Wednesday, 28 August 2013

Cara Jahit Shawl Half Moon 2 Layer

Trend memakai shawl half moon atau selendang separuh bulat menjadi kegilaan anak-anak remaja sekarang. Saya sendiri banyak mendapat permintaan menjahit shawl half moon ini.  Shawl half moon ini mudah dipakai, cantik dan nampak segak dipandang dan sesuai untuk pergi ke majlis-majlis.

Ianya juga mudah dibentuk dan amat sesuai dipakai dengan baju bercorak. Bahan kain yang nipis sangat selesa dan tidak panas. Boleh juga dipakai labuh atau singkat.

Untuk panduan ini saya mengguna chiffon georgette.Kain yang diperlukan lebih kurang 1 3/4 meter dan bidang 60.

Berikut adalah langkah-langkah untuk menjahit shawl half moon 2 layer.

Langkah 1: Sediakan pola dan kain.

Pola di bawah mengikut saiz yang diminta oleh pelanggan.Langkah 2: Lipat kain menjadi 2.


Langkah 3: Lipat pola menjadi 2 letakkan di atas kain.


Langkah 4: Potong kain mengikut pola.Langkah 5: Ulangkan untuk kain yang kedua tetapi dengan potongan kain kurang 2 inci dari kain yang pertama.Langkah 6: Jahit kelim lebih kurang 1/4 inci untuk ke dua-dua kain.Langkah 7: Lipat 2 kain. Tandakan dengan kapur di tengah-tengah.


Langkah 7: Cantum ke dua-dua layer. Lihat tanda kapur untuk mendapat centre kain. Lekatkan dengan mengguna jarum peniti. Kain yang kecil di atas dan yang besar di bawah. Mulakan jahitan di sepanjang kain.Hasil kain yang telah dijahit.Langkah 9: Kemaskan dengan jahitan tepi halus di sekeliling kain untuk kedua-dua layer.

Langkah 10: Shawl half moon sudah siap dijahit dan boleh digayakan di kepala.SELAMAT MENCUBA
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018