Friday, 29 November 2013

Berhenti Sekejap Menjahit & Bercuti Di Kampung

Saya akan bercuti dan pulang ke kampung mulai hari ini sehingga hari Rabu (4/12/2013). Segala urusan menjahit akan diberhenti sementara sehingga Rabu ini.

Jangan datang ke rumah mulai hari ini senhingga rabu. Segala panggilan/sms/whatsapp/pm masih akan dilayan seperti biasa. Tempahan masih boleh dibuat tetapi untuk dapat cepat tak boleh la.

Segala tempahan melalui Kedai Online Nash Fesyen akan dihantar pada hari Khamis. Jika ada pertanyaan boleh hubungi saya.

Jumpa Lagi Hari Khamis Ini.

Hasil jahitan blouse di bawah untuk baju saya sendiri. Tudung tak sempat nak jahit. Baju anak-anak pun tak sempat nak buat.

Banyak yang menanti selepas balik bercuti.




Kurung Lace Bersulam Manik

Tempahan pelanggan untuk baju kurung moden dengan lace bersulam manik disiapkan sebelum pergi bercuti.





Thursday, 28 November 2013

Nak Tempah Tudung Macam Husna Dalam Ketika Cinta Bertasbih

Drama Indonesia Ketika Cinta Bertasbih popular bukan sahaja di Indonesia tetapi juga di Malaysia. Peminat drama ini tentu mengenali watak Ayatul Husna dan ada yang mengikuti drama ini sehingga habis kerana ingin mengikuti perkembangan cerita Husna ini. Cara berpakaian Husna juga diikuti oleh peminat hingga ada yang mencarinya. Antaranya termasuklah tudung yang dipakai oleh Ayatul Husna.

Cara yang paling mudah adalah dengan mencari tukang jahit untuk menjahitnya. Tukang jahit boleh menjahit mengikut design yang dikehendaki oleh pelanggan. Walau bagaimanapun kadang-kadang tukang jahit pun pening juga nak memikirnya kerana sekadar gambar memang susah untuk membuatnya. Jenis fabrik apa nak pilih dan bagaimana pula saiz yang dikehendaki?. Kalau diberitahu saiz, jenis fabrik dan kalau ada design sekali. InsyaAllah boleh buat. Ini yang dikatakan "tailor made".

Saya cari juga melalui google gambar tudung bertali Ayatul Husna ni tetapi tak jumpa-jumpa lagi. Macam mana yer? Saya bukan mengikuti sangat drama Ketika Cinta Bertasbih. 


Tudung Twist & Tudung Chiffon Untuk Pengantin

Musim cuti banyaklah majlis perkahwinan berlangsung. Hari istimewa pengantin baru perlu dihiasi dengan pelbagai perhiasan dari pelamin, kelengkapan bilik pengantin sehinggalah pakaian pengantin. Hari istimewa mestilah dirai dengan istimewa. Maklum sajalah Raja Sehari.

Ada pasangan pengantin yang menyewa pakain pengantin dengan harga yang mahal untuk menyerikan majlis perkahwinan tersebut. Kelengkapan dengan sehelai sahaja persalinan tentunya tidak mencukupi kerana gambar hari istimewa tersebut perlu diambil dan di rakam sebanyak mungkin.

Oleh sebab itu ada yang memilih untuk menempah dengan tukang jahit untuk menjahit pakain pengantin termasuklah tudung. Saya juga tidak kurang menerima tempahan termasuklah tudung.

Di bawah saya kongsikan tudung yang saya jahit khas untuk pengantin baru iaitu tudung twist 2 layer. Salah satu tudung di bawah dengan kemasan piping berwarna gold.



Di bawah pula adalah untuk pengantin yang lain pula iaitu tudung chiffon 2 layer.



SELAMAT PENGANTIN BARU

Wednesday, 27 November 2013

Cara Pakai Tudung Hoodie

Bagaimanakah cara pakai tudung hoodie? Ada juga bertanya. Sebenarnya tidak sesusah mana pun nak pakai tudung hoodie ni. Boleh cuba-cuba sendiri. Mesti berhasil.

Saya akan tunjukkan cara pakai tudung hoodie seperti mana di bawah.

1. Beli tudung hoodie di Kedai Online Nash Fesyen, www.nashfesyen.com
    Tudung hoodie adala free size, sesuai untuk orang dewasa.

