Friday, 31 January 2014

Beroperasi Di Tempat Baru


Alhamdulillah urusan pemindahan ke rumah baru sudah selesai. Mesin jahit dah selesai angkat. Begitu juga semua perabut dan barang-barang lain. Astro dan Unifi pun dah selesai tukar alamat. Sekarang sudah dapat digunakan di tempat baru. Tidak ada lagi gangguan. Semuanya berjalan lancar.

Rumah yang lama pun sudah dibersihkan. Sudah dicuci elok-elok untuk diserahkan kepada tuan rumah. Bayaran rumah sewa pun tak perlu bayar lagi. Masih ada deposit dua bulan. Bayaran api dan air semua sudah settle. Sekarang boleh fokus seratus peratus di tempat baru. Semua berjalan lancar. Cuma yang tinggal hanyalah menyusun dan mengemas sahaja. Itu boleh dilakukan sedikit demi sedikit.

Kebiasaan bila berpindah ke tempat baru, banyaklah barang-barang yang tidak berapa perlu akan dibuang. Kalau simpan pun buat semak rumah sahaja. Ini termasuk kain-kain perca yang berkarung-karung banyaknya. Kalau di dahulu di kampung akan diberikan kepada kakak ipar yang rajin menjahit semula untuk dijadikan pelapik kaki.

Memandangkan masa sekarang yang sibuk tidak ada peluang lagi untuk guna semula kain-kain perca yang disimpan. Begitu juga dengan benang-benang cross stitch dan beberapa jahitan cross stitch yang tidak sempat disiapkan yang masih lagi disimpan dengan elok. Teringat semasa kegilaan menjahit cross stitch dahulu. Begitu banyak gambar dan benang yang dibeli dan disimpan. Kononnya nak disiapkan nanti. Terasa sayang pula nak dibuang. Sekarang aktivi cross stitch tidak mungkin dapat dilakukan lagi.

Seminggu dua ini memang banyak cabaran dan terasa sibuk yang amat sangat. Anak-anak pula hampir kesemua dapat sakit. Yang sulung demam sampai tak bangun-bangun. Risau juga sehingga bawa pergi ke Hospital Serdang. Untuk periksa darah. Takut dapat demam denggi. Pergi pukul 11 malam. Pukul 3 pagi baru selesai. Ramai betul yang sakit.

Anak yang bongsu pula jatuh kerusi terkena  bucu simen. Luka yang dalam pada dahi. Hantar ke Hospital Az Zahrah. Panel hospital untuk tempat kerja suami. Kena jahit sampai lapan jarum.

Anak yang lain-lain pula dapat sakit pada mulut, ulcer dan juga batuk-batuk. Saya sendiri demam, sakit tekak dan batuk yang tak berhenti-henti.

Memandang kerja yang banyak dan pelanggan pula nak baju dan tudung sebelum Raya Cina. Ada yang nak pergi umrah, bercuti ke Indonesia dan juga nak pakai untuk majlis kahwin. Terpaksalah kuatkan semangat melawan sakit yang ada. Akhirnya demam dan batuk hilang begitu sahaja. Kat rumah ni kalau saya yang sakit alamatnya tak jalanlah urusan harian. Anak-anak bila dah sakit apa-apa pun tak boleh buat.

Alhamdulillah sekarang semuanya dah selesai. Semua dah pulih seperti biasa.

Tetamu pula datang tidak berhenti-henti termasuk adik-beradik dari kampung. Datang singgah bila datang ke Bangi. Suatu petanda yang baik bila berpindah ke rumah baru. Orang tua-tua juga pernah berpesan. Jika rumah kita sentiasa terbuka dan ramai yang datang, InsyaAllah itu petanda murah rezeki.

Sekarang saya sudah beroperasi sepenuhnya di tempat baru. Di alamat baru, No 15, Jalan 4/12L, Seksyen 4 Tambahan, 43650 Bandar Baru Bangi, Selangor. Sesiapa yang biasa datang, boleh datang melalui jalan yang sama juga. Hanya nombor rumah sahaja yang bertukar.

