Showing posts with label fesyen shawl. Show all posts
Showing posts with label fesyen shawl. Show all posts

Thursday, 26 November 2015

Shawl Dua Muka Kedut Di Tepi



Shawl instant dua muka dengan kedutan di tepi adalah tempahan dari pelanggan untuk jualan di kedai online yang popular di internet. Shawl ini memang sesuai untuk dipakai untuk sesiapa sahaja kerana tidak singkat dan boleh diadjust menutupi dada. 

Kerancakan dalam industri tudung dan shawl sekarang memberi peluang kepada ramai wanita untuk membuat pilihan.  Memilih shawl yang simple, mudah dipakai tetapi masih tetap bergaya walaupun dengan apa-apa warna kulit dan bentuk muka sekali pun kadang-kadang memang sesuatu sukar untuk difikirkan. Mungkin shawl sebegini boleh dicuba untuk pilihan kali ini.

Wednesday, 6 May 2015

Shawl Ropol



Semakin hari semakin banyak pilihan fesyen shawl untuk dipakai. Semakin ramai yang pandai merekabentuk shawl sendiri, Kalau dahulu fesyen shawl terhad kepada beberapa jenis pattern sahaja tetapi kini tidak terbilang lagi fesyen shawl yang wujud di pasaran. Menambahkan lagi kemeriahan berfesyen di kalangan wanita dan juga kesibukan tukang jahit untuk menjahit.

Keunikan shawl bukan sahaja terletak kepada rekabentuk geometri shawl tersebut tetapi juga dengan tambahan aksesori tertentu pada shawl. Hiasan  seperti manik, kristal. sequin, bunga dan lain-lain yang biasa diletak bersama-sama pada shawl. Salah satunya yang menjadi pilihan adalah ropol.

Ropol bukanlah sesuatu yang baru wujud. Ianya sudah lama menjadi hiasan pada kain, baju, langsir dan sebagainya. Tambahan ropol pada shawl memberi keistimewaan tersendiri pada shawl. Dengan sedikit kreativiti ianya boleh menjadikan fesyen shawl sesuat yang unik, menarik, dan istimewa. 

Cara menjahitnya juga tidak susah. Untuk membuat ropol saya memotong kain menjadi jalur yang panjang dan dijahit tepi halus disekelilingnya. Untuk shawl pula saya menggunakan jahitan kelim halus pada bahagian atas shawl. Kemudian jalur kain ropol tadi dicantum pada keliling shawl yang tidak berkelim dan dijahit menjadi ropol sebagaimana kita biasa menjahitnya pada baju, langsir atau tudung meja. Jahitan ropol juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing. Mudah dan ringkas. 

Sunday, 5 April 2015

Tempah Shawl Untuk Majlis Perkahwinan Adik





Terima kasih Lynn kerana sudi berkongsi gambar untuk blog ini. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Baca entri yang lepas.






Tempahan shawl khas untuk dipakai pada hari perkahwinan adik yang akan diadakan pada cuti sekolah minggu depan di Pantai Remis, Perak. Tempahan shawl berfesyen ini adalah dari jiran sebelah rumah Kak Ros, Muslinda Kamal namanya. Sudah kenal dengan Lynn ini sejak tinggal di Sabah lagi. Apabila berpindah ke Bangi cari rumah pun dekat-dekat juga.

Shawl yang ditempah adalah shawl yang sudah biasa saya tunjukkan dalam entri-entri yang lepas seperti shawl bunga ros, shawl berawning, shawl instant dan shawl kedut di bahu. Alhamdulillah dapat siapkan juga sebelum cuti sekolah setelah bertangguh hampir sebulan. Sebenarnya dah bagi komitmen untuk siapkan sebelum cuti sekolah. Warna pilihan adalah silver dengan jahit tepi hijau. Satu lagi pula untuk shawl berkedut di bahu dengan warna mustard. Ada sehelai lagi yang tak sempat nak masukkan iaitu pleated shawl. Shawl nampak kedut sedikit sebab tak sempat nak seterika.

 Adik Lynn ini adalah pemain bola sepak negeri Pahang. 

Ok, Lynn, jangan lupa share gambar ya bila bergaya dengan shawl ini nanti. Maaf, majlis kenduri tak berkesempatan nak pergi sebab sudah plan awal nak balik kampung minggu depan.