2. Pakai inner tudung.


3. Sarungkan tudung hoodie di kepala.

3. Angkat bahagian belakang kain tudung dan tarik ke depan sehingga ke atas kepala. Adjust supaya kedudukan tudung sesuai dengan kepala.

4. Buat kemasan di bahagian hadapan mengikut kesesuaian. Hasilnya kemas dan bergaya.

5. Hasil dari bahagian belakang tudung.


SELAMAT MENCUBA

Tuesday, 26 November 2013

Edit Latarbelakang Gambar Tudung Dan Shawl Mengguna Photoshop

Salah satu faktor yang sangat penting untuk menjual tudung, shawl  atau pakaian secara online adalah keperluan memapar gambar yang cantik dan menarik di laman web. Tidak hairanlah ramai peniaga online menggunakan model yang cantik untuk photoshoot. Gambar pula diambil di dalam studio dengan bantuan jurugambar profesional. Kamera pula yang berjenama dan boleh mengambil gambar dengan kualiti yang tinggi. Ada yang menyewa studio dibayar mengikut jam penggunaan. Begitu juga dengan kamera.

Paparan gambar di laman web mestilah mampu menarik perhatian pengunjung sehingga terliur untuk membelinya. Gambar pula diedit supaya lebih menarik dengan mengguna perisian berbayar 'photosop' atau perisian percuma 'gimp'.

Saya bukanlah mahir menggunakan kamera dan photoshop. Gambar yang saya upload di dalam blog ini pun menggunakan kamera yang diset pada 'auto' dan gambar pula diambil berlatarbelakang dinding rumah saya yang berwarna putih. Gambar pun tak diedit dan terus upload ke blog.

Walaubagaimanapun sejak saya rajin berblog ini saya mula belajar melalui google bagaimana untuk edit latarbelakang gambar supaya menjadi transparent dan juga supaya latarbelakang gambar berwarna putih. Tujuan supaya gambar kelihatan lebih menarik. Mungkin cara edit tak begitu profesional tetapi bolehlah sama-sama kita belajar.

Saya akan tunjukkan dahulu bagaimana mengedit latarbelakang gambar supaya menjadi transparent.

(Klik Setiap Imej Untuk Besarkan Gambar Supaya Lebih Jelas)

Buka perisian photoshop


Klik pada 'File' dan seterusnya klik pada 'Open'


Klik pada file yang hendak diedit.


Gambar sudah tersedia untuk diedit.


Klik pada 'Magic Eraser Tool' ('Right click' pada mouse )


Gerakkan kursor ke latarbelakang gambar yang hendak diedit dan 'right click' pada mouse. Latarbelakang trasnparent akan kelihatan selepas mouse diklik seperti di bawah. Sisa-sisa latarbelakang yang belum transparent boleh dipadam mengguna 'Magic Eraser Tool' yang sama atau mengguna 'Eraser Tool'.


Klik pada 'Eraser Tool" dan padamkan sisa-sisa latarbelakang yang belum transparent. Zoom gambar untuk besarkan.


Dan akhirnya inilah hasil gambar dengan latarbelakang transparent.


Save gambar dengan nama file .png


Jika file gambar besar boleh resize supaya lebih kecil.


Inilah gambar yang dihasilkan selepas diupload ke laman web.



Sekarang saya akan tunjukkan bagaimana nak jadikan latarbelakang gambar supaya bewarna putih.

Gunakan gambar dengan latarbelakang transparent tadi.


Cipta satu layer baru. Klik pada icon 'Create New Layer'. Layer baru terhasil iaitu Layer 1.


Dengan menggunakan mouse tarik layer 1 supaya terletak di bawah layer 0.


Klik pada icon 'Paint Bucket Tool' (Right click mouse)


Gerakkan kursor ke latarbelakang gambar yang hendak diwarnakan dengan putih. right click pada mouse. Pastikan warna adalah putih.


Highlight Layer 0 dan Layer 1 bersama-sama.


Klik pada menu 'Layer' dan klik pada 'Flatten Image'


Inilah gambar selepas 'flatten image'. Layer 0 dan Layer 1 digabungkan supaya menjadi 1 imej.


Save gambar untuk disimpan. Save For Web & Devices supaya saiz imej lebih kecil.