Semoga di tempat baru dalam suasana yang baru di tahun baru ini akan dimurahkan lagi rezeki oleh Allah s.w.t. InsyaAllah.

Hari ini kelas menjahit tudung pun sudah bermula di tempat baru.

Thursday, 23 January 2014

Jahit Inner Tudung



Bila dah terlibat dengan jahit menjahit tudung ini, tempahan pelanggan datang dengan pelbagai fesyen. Ada yang nak begitulah. Ada yang nak beginilah. Ada yang tunjuk gambar. Ada yang bawa sampel. Begitulah ragamnya. Saya sendiri lebih mudah menjahit jika ada sampel atau contoh berbanding gambar.

Selain daripada tudung ada juga yang minta jahitkan anak tudung atau inner. Itulah yang saya siapkan untuk tempahan kali ini. Tempahan untuk inner sahaja tanpa tudung. Pelanggan bawa sekali dengan sampel. Nak sama sebiji macam sampel.

Inner tudung atau anak tudung memang kadang-kadang susah nak dicari. Saya sendiri pernah menghadapi masalah untuk mencari inner atau anak tudung ini . Berpusing-pusing di pelbagai kedai, singgah di pasar malam hanya untuk mencari inner. Susah betul nak dapat. Masa itu belum lagi menjahit tudung sendiri.  Bila dah jumpa tak sesuai pula. Kadang-kadang saiz kecil. Bila pakai rasa panas. Terasa tekanan pada teliga. Rasa sempit dekat leher. Rasa rimaslah dan macam-macam lagi. Semuanya tak kena.

Jadi tidak hairanlah bisnes jual inner tudung boleh mendapat sambutan yang baik. Ada beberapa tempahan yang saya terima khas untuk tempahan inner tudung sahaja.

Cubalah jual inner tudung ini. Pasti ada sambutan. Tak cuba mana tahu. Try dulu bawa 10 helai kat pejabat. Tentu kita akan tersenyum puas bila pulang kerja. Suami pun hairan kenapa tiba-tiba hari ini nak belanja makan. Semuanya hasil untung dari jual inner tudung.

Terdapat berbagai jenis inner dengan pelbagai nama seperti inner neck, inner magic, inner ninja, inner berawning, inner silang, inner ajaib, inner net, inner berdagu dan lain-lain. Tak tahulah siapa yang bagi nama magic dan ajaib ini. Asal ada produk sahaja. Mesti nak letak nama magic, ajaib dan macam-macam lagi. Strategi berniaga begitulah.

Tempatan dari pelanggan saya adalah untuk inner biasa sahaja dengan soft awning. Material dari kain lycra berwarna hitam. Sesuai dengan pelbagai bentuk muka dan boleh digaya dengan pelbagai jenis tudung dan shawl.

Dahulu saya panggil 'anak tudung' sahaja. Kadang-kadang sebut 'anak' sahaja bila bercakap tentang tudung. Sekarang bila dah mengambil tempahan menjahit mesti kena sebut inner barulah standard.

Inner tudung kebiasaannya dipakai bersama tudung atau shawl. Inner diletak di bawah tudung dan saiznya lebih pendek berbanding tudung atau shawl. Malahan sekarang inner juga boleh didapati dengan pelbagai kaler supaya lebih sesuai dengan warna tudung atau shawl. Warna plain sentiasa menjadi pilihan berbanding dengan yang bercorak.

Keselesaan amat penting apabila memilih inner tudung. Kain jenis cotton, campuran cotton atau lycra sentiasa menjadi pilihan kerana mudah menyerap peluh dan terasa sejuk.

