Sunday, 29 June 2014

Tudung Dua Layer Soft Awning Corduroy


Hari kedua di bulan Ramadan tentunya setiap orang sudah ada perancangan bagaimana hendak membuat persiapan untuk hari raya nanti. Sambil memujuk anak-anak yang mula belajar berpuasa supaya terus berpuasa, sambil itu juga memikirkan persiapan untuk berbuka dan untuk menyambut hari raya nanti.

Ada yang sudah awal-awal lagi sudah menghantar kain kepada tukang jahit dengan pilihan tema tertentu untuk baju hari raya sekeluarga. Ada yang mula membanjiri kedai pakaian, pasar-pasar ramadan, pasar kemboja, super market dan juga butik-butik terkenal untuk membeli sahaja baju raya yang sudah siap dijahit. Semua sudah menyediakan budget untuk bergaya di hari raya nanti. Maklum sahaja gaji pun sudah dapat, duit raya pun company akan bagi lagi nanti. Bolehlah berborong sakan kali ini. Budget untuk persiapan hari raya kali ini pun bertambah dengan kelahiran orang baru dan juga anak-anak pun sudah besar dan pandai pula memilih fesyen baju dan tudung. Sepasang tidak cukup kerana baju dan tudung raya mesti dipakai berlainan sekurang-sekurangnya untuk lima hari raya bila bercuti nanti.

Kepada yang makan gaji mungkin hari ini hari pertama bekerja di bulan ramadan. Permulaan Ramadan kalau boleh biarlah  tak ada banyak kerja supaya boleh rehat-rehat. Masa makan pun dipendekkan supaya boleh pulang awal. Sambil bekerja boleh juga melayari internet mencari resepi-resepi untuk berbuka puasa dan juga membaca blog pilihan. Sambil melayari internet sambil mengerling ke arah bos supaya tidak perasan sedang membaca blog ini. Bos pun nampak macam concentrate sahaja mengadap komputer.

Kepada peniaga masa sekarang lah peluang untuk melipat gandakan pendapatan terutamanya yang menjual kuih raya, baju, tudung dan shawl secara online atau offline. Booth untuk bulan Ramadan sudah lama ditempah untuk menjual shawl dan tudung.

Kepada tukang jahit sudah merasa tekanan untuk menyiapkan tempahan pelanggan sehingga tidak tidur lena kerana memikirkan tempahan yang perlu disiapkan sekurang-kurang seminggu sebelum hari raya.

Saya sendiri sekarang terasa sibuk yang amat sangat berbanding daripada tahun-tahun yang lepas untuk menyiapkan tempahan pelanggan terutamanya shawl yang begitu banyak sekali yang semuanya hendakkan sebelum hujung minggu ini supaya boleh dijual awal. Kalau pada hari cuti sekolah yang lepas, bolehlah minta tolong anak-anak membantu. Sekurang-kurangnya bolehlah juga minta lipat shawl. Bila sekolah sudah buka, habis semua letak jawatan kononnya nak baca buka dan cikgu bagi banyak homework. Buat kerja sedikit tetapi gaji nak lebih.

Tidak ada masa lagi untuk berehat dan berkhayal. Untuk melayan blog dan facebook juga semakin kurang kerana masa sangat berharga. Setiap detik yang berlalu terasa begitu cepat sekali. Tak terasa keletihan berpuasa. Itulah cabaran untuk sesiapa yang berkerja sendiri seperti saya ini.

Kali ini saya kongsikan tempahan tudung dari pelanggan iaitu tudung 2 later dengan soft awning kain corduroy. Tudung soft awning memang sedap dipakai dan mudah dijaga kerana sifat kain corduroy yang tidak mudah rosak. Boleh baca artikel saya yang lepas berkaitan dengan kain corduroy ini.

Saya sendiri sudah menyiapkan tudung hasil jahitan sendiri iaitu tudung twist berdagu untuk dijual melalui blog ini dan juga kedai online www.nashfesyen.com. Sentiasa datang ke blog ini untuk melihat fesyen terbaru hasil jahitan saya sendiri. Mungkin berminat boleh beli untuk dihadiahkan kepada ibu tersayang atau dipakai untuk hari raya nanti.

