Tuesday, 11 February 2014

Kenali Label Jagaan Tekstil Antarabangsa

Apabila kita membeli sesuatu pakaian seperti baju, seluar dan lain-lain yang berjenama biasanya kita akan mendapati terdapat label pada pakaian yang mempunyai simbol-simbol tertentu yang menunjukkan bagaimana kita menjaga sesuatu fabrik itu dengan betul. Label simbol ini biasanya terdapat pada bahagian belakang pakaian, tepi kelepet, kolar baju dan sebagainya.

Ia memberikan kita simbol asas tentang sistem penjagaan pakaian dan fabrik yang dipersetujui oleh kebanyakan negara.

Ia memberi kita simbol asas yang  menunjukkan bagaimana kita menjaga pakiaan dengan betul seperti kaedah mencuci, menyeterika, mengering dan sebagainya.

Walaupun terdapat standard-standarad yang berlainan untuk negara-negara tertentu, biasanya terdapat simbol yang sama yang ditunjukkan dalam bentuk pictogram digunakan diperingkat antarabangsa yang dipersetujui oleh beberapa negara tertentu. Negara-negara yang bersetuju dengan Label Jagaan Fabrik Antarabangasa dengan mengguna simbol yang sama adalah Amerika Syarikat, Britaian, Eropah, Jepun dan Malaysia

Penjagaaan untuk pakaian tersebut ditandakan dengan simbol yang memberitahu kita, rawatan maksimum yang dibenarkan kepada pakaian tersebut tanpa merosakkan teksil.

Pengguna dapat mengetahui cara mencuci, mengering, menyeterika dengan cara yang betul melalui label yang terlekat pada pakaian atau fabrik yang dibeli. Ini dapat memastikan pakaian kita dapat dijaga dengan baik dan tahan lama. Untuk memastikan pakaian kita tidak rosak dan tahan lama kita perlu mematuhi panduan yang diberikan.

Mari kita kenali simbol-simbol tersebut yang biasa digunakan dalam penjagaan fabrik.

Berikut adalah lima simbol utama Label Jagaan Tekstil Antarabangsa.


Berikut pula adalah simbol yang digunakan untuk penjagaan dan rawatan tekstil.


Rujukan: Buku Kemahiran Hidup Bersepadu (Pilihan Ekonomi Rumah Tangga), PMR.

Semoga Bermanfaat

No comments:

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018