Beberapa sebab kenapa inner dipakai bersama tudung atau shawl. Antaranya bertujuan:

  • menutup leher dan sebahagian dada.
  • supaya tudung dan shawl dapat diletakkan dengan baik dan untuk mengelak dari terlucut.
  • menjadi asas untuk menggayakan tudung atau shawl.
  • untuk mengelak rambut dari terurai dan dapat memperkemas kedudukan rambut.
  • menjadi alas untuk tudung atau shawl yang jarang dan nipis.
  • menguatkan ikatan serta dapat mengukuhkan perhiasan di kepala.
  • menjamin keselesaaan serta dapat menjaga kesihatan rambut dan kulit kepala apabila memakai inner dengan material yang sesuai iaitu kain mestilah dari jenis yang mudah menyerap peluh dan juga angin boleh masuk sehingga terasa di kulit kepala.
  • tiada tekanan pada telinga sehingga boleh menyebab telinga merasa sakit. Inner yang dipilih boleh menjamin kselesaan pemakai.
  • boleh memakai shawl yang jarang kerana ada satu lapisan lagi iaitu anak tudung di dalam.
  • melekat cantik kat muka. Kalau yang ada awning akan terletak cantik pada dahi. Tak payah selalu-selalu nak adjust tudung atau shawl.
  • Jika tudung atau shawl yang longgar boleh menyebabkan boleh terjatuh atas bahu. kadang-kadang nak elak tudung atau shawl jatuh terpaksa pakai kerongsang, penyepit, jarum peniti dan lain-lain. Jika pakai inner kan lebih mudah.
  • Bila pakai inner nampak lebih yakin bila bersama kawan-kawan. Kalau tidak asyik nak tengok cermin sahaja. Daripada dalam rumah, luar rumah kat cermin motosikal, dalam kereta sehinggalah di pejabat. Sampai pejabat pergi tandas dahulu untuk tengok cermin. Dalam beg tangan pun ada cermin untuk adjust tudung atau shawl. Sentiasa rasa tidak puas. 
  • Dengan inner pemakai boleh merasa kemas dan selesa.
  • Dengan inner tudung dan shawl boleh digaya dengan pelbagai cara.
  • Boleh merubah bentuk muka. Setiap wanita mempunyai bentuk muka yang berlainan. Ada bentuk oval, petak, empat segi, panjang, bulat, segitiga, seperti bentuk cawan dan sebagainya. Dengan memakai inner tudung, muka boleh kelihatan cantik dan menawan. Muka yang bulat atau petak boleh berubah menjadi bujur.

Rupa-rupanya ada banyak sebab kenapa memakai inner tudung. Patutlah ramai yang cari. 

Wednesday, 22 January 2014

Pindah Rumah

Saya berpindah rumah lagi. Kali ini dekat sahaja. Sebelah rumah. Kalau sebelum ini di rumah No 17. Sekarang No 15. Berpindah untuk merasai suasana baru dan mengambil semangat baru untuk menjahit.

Dalam seminggu kebelakangan ini memang terasa sangat sibuk membuat persediaan berpindah, mengangkat barang dan mengemas rumah. Termasuk juga menyiapkan tempahan pelanggan yang sentiasa urgent. Urusan pemindahan line Astro dan Unifi juga perlu dilakukan ke alamat baru. Terganggulah sekejap perkhidmatan terutamanya Unifi.

Walaupun  perkhidmatan Unifi sedikit terganggu tetapi urusan online tetap berjalan seperti biasa dengan menggunakan line telefon celcom. Yang terganggu hanya untuk update blog sebab saya lebih suka mengguna line Unifi. Lebih cepat dan mudah. Entri blog akan berkuranganlah  dalam seminggu dua ini. Harap urusan pemindahan dapat berlaku dengan cepat.

Setiap kali pindah yang paling leceh sekali adalah mengangkat perkakas rumah yang berat-berat termasuk mesin-mesin jahit. Kalau dahulu berpindah ke Sabah, 3 buah mesin jahit dibawa sekali menaiki kontena. Pada masa itu untuk memindahkan mesin jahit perlu buka body mesin jahit dahulu. Asingkan dari tapak mejanya. Kemudian perlu pasang semula bila dah sampai di tempat baru. Pada masa itulah banyak bahagian mesin yang kemek, patah dan sebagainya. Ada juga skru yang terlebih. Cukup menyusahkan.

