh. 

Kain yang digunakan untuk tudung ini adalah kain lycra dengan warna pink pelanggan. Ada dua warna sebenarnya yang ditempah tetapi tak sempat nak pergi cari kain. Tudung ini memang sesuai kepada mereka yang sukakan penampilan tudung labuh.

Saya memang bercadang untuk membeli lebih banyak stok kain terutama warna plain untuk kain chiffon dan lycra supaya mudah dan cepat untuk saya siapkan tempahan tetapi rumah saya tidak banyak ruang lagi untuk menyimpan stok.

Nampaknya saya perlu tempat yang lebuih besar dan luas sebelum ini.

Saya pernah tunjukkan bagaimana unruk menjahit sendiri tudung syria dan piping. Boleh lihat pada entri saya yang lepas atau boleh klik pada tajuk di bawah.



Kepada sesiapa yang baru berjumpa dengan blog ini jangan lupa lihat juga pada entri yang lepas. Banyak fesyen tudung, shawl dan pakaian yang saya kongsikan dalam blog ini. Tak sangka rupanya blog ini sudah melebihi setahun.

Monday, 14 April 2014

Tudung Syria



Tudung syria memang simple dan ringkas.  Tidak ada awning, mudah digayakan. Boleh juga dipanggil tudung express atau tudung segera. tetap mempunyai peminatnya.  Oleh sebab itu ramai yang menggemarinya. Walaupun simple tetapi tetap bergaya apabila memakainya. 

Warna plain selalunya menjadi pilihan. Tudung ini paling mudah untuk dijahit. Lihat sendiri tutorial menjahit tudung syria yang telah saya postkan dalam entri yang lepas. Potong kain ikut pola. Kemudian jahit untuk cantumkan tudung tersebut. Kemaskan hujung kain dengan jahitan coverstitch atau jahit tepi halus. Sesiapa sahaja yang mempunya asas  menjahit tentu boleh menjahitnya. Sangat mudah.

Walaupun pelbagai fesyen tudung muncul dengan rekabentuk terbaru, tudung syria tidak pernah dilupakan. 
Selesa dipakai dan sesuai dengan kebanyakan bentuk muka. Menjaganya  pun tidak susah. Nak lipat pun senang sebab tidak ada awning. Boleh dimasukkan dicelah -celah beg kalau nak berjalan jauh atau balik kampung. Cara memakainya pun mudah. Sarung sahaja di kepala. Boleh dipakai dengan inner atau tanpa inner. 

Kepada suri rumah yang sepanjang masa berada rumah amat sesuai sekali memakai tudung syria ini. Boleh pakai semasa hendak menyidai kain di ampaian atau semasa nak keluar beli ikan di depan rumah atau semasa nak keluar beli barang di kedai.  Semua nak cepat mesti pakai tudung yang mudah.

Kepada yang bekerja pula tudung syria juga tidak ketinggalan dari segi fesyen. Boleh dipakai dengan kerongsang atau gunakan pin sahaja pun nampak kemas. Tidak perlu lagi nak cerita panjang, cubalah sendiri pakai tudung syria. Lihat muka di cermin. Muka yang nampak tembam tadi sudah kelihatan seperti bujur sirih. Tentu ramai yang tergoda.

Tuesday, 8 April 2014

Panduan Menjahit Tudung Syria

Tudung syria adalah antara tudung yang paling mudah dijahit kerana tidak mempunyai awning. Tutorial kali ini saya akan tunjukkan beberapa langkah mudah bagaimana hendak menjahit tudung syria.

Tudung syria ini adalah bersaiz labuh lebih kurang 24 inci dari dagu. Fabrik untuk tudung syria ini menggunakan kain lycra berwarna hitam.

STEP 1
Sediakan kain lycra 1.5 meter untuk saiz labuh (Saiz XL). Untuk saiz L atau M boleh menggunakan kain 1 meter. Sediakan pola untuk tudung syria.


STEP 2
Lipat dua kain lycra dan letakkan pola di atas kain.


STEP 3
Gunting kain mengikut pola tudung.


Hasil dari kain yang digunting.


STEP 4
Jahit lurus untuk cantumkan tudung. Bahagian yang perlu dijahit seperti garisan merah.



STEP 5
Kemaskan pinggir kain dengan mesin jahit tepi biasa.


Hasil jahitan seperti gambar di bawah.


STEP 6
Kemaskan bahagian sekeliling muka dengan jahitan coverstitch.


Hasil jahitan sekeliling muka dengan kemasan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 7
Kemaskan bahagian bawah tudung dengan menggunakan jahitan coverstitch seperti di atas.


Hasil kemasan coverstitch di bawah kain dengan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 9
Tudung siap dan boleh digayakan. 

pandangan depan

pandangan sisi

SELAMAT MENCUBA

Wednesday, 12 March 2014

Tudung Syria Plain Labuh









Entah kenapa tiba-tiba hari ini kepala terasa berat sekali. Terasa pening yang amat sangat. Tidak tahan lagi terus ambil bantal dan baring. Badan terasa lemah sekali, terasa menyucuk-nyucuk. Akhirnya terasa hendak muntah. Hari ini langsung tidak ada selera makan. Rasa macam nak demam.

Sebelum ini anak yang nombor empat juga muntah-muntah dari siang hingga ke malam. Malam semalam bangun pukul 3 pagi dan bawa pergi klinik 24 jam di Seksyen 4 Tambahan. Sudah 2 hari tak pergi sekolah. Risau juga.  