Tuesday, 26 August 2014

Shawl Jahit Kedut





Kedutan pada shawl mampu memberi kesan yang menarik pada shawl. Contohnya seperti yang saya tunjukkan pada gambar di atas. Pada entri sebelum ini saya pernah tunjukkan bagaimana membuat kedutan untuk tapak kerongsang. Cara yang sama digunakan untuk menghasilkan kedutan pada shawl seperti gambar di atas. 

Saya pun tidak boleh menulis entri yang panjang-panjang sekarang ini. Tempahan semakin menimbun mengalah musim hari raya yang lepas. Prioriti lebih kepada aktiviti menjahit dan bukan sangat kepada blog walaupun blog juga penting sebagai medium untuk memperkenalkan servis yang saya lakukan. InshaAllah jika ada masa terluang dan yang paling penting jika ada idea untuk menulis saya akan terus update blog ini. Sudah banyak entri yang saya postkan. Jika ada banyak masa rajin-rajinlah menyelak halaman demi halaman dalam blog ini untuk melihat pelbagai lagi fesyen shawl, tudung dan baju. Dalam setiap entri ada sesuatu yang boleh dipelajari. 

Jika ada kesempatan teringin sekali saya membuat beberapa lagi siri panduan menjahit tudung yang terbengkalai sekian lama. Tetapi apakan daya untuk menjawab message sms/whatsapp/facebook/email dan melayan tetamu yang datang ke rumah setiap hari sudah makan masa beberapa jam. 

Itulah normal tanda-tanda kemajuan. Jika tidak ada pertanyaan dan tidak ada sesiapa yang datang untuk membuat tempahan sudah lama saya boleh tutup mesin jahit dan blog ini juga.

Monday, 18 August 2014

Shawl Renda


Renda biasanya dijadikan perhiasan atau aksesori tambahan  yang dijahit pada sarung bantal, telekung, tepi baju dan lain-lain termasuklah tudung. Juga disebut sebagai lace, kerawang, ruffle atau apa-apa nama lain adalah hasil dari benang yang dikait, disirat atau disulam secara manual atau menggunakan mesin. Renda juga boleh dihasilkan sendiri dengan menggunakan pita kain dijahit menjadi berkerawang, beropol, berbunga-bunga atau mempunyai kesan berombak-ombak. 

Renda boleh diperolehi dengan pelbagai warna seperti hitam, putih dan sebagainya. Renda berwarna putih biasanya paling banyak digunakan untuk pakaian pada majlis perkahwinan, majlis pertunangan dan lain-lain mengikut kesesuaian.

Kebiasannya, renda ditampal di bahagian dada, belakang, bahu, pinggang dan sebagainya pada pakaian. Apabila dipasang renda tidak perlu lagi tambahan aksesori yang lain kerana ia sudah nampak indah dan cantik. Pada tudung atau shawl pula ianya boleh ditampal atau dijahit pada tepi kain atau pada jarak beberapa inci pada tepi kain yang kebiasaanya diletak secara melintang.

Shawl pada gambar di atas adalah contoh shawl yang dijahit renda seperti yang dikehendaki oleh pelanggan saya. Semakin hari semakin pelbagai fesyen yang saya terima untuk dijahit. Semuanya memerlukan ketelitian dan kesabaran untuk menjahit.

InshaAllah jika ada kesempatan saya akan kongsi dengan pembaca blog ini pelbagai lagi fesyen shawl yang lain pula. Boleh 'bookmarks' atau 'add to favourite' blog inisupaya tidak hilang lagi. 

Tuesday, 10 June 2014

Shawl Jahit Sambung

Antara banyak-banyak shawl yang dihantar kepada saya untuk dijahit adalah jahitan sambung iaitu dua kepingan kain disambung atau dicantum samada secara menegak, melintang atau pun pada bahagian melengkung. Hasilnya adalah sehelai shawl yang cantik dengan aneka warna dan coraknya yang menarik.

Sambungan menggunakan mesin jahit tepi halus dan jahitan kelilingnya juga menggunakan mesin jahit tepi halus. Ada yang meminta saya memotong kain dan ada juga yang memotongnya sendiri. Begitulah pelbagai fesyen shawl atau selendang yang terhasil dan sentiasa mendapat sambutan terutama kepada anak-anak remaja dan ibu-ibu yang bekerjaya untuk tampil cantik, elegan dan menarik. 