Kali ini lebih mudah berbanding dahulu. Heret sahaja ke rumah sebelah. Walaupun begitu sebenarnya tidak begitu mudah seperti yang disangka. Mesin jahitku adalah mesin jahit industri mempunyai motor yang besar. Berat bukan main lagi. Ada 5 buah mesin jahit industri  dan 1 buah mesin mudah alih Singer. Bukan senang nak heret. Tak bergerak kerana berat. Tapak kakinya beralas getah dan kesat. Susah nak ditarik.

Di sini saya tunjukkan tips untuk alihkan mesin jahit dengan cara yang lebih mudah. Tips ini hanya terpakai untuk level yang sama sahaja seperti di atas lantai. Untuk memudahkan kerja mengheret, letakkan kotak yang sudah di buka di bawah tapak kaki mesin jahit. Selepas itu heret ke destinasi yang dikehendaki. Perlu dua orang juga kerana berat. Cara ini lebih mudah untuk menggerakkan mesin jahit dan tak merosakkan lantai. Itulah cara yang saya lakukan seperti gambar di bawah.


Sekarang selesai sudah mengangkat mesin jahit dan sudah boleh beroperasi di rumah baru. Yang tinggal hanyalah perkakas-perkakas yang lain yang boleh diangkut sedikit demi sedikit sehingga selesai hujung bulan ini.

Perkhidmatan menjahit tidak boleh berhenti. Setiap hari ada sahaja customer tanya bila boleh siap. Oleh itu terpaksa selesaikan dahulu tempahan customer. Barang-barang yang lain boleh diangkat kemudian.

Berikut adalah antara beberapa hasil jahitan yang disiapkan beberapa hari ini. Antaranya termasuk shawl, anak tudung dan juga beberapa helai baju. Yang lain sabar dahulu yer.  InsyaAllah boleh siap dalam beberapa hari lagi.

Bila sudah masuk rumah baru makin semangat pula nak menjahit. Urusan akan lebih lancar selepas ini. InsyaAllah.

Selepas ini mungkin pindah rumah sendiri pula.



Saturday, 18 January 2014

Tudung Labuh Muslimah





Dah lama saya cari orang yang boleh buat tudung labuh ni. Akhirnya saya jumpa juga masa saya google dalam internet. Saya dari Bangi Lama. Dekat sahaja. Saya nak cuba buat satu dahulu. Nanti nak datang try. Kalau sedap pakai nanti saya nak buat satu lagi. Saya nak labuhnya begini dan begini.

Begitulah lebih kurang permintaan pelanggan saya ini.

InsyaAllah. Nanti saya try buat satu dahulu. Datang cuba dulu. Kalau sedap pakai, bolehlah buat satu lagi.

Menjahitlah saya sehingga siap dan pelanggan pun datang mencuba. Alhamdulillah berpuas hati. 

Saya pun siapkan tempahan tudung labuh muslimah ini seperti di atas.

Begitulah sebahagian daripada ragam kehidupan saya. InsyaAllah jika saya mampu saya buatlah. Kalau tidak mampu saya terpaksa tolak. Untuk saya menjahit saya perlukan sedikit masa.

Di sini saya sampaikan pesanan oleh Ustaz Don Daniyal dalam salah satu kuliahnya. Boleh melihat dan mendengar sendiri melalui video youtube. Banyak juga dikongsi oleh blog-blog yang lain.

Syarat-syarat memakai tudung yang sempurna.
  • Berjuntai (labuh) ke bawah, menutup dada.
  • Berselindung- tidak boleh transparent atau jarang. Tudung yang longgar - menyembunyikan bentuk tubuh seperti bahu, telinga. 
  • Di atas dada iaitu menutupi dada. Tidak dimasukkan di dalam baju.
  • Labuh di bawah dada dan atas pusat. Jika angin meniup sekali pun tidak mudah mudah terselak.
Berfesyen tidak menjadi kesalahan dengan mematuhi syarat-syarat di atas. 

Rupanya banyak lagi yang perlu saya pelajari dan perbaiki.

Wednesday, 15 January 2014

Blog Yang Mendapat Perhatian

Apabila mula membangunkan blog ini saya sentiasa  berfikir bagaimana mahu mencipta blog yang boleh menarik perhatian pengunjung.

