Showing posts with label jahit tudung. Show all posts
Showing posts with label jahit tudung. Show all posts

Monday, 11 May 2015

Beberapa Gambar Shawl & Tudung

Ramai yang minta saya masuk lebih banyak gambar shawl dan tudung dalam satu entri supaya senang nak cari. Apabila dah terlalu banyak entri semakin sukar untuk klik setiap tajuk untuk melihat gambar shawl & tudung. Tambahan pula kalau internet slow. Loading gambar pula lambat. Tetapi nak tengok juga gambar. Kadang-kadang puas menunggu untuk membuka setiap entri.

Saya memang tidak boleh mengumpul semua gambar untuk dimasukkan dalam satu entri. Apa yang saya update berdasarkan tempahan semasa sahaja. Itu pun kalau rajin mengambil gambar. Untuk mengambil gambar pun memakan masa juga. Kadang-kadang gambar yang saya ambil sudah beberapa kali saya masukkan dalam blog ini cuma dengan cerita yang berbeza. Sebab itu kadang-kadang saya tidak perlu mengulang untuk memasuk tudung atau shawl dengan design yang sama lagi.

Untuk memastikan blog ini sentiasa berupdate saya masuk juga gambar tudung atau shawl dengan design yang sama tetapi dengan cerita yang berlainan. Ada pembaca blog ini mengambil masa sehingga sebulan untuk membaca setiap entri blog ini dengan membacanya sedikit demi sedikit kerana bekerja. Bangga juga kerana ada yang suka membaca blog ini walaupun sekadar cerita berkaitan jahit menjahit sahaja dan cerita merapu yang entah apa-apa. Saya sendiri tidak sangka dari mana idea itu datang untuk menulis. Kebanyakannya secara spontan. Dengan page view melebihi sejuta menunjukkan blog ini ada pembacanya sendiri. Terima kasih yang sudi membaca.

Banyak manfaat rupanya apabila saya mempunyai blog ini.  Semakin lama semakin ramai yang mengenali saya. Ada skawan lama menghubungi saya apabila membuat carian berkaitan tudung dan shawl di laman Google. Saya sendiri pun macam tak percaya saya ada blog ini menjadikan saya semakin sibuk setiap hari. Mengurus tempahan setiap hari dan mempunyai beberapa orang pekerja menjadikan saya bukan lagi sekadar tukang jahit tetapi sebagai seorang usahawan yang merangkak sedikit demi sedikit kerana kurang pengetahuan dan pengalaman.

Beberapa gambar shawl dan tudung yang sempat saya kongsikan di sini.












Friday, 13 February 2015

Tudung Twist Awning Lembut



Tudung twist soft awning ini tanpa pelapik dagu dan awningnya adalah awning lembut. Senang nak solat. Untuk menghasilkan tudung ini saya membuat sedikit pengubahsuaian pada pola asal seperti yang pernah saya tunjukkan pada tutorial "Panduan Menjahit Tudung Labuh Berdagu" untuk disesuaikan dengan ukuran yang diminta oleh pelanggan. Cara menjahitnya sama sahaja seperti panduan yang telah saya tunjukkan pada tutorial yang lepas cuma tanpa pelapik dagu.

Kepada peminat tudung twist sama ada dengan pelapik dagu atau tanpa pelapik dagu bolehlah mencuba. Kali ini pilihan pelanggan adalah warna hitam. Ada beberapa lagi tempahan tudung yang seterusnya selepas tempahan pertama ini.   

Semakin hari semakin sibuk pula saya menerima pelanggan-pelanggan baru yang datang setiap hari sampai masa menjahit menjadi semakin kurang.

Saturday, 22 November 2014

Kelas Menjahit Tudung Minggu Ini

Kelas menjahit tudung minggu ini

Kelas menjahit tudung terus berjalan setiap minggu pada hari sabtu. Selain boleh bawa pulang tudung, peserta juga dapat empat pola tudung percuma yang boleh dipilih sendiri. Di samping itu juga saya ajarkan juga asas memotong shawl. Ramai yang tidak begitu yakin apabila hendak memotong kain untuk menjadi shawl. Teragak-agaj taku nanti silap-silap potong, kain yang dibeli dengan harga mahal jadi rosak pula. Sebenarnya tidak susah jika tahu asasnya.

Dengan masuk kelas menjahit bukan sahaja dapat belajar menjahit tudung tetapi juga dapat pola yang bolehh dipilih sendiri dan juga tahu asas memotong shawl. Apabila balik nanti boleh cuba buat tudung dan shawl sendiri dengan pola yang dibawa pulang tadi. 

Selain daripada itu banyak tip berkaitan tudung, shawl, mesin jahit, bisnes yang dikongsi semasa kelas berjalan. Boleh tanya apa sahaja berkaitan dunia jahit menjahit. Kadang-kadang bila asyik bersembang tak sedar hari sudah gelap. Seronoklah dapat bersembang dengan Kak Ros. Memang happening. 