Pada bulan ini adalah antara bulan-bulan yang paling sibuk bagi saya kerana banyak tempahan shawl yang dihantar untuk dijahit dan kebanyakan untuk dijual sebelum menyambut hari raya nanti. Kepada sesiapa yang belum ada idea jenis-jenis fesyen shawl yang hendak dijual, saya sudah memberikan banyak contoh fesyen shawl dalam blog ini. Bolehlah belajar berniaga shawl samada secara off line atau online. Biar urusan jahit-menjahit serah sahaja kepada Kak Ros. Tumpukan perhatian kepada usaha untuk menjual. Kepada yang nak pakai sendiri pun boleh hantar untuk saya jahitkan.

Dibawah beberapa contoh jahitan sambung untuk pelbagai fesyen shawl.



Shawl di atas adalah shawl panjang empat segi yang disambung secara melintang ditengah-tengah kain yang berlainan warna.



Shawl di atas pula disambung secara menegak ditengah-tengah kain dengan 2 kepingan kain berlainan warna dan corak.


Shawl ini disambung pada bahagian melengkung dengan kain warna plain dan kain glitter dengan potongan half moon. Di bahgian atasnya pula dijahit dengan lace.


Shawl ini disambung dengan dua kepingan kain berwarna plain dengan hujungnya dipotong separuh bulatan

Monday, 9 June 2014

Shawl Sarung

shawl sarung dari sebelah luar

shawl sarung dari sebelah dalam

digayakan di kepala

shawl sarung dari sebelah luar

shawl sarung dari sebelah dalam

digayakan di kepala

Shawl sarung atau tudung sarung dikategorikan sebagai shawl instant atau tudung instant kerana mudah dipakai dan senang disarungkan di kepala. Contoh shawl sarung di atas adalah untuk shawl sarung dengan warna yang berlainan iaitu merah dan ungu. Warna di luar dan di dalam adalah berlainan dari material lycra 2 tone. 

Cara menjahitnya juga mudah hanya menggunakan mesin jahit tepi halus untuk mencantum hujung kain menjadi seperti sarung. Selepas itu jahit tepi keliling untuk di sebelah atas dan bawah kain untuk menjadinya cantik dan kemas.

Trend shawl instant menjadi trend fesyen terkini untuk shawl dan tudung dan sentiasa mendapat permintaan yang tinggi terutamnya untuk mereka yang bekerja dan ingin bergaya. Oleh sebab itu sentiasa ada sahaja tempahan dari pelanggan untuk shawl jenis instant atau shawl segera ini. Sudah beberapa kali dihantar untuk dijahit dan sekejap sahaja habis dijual seperti pisang goreng panas.

Boleh sahaja menggunakan apa-apa jenis fabrik kain samada lycra, denim atau chiffon. Shawl sarung atau shawl instant ini sangat dihargai oleh mereka yang tidak pernah cukup masa mengurus urusan harian. Tambahan pula terdapat berbagai jenis warna yang sepadan dengan warna atau corak pada baju. Oleh sebab itulah shawl sarung ini sentiasa ada permintaan. 

Macam mana nak pakai shawl sarung ini? Kak Ros pun tak tahu. Pandai-pandailah belit sendiri.

Wednesday, 7 May 2014

Butterfly Shawl


shawl butterfly

pola butterfly shawl

Shawl butterfly, butterfly shawl atau selendang rama-rama antara design shawl yang diminati. Mempunyai design lebih kurang simetri  seolah-olah seperti kepak rama-rama antara sebab ia mendapat nama butterfly shawl. Material yang digunakan juga pelbagai dan kebiasaanya dari kain chiffon yang lembut serta terletak cantik di kepala. Untuk contoh di atas adalah menggunakan kain chiffon dengan kemasan jahit tepi halus di sekelilingnya.

Butterfly shawl juga mempunyai pelbagai design yang berlainan bergantung kepada kreativiti masing-masing untuk merekabentuknya. Cara pemakaiannya juga agak mudah dan tidak susah untuk dibelit kerana bentuknya yang lebih kurang sama di kedua-dua belah shawl. 

Begitulah kreativi perekabentuk shawl yang sentiasa memikirkan fesyen-fesyen terbaru untuk shawl mereka. Apabila sudah diminati makin banyaklah permintaan untuk menjahitnya. 