Tulisan ini adalah berdasarkan pengalaman saya sendiri. Mungkin bermanfaat kepada pembaca yang berminat untuk menulis blog. Jangan pendamkan ilmu yang ada di dada. Kongsikan dengan orang lain.

Sayyidina Ali bin Abi Thalib Karamallahu Wajhah pernah berkata. "Ikatlah Ilmu Dengan Menulisnya".
InsyaAllah kita akan merasai nikmatnya.

Jika ada yang berkata menulis blog ini seperti syok sendiri sahaja. Biarlah. Sekurang-kurangnya syok saya boleh dikongsi dengan orang lain.

Berbalik kepada persoalan tadi. Bagaimana mencipta blog yang mampu menarik perhatian pengunjung?

Bagaimanakah jawapannya? Saya sendiri tercari-cari.

Akhirnya saya mendapat jawapan melalui pengalaman saya sendiri. Dengan bertanya soalan ini kepada diri sendiri. Jika saya mempunyai masalah di manakah tempat yang pertama sekali saya tuju?

Ya,  GOOGLE. Saya akan mendapatnya melalui carian di google dengan harapan saya akan mendapat jawapannya.

Oleh itu untuk mencipta blog yang mendapat perhatian maka saya perlu membuat satu blog yang dicari-cari oleh pengunjung di mana maklumat tersebut mestilah dapat menyelesaikan masalah pengunjung tersebut.

Soalan seterusnya apakah kepakaran saya untuk menyelesai masalah pengunjung tersebut? Saya hanya tahu menjahit. Tidak ada kepakaran lain.

Oleh itu saya mesti membina satu blog yang berkaitan dengan dunia jahit menjahit dengan memberi panduan kepada pengguna yang mahukan maklumat tersebut.

Dari situlah muncullah idea untuk memberi panduan berkaitan dengan jahit-menjahit ini. Blog ini tentunya mempunyai niche yang spesifik, tetapi tetap ada peminatnya sendiri.

Alexis Dawes dalam ebooknya "Desperate Buyers Only" menyatakan jika kita ingin menjual sesuatu produk informasi, ciptalah satu produk informasi tersebut dan jualkan kepada mereka yang amat-amat memerlukannya untuk menyelesai masalah mereka. Dengan kata lain mereka betul-betul terdesak untuk mendapatkannya untuk menyelesaikan masalah mereka. Maka produk informasi tersebut akan terjual.

"Create and sell information products to people who are highly anxious to solve their problems"

Begitulah tulisan dari Alexis Dawes yang menjadi rujukan saya dalam menulis blog ini.

Di dalam blog ini saya tidak menjual produk informasi tetapi saya menulisnya secara percuma. Panduan dari Alexis Dawes dijadikan sebagai rujukan untuk menarik perhatian pengunjung. Oleh itu saya perlu menulis dengan memberi panduan yang dapat menyelesai masalah mereka. Itulah yang saya cuba lakukan dan akan terus lakukan.

Jika sesuatu panduan atau tulisan mampu menyelesaikan masalah pengunjung sudah tentu mereka akan mengucapkan terima kasih kepada kita kerana apa yang mereka cari selama ini akhirnya mereka dapati. Malahan ada yang akan berkata mengapalah baru sekarang aku berjumpa panduan ini. Kegembiraan akan terpancar di muka seolah-olah seperti terjumpa dengan gua yang penuh dengan harta karun.

Apabila blog kita sudah mendapat perhatian pengunjung,  InsyaAllah daripada situ  secara tidak langsung kita boleh menjana pendapatan melaluinya samada daripada tulisan atau servis yang kita berikan.

Saya petik satu quote dari Steve Pavlina,

 “It should feel genuinely good to earn income from your blog – you should be driven by a healthy ambition to succeed. If your blog provides genuine value, you fully deserve to earn income from it.” 

"Ia harus merasa benar-benar terbaik untuk menjana pendapatan melalui blog anda - anda harus didorong oleh cita-cita yang sihat untuk berjaya. Jika blog anda menyediakan nilai yang tulen, anda berhak sepenuhnya untuk memperolehi pendapatan melaluinya"

Ada yang bertanya saya "tidak rugikah memberi panduan menjahit tudung secara percuma melalui blog? Saya tidak merasa rugi apa-apa malah saya dapat menjana pendapatan yang agak baik dari panduan-panduan yang saya berikan samada melalui kelas, tempahan menjahit dan sebagainya.