Tudung 2 layer di bawah adalah tempahan dari pelanggan bukan untuk dijual. Tudung untuk dijual akan dipostkan dalam entri yang akan datang












Kalau berminat untuk membuat tempahan tudung dengan pilihan kain dan kaler sendiri tunggu selepas hari raya pula yer. Waktu sekarang sudah ditutup tempahan untuk sementara. Kak Ros pun nak sambut raya juga.

Thursday, 26 June 2014

Selamat Menyambut Ramadan Al-Mubarak 2014


Kepada semua pembaca blog www.nashfesyen.blogspot.com saya ingin mengucapkan selamat menyambut bulan ramadan 2014. Semoga ramadan tahun ini menjadi lebih baik dari ramadan-ramadan sebelum ini.



Pesanan Ramadan dari Ustaz Zaharuddin Abd Rahman

Kesilapan Kerap Dalam Bulan Ramadhan
  • Makan dan minum dengan bebas setelah batal puasa dengan sengaja (bukan kerana uzur yang diterima Islam). 
  • Makan sahur di waktu tengah malam kerana malas bangun di akhir malam. 
  • Bersahur dengan hanya makan & minum sahaja tanpa ibadah lain. 
  • Tidak menunaikan solat ketika berpuasa. 
  • Tidak mengutamakan solat Subuh berjemaah sebagaimana Terawih. 
  • Menunaikan solat terawih di masjid dengan niat inginkan meriah. 
  • Bermalasan dan tidak produktif dalam kerja-kerja di siang hari dengan alasan berpuasa. 
  • Memperbanyakkan tidur di siang hari dengan alasan ia adalah ibadat. 
  • Menganggap waktu imsak sebagai ‘lampu merah' bagi sahur. 
  • Wanita berterawih beramai-ramai di masjid tanpa menjaga aurat. 
  • Memasuki Ramadhan dalam keadaan harta masih dipenuhi dengan harta haram, samada terlibat dengan pinjaman rumah, kad kredit, insuran, pelaburan dan kereta secara riba. 
  • Tidak memperbanyakkan doa tatkala berpuasa dan berbuka

Jadual Berbuka Puasa Dan Imsak Seluruh Negara. 
Klik pada negeri masing-masing


Sumber : JAKIM

Antara Amalan Sunat dalam Bulan Ramdhan:-
  • Bersahur 
  • Berbuka dengan menyegerakan 
  • Berdoa sepanjang berpuasa dan ketika berbuka 
  • Memberi makan orang berbuka 
  • Menjaga lidah dan anggota tubuh 
  • Memperbanyak sadaqah 
  • Menyibukkan diri dengan ilmu dan tilawah 
  • Beri'tikaf 
  • Shalat Tarawih, Tahajjud dan Witir 
  • Menjauhi perkara-perkara yang bertentangan dengan ibadah puasa.
Sabda Rasulullah saw:
"Barangsiapa yang mendirikan Ramadhan dengan penuh keimanan nescaya diampunkan segala dosa-dosanya yang lalu."

Selamat menjalani ibadah puasa.

Wasalam

Wednesday, 25 June 2014

Cardigan Jubah Untuk Majlis Akad Nikah



Dalam beberapa hari yang lepas aktiviti menjahit terganggu kerana saya mengalami masalah kesihatan yang agak serius sehingga tidak mampu memijak mesin jahit sekalipun. Alhamdulillah sekarang semakin pulih dan terasa terus bersemangat untuk meneruskan aktivit menjahit semula. Banyak juga tempahan pelanggan terpaksa ditolak kerana bimbang masalah kesihatan akan berterusan dan tempahan pula perlu disiapkan sebelum hari raya.

Aktiviti menjahit semakin rancak terutamanya jahit tepi shawl dan tudung. Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja yang menghantar shawl untuk dijahit tepi dan ada juga yang menghantar melalui pos. Semuanya untuk dijual sempena menyambut hari raya aidilfitri nanti.

Walaupun baju, shawl dan tudung yang ditempah adalah untuk hari raya yang bakal menjelang, tempahan untuk dipakai pada majlis-majlis lain juga terus diterima.  Jubah cardigan di atas ditempah khas oleh pelanggan saya untuk majlis akad nikah. Cardigan jubah panjang yang nipis dan jarang di atas adalah untuk dipakai sebagai lapisan luar bersama baju yang lain. Boleh dipakai dengan memasang kerongsang di hadapan supaya nampak kemas dan berseri.

