Showing posts with label tudung muslimah. Show all posts
Showing posts with label tudung muslimah. Show all posts

Wednesday, 19 February 2014

Tudung Labuh & Tudung Chiffon

Niat asal nak tulis entri ini dengan artikel yang lebih panjang berkaitan dengan hobi menjahit tetapi lain pula jadinya. Terasa mengantuk betul. Tersengguk-sengguk depan komputer. Tak boleh nak fokus menaip.

Akhirnya cukuplah update beberapa gambar tudung yang sempat dijahit untuk hari ini. Hari ini sahaja seharian memotong dan menjahit shawl dan siapkan beberapa helai tudung. Tetamu tak berapa ramai yang datang hari ini.

Tudung labuh berlapik dagu dan tanpa pelapik dagu paling banyak ditempah. Stok kain lycra pun dah tinggal sedikit. Mungkin hujung minggu ini perlu ke KL lagi bagi mencari tambahan kain lycra. Kain hitam plain dan juga bercorak hitam paling banyak ditempah. Cadangan asal membeli kain lycra ini untuk menjahit produk sendiri dan nak dimasukkan ke dalam Kedai Online Nash Fesyen yang sudah lama tak diupdate dengan produk-produk terbaru. Kain lycra yang ada stok tadi habis pula ditempah pelanggan untuk tudung labuh berdagu dan tanpa pelapik dagu.

Sementara itu pula beberapa tempahan tudung tiga layer putih juga mendapat tempahan. Sudah siapka untuk dua pelanggan dan sudah diposkan pada hari ini. Tinggal satu lagi tempahan tudung chiffon 3 layer putih yang belum sempat disiapkan.

Besok pula bercadang nak berhenti sekejap menjahit tudung untuk mula memotong kain untuk tempahan baju dan dress pula.

Nampaknya keadaan ini akan berterusan sehingga hari raya nanti. Tak boleh nak berehat. Mungkin rasanya perlu fikir strategi yang lain pula. Berhenti sekejap mengambil tempahan dan mula fokus untuk menjahit produk sendiri untuk dimasukkan ke Kedai Online Nash Fesyen. Lihatlah dahulu keadaan macam mana nanti. Ramai juga pengunjung yang datang ke blog ini bertanya tentang produk yang sudah ada stok untuk dibeli terus tanpa perlu membuat tempahan menjahit.

Lihat dahulu beberapa hasil jahitan tudung.

Tudung chiffon 3 layer putih










Saturday, 18 January 2014

Tudung Labuh Muslimah





Dah lama saya cari orang yang boleh buat tudung labuh ni. Akhirnya saya jumpa juga masa saya google dalam internet. Saya dari Bangi Lama. Dekat sahaja. Saya nak cuba buat satu dahulu. Nanti nak datang try. Kalau sedap pakai nanti saya nak buat satu lagi. Saya nak labuhnya begini dan begini.

Begitulah lebih kurang permintaan pelanggan saya ini.

InsyaAllah. Nanti saya try buat satu dahulu. Datang cuba dulu. Kalau sedap pakai, bolehlah buat satu lagi.

Menjahitlah saya sehingga siap dan pelanggan pun datang mencuba. Alhamdulillah berpuas hati. 

Saya pun siapkan tempahan tudung labuh muslimah ini seperti di atas.

Begitulah sebahagian daripada ragam kehidupan saya. InsyaAllah jika saya mampu saya buatlah. Kalau tidak mampu saya terpaksa tolak. Untuk saya menjahit saya perlukan sedikit masa.

Di sini saya sampaikan pesanan oleh Ustaz Don Daniyal dalam salah satu kuliahnya. Boleh melihat dan mendengar sendiri melalui video youtube. Banyak juga dikongsi oleh blog-blog yang lain.

Syarat-syarat memakai tudung yang sempurna.
  • Berjuntai (labuh) ke bawah, menutup dada.
  • Berselindung- tidak boleh transparent atau jarang. Tudung yang longgar - menyembunyikan bentuk tubuh seperti bahu, telinga. 
  • Di atas dada iaitu menutupi dada. Tidak dimasukkan di dalam baju.
  • Labuh di bawah dada dan atas pusat. Jika angin meniup sekali pun tidak mudah mudah terselak.
Berfesyen tidak menjadi kesalahan dengan mematuhi syarat-syarat di atas. 

Rupanya banyak lagi yang perlu saya pelajari dan perbaiki.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017