Di sini saya senaraikan 10 post yang paling mendapat perhatian di dalam blog ini berbanding post-post yang lain. Maklumat yang dicari adalah yang mampu menyelesaikan masalah pengguna. Sudah tentunya dari bantuan google.

1. Panduan Jahit Sendiri Tudung Chiffon 3 Layer.


Dalam entri ini saya memberi panduan bagaimana menjahit sendiri tudung chiffon 3 layer.Panduan percuma ini memang dicari-cari oleh ramai penggemar tudung 3 layer. Langkah demi langkah ditunjukkan secara bergambar.

2. Cara Jahit Shawl Half Moon 2 Layer.


Entri ini berkaitan cara menjahit shawl half moon 2 layer. Saya juga memberi ukuran pola. Langkah demi langkah ditunjukkan secara bergambar.

3. Jahit Tepi Tudung dan Shawl.


Inilah servis yang paling banyak mendatangkan pendapatan kepada saya. Ada yang sanggup poskan shawl kepada saya untuk mendapat servis ini. Malahan ada pelanggan dari luar kawasan Bandar Baru Bangi juga datang untuk mendapat servis ini.

4. Beli Kain Di Jakel.


Entri ini lebih kepada maklumat mengenai pengalaman saya membeli kain di Jakel. Saya juga menyentuh tentang kejayaan Empayar Perniagaan Jakel.

5. Tempahan Menjahit Pakaian Yang Pelanggan Perlu Tahu.


Entri ini lebih kepada keluhan tukang jahit mengenai dilema yang dihadapi oleh tukang jahit ketika menerima tempahan pelanggan seperti kain tidak mencukupi dan sebagainya.

6. Jual Shawl dan Tudung Online Dengan Jenama Sendiri.


Antara entri yang mendapat perhatian dan menjadi panduan kepada sesiapa yang ingin mencipta jenama sendiri melalui jualan tudung dan shawl.

7. Panduan Menjahit Tudung Labuh Berdagu.


Entri ini masih baru lagi saya postkan tetapi begitu cepat sekali memintas post-post yang lebih awal. Begitu cepat mendapat perhatian. Panduan disertakan dengan langkah bergambar. Saya juga banyak menerima tempahan untuk tempahan tudung labuh ini sama ada untuk awning lembut atau awning keras. Berdagu ataupun tanpa pelapik dagu.

8. Cara Jual Shawl Online.


Entri ini memberi idea secara umum kepada mereka yang ingin menjual shawl secara online. Saya banyak mendapat tempahan menjahit shawl melalui entri ini. Malahan begitu banyak pertanyaan sehingga ke hari ini.

9. Menjahit Baju Kurung Berlace.


Ramai yang mengharapkan saya memberi panduan bagaimana menjahit baju kurung. Ini saya tahu melalui pertanyaan-pertanyaan melalui message dan sebagainya. Entri ini lebih kepada servis yang saya lakukan. Sedikit mengenai sejarah pakaian berlace saya masukkan di sini.

10. Panduan Tukar Sendiri Awning Tudung.


Entri ini saya tulis ketika mendapat servis menukar awning tudung dari pelanggan. Langkah demi langkah ditunjukkan. Saya juga berjaya meraih pendapatan melalui servis ini. Kebanyakan pelanggan menghantarnya melalui pos.

Lihat sendiri entri yang sebagaimana yang mendapat perhatian pengunjung. Kebanyakan dicari oleh pelanggan untuk menyelesaikan masalah mereka. Oleh sebab itulah saya berani menulis entri ini.

Tuesday, 14 January 2014

Blouse & Mini Kurung Lycra Jadi Pilihan

Tempahan menjahit blouse dan mini kurung lycra terus menjadi pilihan pelanggan. Ada yang menyatakan sukar mencari tukang jahit yang mahu menerima tempahan menjahit lycra. Mungkin kerana mesin jahit tidak sesuai. Lycra memang sedap dipakai. Sejuk dan mudah meregang. Malahan tidak perlu seterika tetapi tetap nampak kemas.