InshaAllah lebih banyak contoh-contoh fesyen tudung, shawl dan baju akan saya update dari semasa ke semasa dalam blog ini dan lebih banyak maklumat dan cerita-cerita menarik akan saya kongsikan dalam blog ini.

Saturday, 14 June 2014

Bergaya Dengan Tudung Jahitan Sendiri


Seperti tidak percaya dengan sentuhan tangan sendiri dapat menukar beberapa kepingan kain menjadi sehelai tudung yang cantik dan boleh dipakai. Terasa kepuasan yang tidak terhingga apabila melihat hasil jahitan sendiri. Sukar untuk diterangkan dengan kata-kata. Mesti merasinya sendiri barulah tahu. Fantastik dan menakjubkan. Bangga sekali.

Dengan sedikit sahaja tunjuk ajar sahaja sudah boleh menjahit tudung sendiri. Memang betul menjahit boleh merangsang minda dan mencambah kreativiti. Walaupun bukan untuk bisnes tetapi boleh dipakai sendiri. Tak sabar-sabar lagi untuk menghasilkan tudung-tudung yang lain pula.

Alangkah seronoknya dapat menjahit tudung sendiri.

Tuesday, 10 June 2014

Shawl Jahit Sambung

Antara banyak-banyak shawl yang dihantar kepada saya untuk dijahit adalah jahitan sambung iaitu dua kepingan kain disambung atau dicantum samada secara menegak, melintang atau pun pada bahagian melengkung. Hasilnya adalah sehelai shawl yang cantik dengan aneka warna dan coraknya yang menarik.

Sambungan menggunakan mesin jahit tepi halus dan jahitan kelilingnya juga menggunakan mesin jahit tepi halus. Ada yang meminta saya memotong kain dan ada juga yang memotongnya sendiri. Begitulah pelbagai fesyen shawl atau selendang yang terhasil dan sentiasa mendapat sambutan terutama kepada anak-anak remaja dan ibu-ibu yang bekerjaya untuk tampil cantik, elegan dan menarik. 

Pada bulan ini adalah antara bulan-bulan yang paling sibuk bagi saya kerana banyak tempahan shawl yang dihantar untuk dijahit dan kebanyakan untuk dijual sebelum menyambut hari raya nanti. Kepada sesiapa yang belum ada idea jenis-jenis fesyen shawl yang hendak dijual, saya sudah memberikan banyak contoh fesyen shawl dalam blog ini. Bolehlah belajar berniaga shawl samada secara off line atau online. Biar urusan jahit-menjahit serah sahaja kepada Kak Ros. Tumpukan perhatian kepada usaha untuk menjual. Kepada yang nak pakai sendiri pun boleh hantar untuk saya jahitkan.

Dibawah beberapa contoh jahitan sambung untuk pelbagai fesyen shawl.



Shawl di atas adalah shawl panjang empat segi yang disambung secara melintang ditengah-tengah kain yang berlainan warna.



Shawl di atas pula disambung secara menegak ditengah-tengah kain dengan 2 kepingan kain berlainan warna dan corak.


Shawl ini disambung pada bahagian melengkung dengan kain warna plain dan kain glitter dengan potongan half moon. Di bahgian atasnya pula dijahit dengan lace.


Shawl ini disambung dengan dua kepingan kain berwarna plain dengan hujungnya dipotong separuh bulatan

Monday, 9 June 2014

Shawl Sarung

shawl sarung dari sebelah luar

shawl sarung dari sebelah dalam

digayakan di kepala

shawl sarung dari sebelah luar

shawl sarung dari sebelah dalam

digayakan di kepala

Shawl sarung atau tudung sarung dikategorikan sebagai shawl instant atau tudung instant kerana mudah dipakai dan senang disarungkan di kepala. Contoh shawl sarung di atas adalah untuk shawl sarung dengan warna yang berlainan iaitu merah dan ungu. Warna di luar dan di dalam adalah berlainan dari material lycra 2 tone. 

Cara menjahitnya juga mudah hanya menggunakan mesin jahit tepi halus untuk mencantum hujung kain menjadi seperti sarung. Selepas itu jahit tepi keliling untuk di sebelah atas dan bawah kain untuk menjadinya cantik dan kemas.