Saturday, 11 January 2014

Shawl Instant



Semuanya nak instant termasuklah fesyen shawl. Di zaman yang serba pantas ini semuanya mesti segera. Dari urusan harian, makanan termasuk juga cara berpakaian.

Oleh sebab itu design fesyen juga tidak ketinggalan . Mesti mudah dipakai, cepat dan tidak ketinggalan dari segi fesyen. Kebiasaan nak pakai shawl memang mengambil masa. Terutamanya ketika nak menggayakannya. Kalau tak pandai pakai nanti nampak tak kemas.

Sebab itu munculnya design shawl yang instant. Ada kuntuman bunga pula di sisi. Shawl adalah dari fabrik chiffon plain yang berkualiti. Walaupun segera tetapi berfesyen. Mudah dipakai dan nampak trendy.

Masa sangat berharga untuk setiap orang. Jika untuk memakai shawl sahaja mengambil masa sampai 20 minit. Bayangkanlah berapa banyak masa dihabiskan setiap hari.

Masa itu emas. Itulah yang selalu kita dengar. Tetapi ada yang tak setuju. Katanya masa itu tak boleh dibandingkan dengan harta benda atau wang ringgit. Masa itu tidak ada tolok bandingnya. Masa yang pergi tidak boleh kembali lagi. Oleh itu masa itu bukan emas tetapi adalah kehidupan. Kehidupan yang lepas tidak boleh berpatah balik.

Masa tidak boleh dibazirkan begitu sahaja. Semua yang boleh jimat mestilah dijimatkan termasuklah memakai shawl.  Begitu juga bagi pelajar universiti dan kolej. Rungutan tidak cukup masa selalu kita dengar.

Selepas ini ada kuliah. Assignment pun belum siap lagi. Awal-awal lagi lecturer dah bagi warning sesiapa yang copy-paste dari internet akan diberi gagal. Susahlah macam ni. Masa dah makin singkat. Nak tiru kawan pun tak boleh. Kawan pun asyik tanya kita bila nak siap. Oleh itu terpaksalah cari bahan sendiri. Google melalui internet kemudian pandai-pandailah spin ayat. 

Semasa google terjumpa blog ini. Tersangkut pula kat sini. Berapa banyak masa dah dihabiskan. Nak baca entri ini pun dah ambil beberapa minit. Nasib baik ada shawl instant.

Saturday, 28 September 2013

Jahit Tudung, Shawl, Memahami Kehendak Pelanggan

Pelanggan mahu kelainan dan keunikan kepada produk mereka. Sebab itu mereka memilih tukang jahit untuk menjahit tudung atau shawl mereka. Ini tidak dapat dilakukan kalau membeli secara borong.

Sebagai tukang jahit aku perlu memahami kehendak pelanggan. Sebab itu pelanggan aku biasanya datang ke rumah untuk berbincang. Pilihan dan padanan warna, ukuran, corak, rekabentuk dan macam-macam lagi perlu dibincang. Kadang-kadang memeningkan kepala aku sebagai tukang jahit. Kehendak pelanggan perlu difahami tetapi semua ini memberi aku kemahiran dalam selok belok fesyen tudung dan shawl terkini. Semuanya memerlukan kesabaran dan ketekunan.

Kadang-kadang permintaan pelanggan juga amat mengelirukan. Aku perlu berhati-hati semasa memotong dan menjahit. Kalau silap potong kain mungkin kena ganti balik. Rugilah duit dan masa aku. Biasanya aku tidak ada masalah untuk menjahit pelbagai jenis bentuk dan fesyen selendang. Kalau perkara yang diminta susah diikuti aku akan memberi nasihat untuk kesenangan aku sebagai tukang jahit. Yang penting bagi aku pelanggan berpuas hati, kehendak mereka di ikuti dan mereka datang lagi untuk menjahit.

Itulah sebenarnya kelebihan menghantar tudung, shawl atau selendang kepada tukang jahit. Yang paling mudah bagi aku bila pelanggan kata 'ikut suka Kak Ros nak buat macam manapun'. Nota-nota di bawah adalah contoh nota dari pelanggan untuk aku ikut.


Pelbagai jenis kain

Nota untuk diikuti

Kehendak fesyen pelanggan

Nota pelanggan

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017