Sebelum ini banyak tempahan baju sekolah. Kemudian baju untuk ke pejabat untuk tahun baru. Kebanyakan mini kurung, blouse dan jubah. Semua sudah selesai.

Ingat dah tak ada lagi tempahan untuk blouse dan mini kurung ini. Rupa-rupanya masih berterusan. Tidak putus-putus terutamanya untuk kain jenis lcyra. Nampaknya memang tidak boleh rehat.

Tempahan untuk hari raya pun dah ada yang booking. Rasanya terpaksa tutup awal kali ini. Kalau tidak tentu tidak mampu nak siapkan sebelum hari raya. keutamaan kepada yang booking awal. Kalau lambat memang tak terima. Ini untuk tempahan hari raya. Kalau untuk hari lain tidak ada masalah. Bila-bila masa pun boleh hantar.

Menukar pakaian juga seperti menikmati makanan. Perlu berubah citarasa setiap masa. Kalau tidak tentu bosan menikmati makanan yang sama setiap hari. Sekurang-kurangnya perlu berubah seminggu sekali dengan citarasa yang lain. Begitu juga dengan berpakaian. Citarasa perlu bertukar dengan mencuba pakaian yang berlainan. Barulah hidup ini penuh bermakna.

Kalau dalam masakan ada rancangan realiti TV, Master Chef tetapi tidak ada lagi untuk rancangan jahit-menjahit. Tentunya menarik kalau ada rancangan Master Tailor pula.

Berikut adalah beberapa tempahan blouse, mini kurung dan dress lycra dari pelanggan.

Blouse Lycra



Mini Kurung Lycra



Dress Lycra

Monday, 13 January 2014

Cara Tukar Zip Seluar Jeans

Seluar jeans memang menjadi kegemaran ramai kerana tebal dan tahan lasak. Diminati samada oleh lelaki atau wanita. Susah koyak walaupun digunakan secara kasar dan lasak. Yang selalu menjadi masalah dengan seluar jeans ini jika zip seluar rosak. Nak buang sayang sebab harganya yang mahal. 

Tidak ada pilihan kecuali menukar zip yang rosak tadi. Boleh hantar kepada tukang jahit atau tukar sendiri sahaja jika mempunyai mesin jahit. Untuk jahit seluar jeans ini memerlukan mesin jahit yang lasak juga kerana jarum mudah patah disebabkan kainnya yang tebal.

Untuk entri ini saya akan tunjukkan bagaimana kita boleh menukar sendiri zip seluar jeans yang rosak.

Tetas dan tanggalkan zip seluar jeans yang rosak.


Tetas bahagian ini juga.


Sediakan zip dengan saiz yang sesuai.


Sediakan tapak zip mesin jahit dan pasangkan pada mesin jahit.


Mulakan jahitan di bahagain hadapan. Pilih benang dengan warna yang sesuai. Lebih elok lagi jika benang seperti warna asal.


Jahit sehingga di hujung bawah zip.


Mulakan jahitan di  sebelah bahagian satu lagi seluar jeans. Mulakan dari bawah sehingga ke atas zip.


Jahit di sebelah atas sisi seluar sehingga nampak kemas.


Jahit di bahagian atas seluar jeans pada lapisan luar seperti pada gambar dari bawah ke atas.



Jahit di bahagian bawah zip. Bahagian ini kain jeans biasanya tebal. Berhati-hati supaya jarum tidak patah.


Kemaskan jahitan di lapisan luar seluar jeans.


Jahit sehingga bahagian atas seperti gambar di bawah.


Kemaskan jahitan pada sisi atas seluar supaya kemas.


Kemaskan jahitan di lapisan luar seluar jeans seperti gambar di bawah.


Seluar jeans dengan zip yang siap ditukar.