Trend shawl instant menjadi trend fesyen terkini untuk shawl dan tudung dan sentiasa mendapat permintaan yang tinggi terutamnya untuk mereka yang bekerja dan ingin bergaya. Oleh sebab itu sentiasa ada sahaja tempahan dari pelanggan untuk shawl jenis instant atau shawl segera ini. Sudah beberapa kali dihantar untuk dijahit dan sekejap sahaja habis dijual seperti pisang goreng panas.

Boleh sahaja menggunakan apa-apa jenis fabrik kain samada lycra, denim atau chiffon. Shawl sarung atau shawl instant ini sangat dihargai oleh mereka yang tidak pernah cukup masa mengurus urusan harian. Tambahan pula terdapat berbagai jenis warna yang sepadan dengan warna atau corak pada baju. Oleh sebab itulah shawl sarung ini sentiasa ada permintaan. 

Macam mana nak pakai shawl sarung ini? Kak Ros pun tak tahu. Pandai-pandailah belit sendiri.

Sunday, 8 June 2014

Lelaki Juga Pandai Menjahit Tudung


Dalam kelas jahit tudung yang saya jalankan, sudah beberapa kali saya menerima peserta lelaki. Ada yang datang bertemankan isteri dan ada yang menyertainya bersama peserta wanita yang lain termasuklah untuk minggu ini. Peserta kelas saya kali ini datang jauh dari Kuantan, Pahang.

Sentuhan jahitan lelaki kadang kalanya lebih hebat dari jahitan wanita. Semuanya kerana minat dan melihat peluang menambah pendapatan dari jahitan terutamanya tudung dan shawl.

Pakaian termasuk tudung merupakan keperluan asas sampai bila-bila. Permintaannya tidak akan habis seperti mana permintaan untuk makanan. Ada banyak kelebihan jika kita mempunyai skil menjahit. Berbanding pakaian lelaki, pakaian wanita yang paling banyak ditempah kerana wanita amat cerewet dalam pemilihan pakaian termasuk tudung untuk dipakai. Fesyen mesti terkini. Warna pakaian mesti padan terutama tudung dengan baju. Dengan tempahan menjahit sahaja kesesuaian memilih dapat diatasi.

Ini mungkin antara peluang-peluang yang dapat dilihat oleh mereka yang mengikuti kelas menjahit.

Antara kelebihan menjahit terutama untuk lelaki.

  • Dapat menambah pendapatan dengan menawarkan perkhidmatan-perkhidmatan menjahit tudung, tukar awning tudung dan menjual tudung mengikut kehendak pelanggan. 
  • Jika sebelum ini hanya repair seluar bundle sahaja. Selepas ini boleh tambah lagi perkhidmatan baru. Jahit dan repair tudung pula.
  • Boleh belajar menjual tudung dengan jenama sendiri. Fesyen tudung juga sentiasa berubah. Sekejap ada yang suka tudung 3 layer, sekejap 2 layer, ada yang suka yang labuh. Dengan ada asas menjahit semuanya dapat diubah mengikut keperluan. 
  • Boleh jahitkan tudung untuk isteri. Isteri pula mempromosi kepada kawan-kawan. Dapat menambah pendapatan keluarga. Isteri suka, keluarga pun bahagia.
  • Apabila dah pandai menjahit, boleh ajar yang lain pula menjahit. Tak dapat jadi cikgu sekolah boleh juga jadi cikgu menjahit.
  • Menjahit sebagai asas untuk membina empayar perniagaan tudung atau pakaian yang lebih besar. 
  • Jika dah pandai menjahit mudah untuk memahami fesyen tudung. Pelanggan pun seronok bila diajak berbual tentang fesyen tudung.
Menjahit bukan lagi dimonopoli oleh golongan wanita sekadar untuk membantu suami menambah pendapatan suami di rumah tetapi boleh dijadikan satu perniagaan yang menguntungkan jika digabungkan dengan perniagaan tudung dan pakaian yang menjadi keperluan asas manusia terutamanya dengan perkembangan bisnes online sekarang ini. 

Siapa yang pandai mengambil peluang dia yang akan lebih kehadapan. Tidak kira lelaki atau wanita.

