Sunday, 9 February 2014

Tempahan Tudung Untuk Ibu TersayangTempahan tudung untuk hari jadi emak dari Kedah.Tempahan tudung untuk emak dari Selangor

Tudung untuk hadiahkan kepada ibu. Permintaan yang memang sukar  ditolak. Nak cepat pula tu. Mesti siapkan sebelum hari jadi ibu. Itulah salah seorang permintaan dari pelanggan saya di atas.  Kedua-duanya tempahan khas untuk ibu tersayang.

Kebiasaanya saya memerlukan masa untuk menyiapkan satu-satu tempahan. Kalau nak cepat memang saya terpaksa tolak. Perlu ikut giliran. Tetapi bila bersangkutan dengan tempahan khas untuk ibu memang susah untuk kata tidak. Tambahan pula untuk hadiah hari jadi ibu.

Permintaan ini menyentuh perasaan dan emosi saya. Setiap orang ada ibu. Kepada yang sudah meninggal kita sedekahkan al fatihah. Yang masih hidup memang beruntunglah. Kak Ros sendiri ibu dan ayah sudah tiada lagi. Hanya ibu dan ayah mertua yang masih ada. Kedua-duanya begitu baik sekali. Dilayan seperti anak sendiri. Alangkah bertuahnya.

Siapa tidak sayang ibu. Ibulah segala-galanya. Masa sakit kita cari ibu. Masa susah juga cari ibu. Masa putus tunang dengan ibu kita mencurah perasan. Masa tidak duit, tanpa segan silu tempat ibulah kita meminta. Anak tiada pengasuh dengan ibu juga kita mengadu. Alangkah seronoknya jika ibu masih ada. Terasa indahnya hidup ini. Begitu juga terasa sunyinya tanpa ibu.

Mungkin kita masih ingat lagi lagi semasa kita bersekolah dahulu. Balik sahaja sekolah ibu dahulu yang dicari. Soalan pertama kita bertanya. Hari ini ibu masak apa? Yang kita ingat nak makan sahaja. Ibu akan bersusah payah memasak. Takut anaknya tidak makan. Masakan ibulah yang paling sedap dalam dunia ini.

Begitu juga bila kita berbuat sesuatu, semua nak ceritakan kepada ibu. Ibu memang pendengar yang setia.

Semasa kita nak menghadapi peperiksaan, ibu akan mencari air penerang hati. Supaya kita lulus cemerlang dalam peperiksaan. Ibu berdoa siang dan malam untuk kejayaan kita.

Bila kita sakit ibulah yang paling susah hati. Di merata tempat ibu cuba mencari ubat dan penawar. Segala jenis daun dan herba dicuba untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Kadang-kadang sampai tidak tidur malam menjaga kita. Itu belum dikira ketika anaknya masuk hospital. Sepanjang masa menunggu di hospital. Susah betul hati ibu kepada anaknya.

Ibu tentu pernah berkata kepada kita, Jika kamu besar nanti, sudah berkahwin dan mempunyai anak, barulah kamu mengerti betapa susahnya menjaga anak-anak sendiri. Sekarang kita sudah besar. Sudah berkahwin dan mempunyai anak. Benar sekali kata-kata ibu. Kita merasainya sekarang.

Bila kita sudah bekerja. Mempunyai rumah sendiri di bandar. Selalu kita balik kampung. Ibulah yang meraikan kita. Tidak sabar menunggu kita pulang. Kalau tiada ibu terasa begitu sunyi sekali.

Semasa nak pulang semula ke rumah kita di bandar. Ibulah yang paling sibuk sekali. Menyediakan itu dan ini sebagai bekal untuk kita bawa pulang. Tebang pisang di belakang rumah. Korek ibu kayu. Kutip ulam dan segala macam sebagai bekal untuk kita. Malahan masakan yang masih ada dibungkus untuk kita makan dalam perjalanan. Begitulah ibu mengambil berat terhadap kita. Jasa ibu memang besar.

Oleh sebab itulah memang sukar sekali untuk menolak tempahan dari pelanggan saya ini jika tempahan itu untuk dihadiahkan khas untuk ibu.

Kasih sayang ibu terhadap anaknya tiada batasnya.  Bagi Kak Ros sendiri, ingatan-ingatan manis dan sedih semasa ibu masih hidup sudah lama berlalu dan tidak akan kembali lagi.

Pada masa ibu masih hidup dahulu selalunya baju kurung dan baju kedah yang selalu Kak Ros jahitkan untuk ibu. Pada masa itu belum tahu menjahit tudung lagi. Kak Ros masih beruntung kerana masih mempunyai ibu mertua.

Kepada sesiapa yang masih mempunyai ibu alangkan beruntungnya. Semasa ibu masih hidup inilah, untuk kita berbakti kepada ibu. Hadiah kanlah sehelai tudung labuh sebagai tanda kasih sayang kepada ibu.

Tentunya ibu akan menitiskan air mata kegembiraan dengan pemberian yang bermakna daripada kita. Sebenarnya bukan itu sangat yang ibu pinta tetapi tanda ingatan daripada seorang anak kepada ibu yang ibu harapkan. Jangan biarkan ibu menangis kesedihan mengingatkan kita yang tak pulang-pulang menjengok ibu di kampung.

Kerana mu oh ibu. Anaknda hadiahkan sehelai tudung labuh yang anaknda tempah khas untuk ibu.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018