SELAMAT MENCUBA

Saturday, 11 January 2014

Shawl Instant



Semuanya nak instant termasuklah fesyen shawl. Di zaman yang serba pantas ini semuanya mesti segera. Dari urusan harian, makanan termasuk juga cara berpakaian.

Oleh sebab itu design fesyen juga tidak ketinggalan . Mesti mudah dipakai, cepat dan tidak ketinggalan dari segi fesyen. Kebiasaan nak pakai shawl memang mengambil masa. Terutamanya ketika nak menggayakannya. Kalau tak pandai pakai nanti nampak tak kemas.

Sebab itu munculnya design shawl yang instant. Ada kuntuman bunga pula di sisi. Shawl adalah dari fabrik chiffon plain yang berkualiti. Walaupun segera tetapi berfesyen. Mudah dipakai dan nampak trendy.

Masa sangat berharga untuk setiap orang. Jika untuk memakai shawl sahaja mengambil masa sampai 20 minit. Bayangkanlah berapa banyak masa dihabiskan setiap hari.

Masa itu emas. Itulah yang selalu kita dengar. Tetapi ada yang tak setuju. Katanya masa itu tak boleh dibandingkan dengan harta benda atau wang ringgit. Masa itu tidak ada tolok bandingnya. Masa yang pergi tidak boleh kembali lagi. Oleh itu masa itu bukan emas tetapi adalah kehidupan. Kehidupan yang lepas tidak boleh berpatah balik.

Masa tidak boleh dibazirkan begitu sahaja. Semua yang boleh jimat mestilah dijimatkan termasuklah memakai shawl.  Begitu juga bagi pelajar universiti dan kolej. Rungutan tidak cukup masa selalu kita dengar.

Selepas ini ada kuliah. Assignment pun belum siap lagi. Awal-awal lagi lecturer dah bagi warning sesiapa yang copy-paste dari internet akan diberi gagal. Susahlah macam ni. Masa dah makin singkat. Nak tiru kawan pun tak boleh. Kawan pun asyik tanya kita bila nak siap. Oleh itu terpaksalah cari bahan sendiri. Google melalui internet kemudian pandai-pandailah spin ayat. 

Semasa google terjumpa blog ini. Tersangkut pula kat sini. Berapa banyak masa dah dihabiskan. Nak baca entri ini pun dah ambil beberapa minit. Nasib baik ada shawl instant.

Chiffon Printed Corak Terbaru Untuk Shawl


Hari ini saya ke Jakel KL. Membeli beberapa jenis kain untuk tempahan tudung dari pelanggan. Perlu disiapkan sebelum hujung bulan ini. Kebanyakannya tudung labuh. Inilah fesyen yang banyak mendapat permintaan.

Saya lebih suka ke Jakel sebab banyak pilihan warna dan corak terutamanya untuk kain chiffon dan lycra. Tidak seperti gedung textile yang lain. Selalunya tidak banyak pilihan. Lebih baik pergi di suata tempat sahaja, mendapat semua kain pilihan.

Kebiasaannya bila dah masuk ke dalam gedung kain, mulalah rambang mata. Daripada beberapa jenis kain sahaja akhirnya terbeli berbagai jenis yang lain. Daripada chiffon plain, chiffon printed, lycra, corduroy sehinggalah Thai Silk. Semuanya diborong kali ini. Kononnya nak tambah stok. Tak payah datang lagi nanti.

Ada beberapa corak terbaru chiffon printed yang baru sampai. Sesuai untuk buat shawl. Saya sendiri membeli beberapa corak chiffon printed ini. Untuk dibuat shawl panjang dan untuk dijual di kedai online Nash Fesyen di www.nashfesyen.com. Kalau dah siap nanti saya akan kongsi di blog ini. Boleh lihat dahulu sebelum membeli. 

Sesiapa yang berminat nak buat shawl sendiri dengan chiffon printed untuk dijual atau dipakai, boleh dapatkan sendiri dari Jakel.  Beli 2 meter kain boleh dapat 2 shawl panjang. Hantarkan kepada saya untuk jahitan tepi.

Di sini saya kongsikan hanya beberapa corak yang saya sempat ambil gambar. Ada banyak lagi corak yang lain.



















Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017