Makan tengahari juga disediakan. Minggu ini resepinya nasi tomato dengan ayam beserta acar rampai timun dan nenas yang saya sediakan sendiri.

Jom belajar menjahit tudung. Kelas tidak ramai kerana saya memang tidak ambil ramai peserta untuk setiap kelas.

Berminat untk belajar menjahit tudung hubungi/SMS/Whatsapp Kak Ros : 017-4315193.

Tuesday, 22 July 2014

Projek Menjahit Selepas Raya


Walaupun hari raya tinggal beberapa hari lagi pertanyaan terhadap tempahan menjahit shawl, tudung dan baju terus mendapat pertanyaan. Ada pengunjung yang baru berjumpa dengan blog ini mendapat idea untuk menjalankan bisnes menjual tudung dan shawl. Oleh sebab itulah pertanyaan demi pertanyaan diterima setiap hari.

Tudung atau shawl merupakan keperluan asas untuk wanita muslim. Sentiasa akan dibeli dan dipakai sepanjang masa. Tidak kira semasa perayaan atau tidak. Oleh sebab itu ianya menjadi suatu bisnes yang amat menguntungkan. Jika kena strateginya cara menjualnya, ianya mampu memberi pulangan yang lumayan.

Tambahan pula design fesyen shawl dan corak berserta warna yang menarik, digayakan pula oleh model yang jelita dengan kualiti jahitan yang kemas dan cantik mampu menggoda wanita dan gadis untuk mendapatkannya.

Seorang pelanggan saya yang membaca blog ini terus membeli kain dan menghantar kepada saya untuk dijadikan shawl. Bermula hanya dengan 10 helai shawl. Akhirnya kini berniaga shawl.

"Saya menjualnya kepada kawan-kawan di pejabat."

"Habis kesemuanya 5 helai dijual kepada kawan-kawan."

"Lagi 5 helai jual kat mana pula?"

"5 helai lagi saya pakai sendiri. Sayang pula nak jual. Cantik sangat."

"Selepas ini saya bercadang nak hantar lagi kain untuk jahit shawl".

"Kak Ros mesti ambil tau."

"InshaAllah boleh tetapi mesti tunggu lepas raya"

Itu kisah salah seorang pelanggan saya. Begitu berminat sekali berniaga shawl.

Ramai lagi yang menghantar message kepada saya untuk projek selepas hari raya ini. Awal-awal lagi dah booking. Nampaknya selepas hari raya ini, sibuk lagilah saya menerima tempahan menjahit. Ada yang hendak datang sendiri ke rumah untuk berbincang, ada yang menelefon dan kebanyakan menghantar message melalui whatsapp, sms dan email. Semuanya projek menjahit selepas hari raya ini.




Selepas hari raya banyak kerja yang menunggu. Mulai minggu depan saya akan bercuti panjang. Hari sabtu ini akan bertolak pulang menyambut hari raya di kampung.

Thursday, 8 May 2014

Panduan Menjahit Tudung Dan Shawl

Kepada yang baru menjumpai blog ini dan mencari panduan menjahit tudung dan shawl, saya senaraikan semula tutorial yang pernah saya postkan dalam blog ini untuk memudahkan tuan/puan membuat rujukan.

Di bawah ini adalah tutorial-tutorial yang mungkin tidak dijumpai dalam blog ini kerana tenggelam dalam pelbagai entri yang saya postkan sebelum ini.

1.  Panduan Jahit Sendiri Tudung 3 Layer


Tudung chiffon layer sekarang menjadi pilihan ramai di mana-mana. Panduan berikut boleh memberi idea untuk menjahit sendiri tudung tiga layer sendiri. Sila rujuk link di bawah.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/08/panduan-jahit-sendiri-tudung-chiffon-3.html


2. Panduan Jahit Shawl Halfmoon 2 layer



Trend memakai shawl half moon atau selendang separuh bulat menjadi kegilaan anak-anak remaja sekarang. Untuk panduan ini saya mengguna chiffon georgette.Kain yang diperlukan lebih kurang 1 3/4 meter dan bidang 60. Sila rujuk link di bawah.


3. Panduan Tukar Sendiri Awning Tudung



Tudung dengan awning yang patah tidak boleh lagi dipakai. Jika kita tahu menukar sendiri awning tudung tentunya tudung yang kita beli dengan harga yang majal tadi boleh dipakai semula. Saya akan tunjukkan bagaimana kita boleh tukar sendiri awning tudung kita yang rosak. Sila rujuk link di bawah.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/08/panduan-tukar-sendiri-awning-tudung.html

4. Panduan Menjahit Tudung Lycra Berkerongsang



Tudung lycra berkerongsang dengan pelbagai warna menjadi tarikan ramai kerana warnanya yang striking dan designnya yang menarik. Berikut adalah panduan untuk menjahit tudung lyca berkerongsang.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/10/panduan-menjahit-tudung-lycra.html

5. Panduan Menjahit Tudung Labuh Berdagu



Tutorial menjahit tudung labuh berdagu di bawah adalah mengikut kaedah saya sendiri menggunakan kain lycra. Semoga memberi idea bagaimana menjahit tudung berdagu sendiri.