Wednesday, 4 June 2014

Butterfly Shawl Berawning





Dari sekeping kain menjadi sebentuk tudung atau shawl yang menarik. Begitulah terbentuknya pelbagai fesyen walaupun hanya untuk dipakai di kepala. Rekabentuk fesyen tidak ada sempadannya. Baik baju, tudung atau shawl. Ada sahaja design terbaru yang direka. Walaupun tudung atau shawl nampak simple sahaja dengan rekabentuk yang hampir serupa. Tetapi apabila datang kepada mereka yang kreatif pelbagai design baru boleh terbentuk.

Pada entri yang lepas saya telah tunjukkan shawl butterfly bersama dengan polanya sekali. Kali ini rekabentuknya sedikit berbeza dengan tambahan awning pada shawl. Shawl pula digabungkan dengan dua kepingan kain menjadi dua layer seupaya lebih tebal dan jarang. Fabriknya pula adalah dari kain chiffon georgette yang kebiasaannya menjadi pilihan untuk shawl atau tudung.

Yang menariknya tentang design ini adalah kedudukan awning yang tidak terletak ditengah-tengah shawl. Awning terletak di sebelah tepi shawl supaya apabila dipakai mudah untuk dililit di kepala. Pemakaianya yang mudah membolehkan sesiapa sahaja memakainya. Nampak kemas dan bergaya sekali. Pilihan warna untuk tempahan kali ini adalah warna plain yang boleh dipakai dengan apa sahaja kombinasi warna baju yang sesuai.

Betapa mudahnya untuk menjahit sendiri tudung kalau sudah ada asas menjahit tudung. Tak sabar sudah untuk menunggu hari sabtu ini untuk kelas menjahit tudung.

Tuesday, 3 June 2014

Jahit Veil Pengantin



Tempahan untuk majlis perkahwinan terus diterima pada musim cuti sekolah ini. Sebenarnya ditempah sebelum cuti sekolah lagi. Hanya baru siap dijahit kerana hendak dipakai pada hujung minggu ini. Tempahan ini sekali dengan baju nikah yang saya postkan pada entri sebelum ini. 

Tempahan juga dibuat untuk shawl yang akan dipakai oleh para-para dayang pengantin semasa majlis perkahwinan nanti. Kehadiran dayang-dayang pengantin dengan shawl dengan warna yang sama tentunya akan menyerikan majlis perkahwinan nanti. Begitulah majlis perkahwinan yang mahu diraikan. Akan bertambah meriah majlis dengan penghias yang tentunya juga cantik menawan. 



Untuk membuat veil pengantin tidaklah susah. Fabrik kain yang digunakan adalah dari material chiffon yang dipotong dengan bentuk half moon atau half oval. Kemudian jahit tepi halus sekeliling kain yang dipotong tadi. Selepas itu jahit border lace pada bahagian atas half moon atau half oval tadi. SIAP. Mudah sekali dan boleh digayakan dengan baju nikah yang ditempah.

Minggu-minggu ini adalah minggu yang amat sibuk sekali. Pada hari minggu yang lepas, saya ke Taiping kerana ada majlis kenduri anak kakak saya yang bongsu. Sudah lajak ke Taiping terus sahaja balik kampung untuk satu hari. Sebelum itu sudah balik kampung kerana kenduri juga. Selepas ini tidaka ada lagi balik kampung sehingga hari raya nanti. Saya perlu fokuskan kepada tempahan pelanggan.

Kenapa saya merasa sibuk sekali untuk minggu-minggu ini. Semalam sahaja pelanggan datang dari pagi hingga ke malam. Tidak pernah berlaku sebelum-sebelum ini. Ramai yang menghantar untuk jahit tepi shawl untuk persediaan untuk dijual untuk persediaan hari raya nanti sama ada melalui booth atau secara online.

Tempahan tudung pun saya  STOP dahulu buat sementara waktu kecuali tempahan menjahit shawl yang masih diterima sehingga kini. Saya juga telah menambah seorang lagi pembantu untuk membantu saya. Rumah pun sudah penuh dengan bungkusan-bungkusan kain di sana sini. Semakin sempit ruang di rumah.

Semuanya berlaku kerana saya menulis blog.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017