Sekarang dah berjangkit pula. Semangat menjahit juga hilang apabila tak sihat macam ini. Kalau kerja makan gaji boleh juga minta MC.  Kerja sendiri tak perlu MC. 

Apabila keadaan sebegini berlaku, terasa susah hati. Banyak tempahan pelanggan yang belum siap. Ramai yang nak ambil sebelum cuti sekolah. Nak kendurilah, balik kampunglah. Nak pergi makan anginlah dan bermacam-macam lagi.

Apa yang boleh buat hanya berdoa sahaja agar cepat sembuh. Rasa-rasanya cuti sekolah nanti nak balik kampung. Berehat sekejap kat kampung. Perlu juga jaga kesihatan. Asyik menjahit siang dan malam. Kalau sakit kan dah susah. 

Entri kali ini pun tak ada idea nak tulis panjang-panjang. Menulis juga perlukan tenaga. Jika tiada tenaga, idea pun entah ke mana. Cuma yang mampu buat hanya update sahaja gambar tudung tempahan pelanggan. Sekurang-kurang ada juga hasil jahitan tudung terbaru untuk di kongsi. 

Tudung syria 3 layer di atas ditempah oleh pelanggan sudah agak lama. Baru sahaja siap menjahit. Sekali order sampai 7 helai. Tempahan adalah tudung labuh dari kain chiffon georgette.

Nanti apabila dah sihat, barulah boleh tulis artikel panjang-panjang. Tengok gambar cukuplah hari ini.

Saturday, 1 March 2014

Beli Tudung Labuh Online

Tudung labuh di bawah untuk dijual.

PM melalui facebook : https://www.facebook.com/nashfesyen
SMS/Whatsapp Kak Ros: 017-4315193.

Harga tudung seperti dipaparkan di bawah setiap gambar.  Kos Pos: RM6.00 (Semenanjung), RM10.00 (Sabah & Sarawak) walaupun beberapa helai dibeli.

Penghantaran menggunakan pos laju.

Tudung Lycra Berdagu

Material: Lycra
Size: Panjang dari dagu ke bawah = 19.5 inci.
Color/Corak: Sila Lihat Gambar
Characteristic: Labuh, sejuk dan sedap dipakai, mudah dijaga.

Tepi kain dikemaskan dengan jahitan piping.

Klik pada imej untuk gambar yang  lebih jelas.

(Kami mengguna kamera Nikon D3100 untuk mengambil gambar. Warna mungkin sedikit berbeza disebabkan pencahayaan dan setting pada skrin komputer)

SOLD OUT
Code: TLB0001
Harga: RM35.00

Tudung Syria

Material: Cotton Lycra
Size: Panjang dari dagu ke bawah = 21 inci.
Color: Sila Lihat Gambar
Characteristic: Labuh, sedap dipakai, mudah dijaga.

Inner disertakan sekali.

Klik pada imej untuk gambar yang lebih jelas.

(Kami mengguna kamera Nikon D3100 untuk mengambil gambar. Warna mungkin sedikit berbeza disebabkan pencahayaan dan setting pada skrin komputer)
Code: TS0001
Harga:  RM30.00

Code: TS0002
Harga: RM30.00

Code: TS0003
Harga: RM30.00

Code: TS0004
Harga: RM30.00

Sunday, 16 February 2014

Jubah, Blouse, Dress dan Baju Kurung Untuk Pelanggan

Hari ini tak nak tulis cerita panjang-panjang. Cukuplah nak tunjukkan gambar beberapa tudung, shawljubah dress, blouse dan baju kurung yang berjaya disiapkan dalam beberapa hari ini seperti mana yang ditempah oleh pelanggan.

Ungkapan popular "A picture is worth a thousand words" cukup untuk mentafsirkan dan menggambarkan tudung dan baju yang sebagaimana menjadi pilihan pelanggan. Bukan semua orang suka membaca. Ada yang nak tengok gambar sahaja. Ada yang suka cerita. Ada yang suka kedua-dua sekali. Ikut minat masing-masing. Yang terbaik adalah mereka yang suka berfikir apabila melihat sesuatu ada membaca sesuatu.

Bagi pengiklan dan penjual online pula gambar atau imej yang cantik dan menarik amat penting untuk memukau pelanggan sehingga menjadikan pelanggan rasa tidak senang duduk dan termimpi-mimpi untuk mendapatkan produk tersebut.

Bagi saya pula yang masih belajar ilmu edit mengedit ini dan mengambil gambar secara profesional ini cukuplah untuk menunjukkan gambar hasil jahitan yang saya siapkan. Gambar yang diambil tanpa edit dan hanya menggunakan patung sebagai model. Kalau ikut hati memang macam-macam nak belajar. Mungkin juga perlu fikirkan untuk 'outsource' sahaja benda-benda macam ni. Nantilah bila dah maju nanti.

Kalau dulu gambar-gambar yang saya ambil berlatar belakang warna putih sebab dinding rumah lama warna putih, sekarang warna kuning pula sebab dirumah baru sekarang dindingnya warna kuning. Kalau nak ambil gambar dengan latarbelakang putih juga mungkin perlu beli skrin putih yang boleh diletakkan sebagai latarbelakang.

Bila dah mula menaip, mulalah nak tulis panjang-panjang. Cukuplah setakat ini dan nikmati hasil jahitan yang saya sempat siapkan dalam beberapa hari ini.

Shawl Instant Dengan Bunga Ros













Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017