6.  Panduan Menjahit Tudung Syria


Tudung syria adalah antara tudung yang paling mudah dijahit kerana tidak mempunyai awning. Tutorial kali ini saya akan tunjukkan beberapa langkah mudah bagaimana hendak menjahit tudung syria.

http://nashfesyen.blogspot.com/2014/04/panduan-menjahit-tudung-syria.html

7. Panduan Menjahit Tapak Kerongsang Pada Tudung


Saya sering mendapat pertanyaan bagaimana hendak menjahit tapak brooch pada tudung terutamanya untuk tudung 3 layer dan tudung lycra berkerongsang. Tutorial di bawah harap dapat membantu.


8. Ebook Panduan Menjahit Tudung

Ebook ini adalah kompilasi panduan menjahit tudung yang saya postkan dalam blog ini. Tujuan saya supaya panduan ini boleh dirujuk pada satu tempat sahaja iaitu di dalam ebook dan manfaat kepada lebih ramai pihak.


Antara kandungan dalam ebook ini adalah.

Panduan menjahit tudung chiffon 3 layer.
Panduan menjahit shawl half moon.
Panduan menukar awning tudung.
Download secara percuma melalui link di bawah.


Menjahit tudung dan shawl memerlukan kemasan tepi kain supaya nampak kemas dan tidak berserabut. Oleh yang demikian saya juga menyediakan kemasan jahit tepi tudung dan shawl berikut.

1. Jahit Tepi Halus Tudung & Shawl


Sila rujuk link di bawah.


2. Jahit Coverstitch/Interlock


Sila rujuk link di bawah.



Terdapat berbagai lagi panduan yang lain yang terdapat dalam blog ini seperti jahit piping, jahit kelim dan lain-lain. Rajin-rajinlah selak entri-entri dalam blog ini untuk mencarinya. InsyaAllah di masa-masa akan datang saya akan tunjukkan lagi lebih banyak tutorial untuk tudung dan cara menjahit pakaian wanita.

Kepada sesiapa yang berminat untuk belajar menjahit terus daripada saya untuk tudung 3 layer boleh hubungi saya. Kelas sangat terhad kerana saya tidak mengambil rami peserta. 

Semoga tutorial yang saya sediakan memberi manfaat kepada semua yang minat menjahit.

Wednesday, 12 March 2014

Tudung Syria Plain Labuh









Entah kenapa tiba-tiba hari ini kepala terasa berat sekali. Terasa pening yang amat sangat. Tidak tahan lagi terus ambil bantal dan baring. Badan terasa lemah sekali, terasa menyucuk-nyucuk. Akhirnya terasa hendak muntah. Hari ini langsung tidak ada selera makan. Rasa macam nak demam.

Sebelum ini anak yang nombor empat juga muntah-muntah dari siang hingga ke malam. Malam semalam bangun pukul 3 pagi dan bawa pergi klinik 24 jam di Seksyen 4 Tambahan. Sudah 2 hari tak pergi sekolah. Risau juga.  

Sekarang dah berjangkit pula. Semangat menjahit juga hilang apabila tak sihat macam ini. Kalau kerja makan gaji boleh juga minta MC.  Kerja sendiri tak perlu MC. 

Apabila keadaan sebegini berlaku, terasa susah hati. Banyak tempahan pelanggan yang belum siap. Ramai yang nak ambil sebelum cuti sekolah. Nak kendurilah, balik kampunglah. Nak pergi makan anginlah dan bermacam-macam lagi.

Apa yang boleh buat hanya berdoa sahaja agar cepat sembuh. Rasa-rasanya cuti sekolah nanti nak balik kampung. Berehat sekejap kat kampung. Perlu juga jaga kesihatan. Asyik menjahit siang dan malam. Kalau sakit kan dah susah. 

Entri kali ini pun tak ada idea nak tulis panjang-panjang. Menulis juga perlukan tenaga. Jika tiada tenaga, idea pun entah ke mana. Cuma yang mampu buat hanya update sahaja gambar tudung tempahan pelanggan. Sekurang-kurang ada juga hasil jahitan tudung terbaru untuk di kongsi. 

Tudung syria 3 layer di atas ditempah oleh pelanggan sudah agak lama. Baru sahaja siap menjahit. Sekali order sampai 7 helai. Tempahan adalah tudung labuh dari kain chiffon georgette.

Nanti apabila dah sihat, barulah boleh tulis artikel panjang-panjang. Tengok gambar cukuplah hari ini.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017