Klik save.


File yang disimpan.

Hasil gambar yang telah diupload ke laman web dengan latarbelakang warna putih.

Inilah hasil belajar sambil mencuba. Kalau nanti saya jumpa lagi kaedah yang lebih profesional saya akan kongsikan lagi di blog ini.

Sunday, 24 November 2013

Pelbagai Fesyen Selendang Pilihan Pelanggan

Kepada peniaga shawl atau selendang secara online, faktor kelainan atau keunikan pada selendang antara faktor yang boleh menghasilkan jualan. Kelainan di sini bukanlah pada design sepenuhnya tetapi juga dari segi pemilihan jenis material fabrik, corak, saiz, perincian yang terdapat pada selendang  dan lain-lain.

Jadi kepada sesiapa yang tidak pandai tentang design selendang tidak perlu risau kerana pemilihan material dan corak pada fabrik serta saiz yang tertentu juga boleh menjadi sesuatu shawl itu ada kelainan atau unik. Pilih sahaja design yang biasa dipakai seperti shawl panjang atau half moon. Pilih fabrik sendiri dengan corak sendiri. Maka shawl itu akan menjadi produk tersendiri yang unik dan mempunyai kelainan.

Faktor di atas antara sebab mengapa peniaga shawl atau tudung online lebih suka menghantar shawl atau tudung kepada tailor atau tukang jahit untuk dijahit.

Walaupun banyak pembekal atau pemborong selendang yang menawarkan harga yang murah untuk pembelian pukal tetapi ramai yang masih menghantarnya kepada tukang jahit untuk dijahit.

Mengapa sebahagian daripada mereka tidak membelinya selendang secara borong daripada pemborong atau pergi sahaja ke Jalan Tuanku Abdul Rahman (Jalan TAR)  dan boleh mendapatnya secara murah.

Inilah antara jawapan yang diberi oleh pelanggan saya. 

1. Untuk menjual di internet produk mesti unik atau perlu ada kelainan dan tidak terdapat di tempat lain. Kalau produk tersebut ada dijual di tempat lain, pembeli akan membandingkan harga di tempat lain yang mungkin lebih murah.

2. Dengan menghantar kepada tukang jahit, saya boleh memilih kain sendiri dengan corak sendiri dan material kain sendiri. Kemungkinan produk itu sama dengan orang lain adalah rendah. Walaupun produk itu shawl half moon atau shawl empat segi yang biasa dijual tetapi jenis material, corak kain, saiz shawl mungkin tidak sama. Malahan corak kain di kedai textile sentiasa berubah-ubah. Hari ini pergi mungkin tidak dapat lagi corak fabrik yang sebelumnya.

3. Saya lebih berpuashati dengan pilihan saya sendiri daripada fesyen yang sudah ditentukan oleh pemborong.

4. Pilihan warna saya yang tentukan sebab saya yang memilih sendiri dari kedai textile.

5. Saya boleh buat researh dulu fesyen produk apa yang diminati pelanggan. Jadi saya boleh menjual produk pilihan terkini.

6. Saya dah cuba jual shawl atau tudung yang  beli selendang di Jalan TAR, pelanggan saya selalu membandingkan dengan tempat lain. Dekat pasar malam katanya boleh dapat lebih murah.

7. Saya boleh tanya dahulu dengan pelanggan saya, design bagaimana yang dia nak, berapa labuh kain. Jualan mengikut permintaan pelanggan lebih cepat laku.

8. Saya boleh letak 'label cloth' atau 'label tag'  sebagai jenama produk saya.

9. Saya boleh letak harga lebih tinggi kerana produk itu tidak terdapat di tempat lain. Pembeli tak boleh membandingkan harga. Jika pembeli sudah tertarik, mereka sanggup mengeluar duit untuk membeli.

10. Cerita produk saya akan menjadi viral jika pelanggan saya menceritakan keistimewaan produk saya kepada kawan-kawan mereka yang lain pula. Ini mungkin boleh menjadi 'tipping point' atau titik puncak yang mungkin akan meningkatkan dan mempopular jualan saya suatu hari nanti.

11. Kalau produk saya mendapat sambutan. Pembeli akan terus membeli dengan saya kerana hanya saya yang menjual produk tersebut.

12. Untuk bersaing dengan pelbagai penjual selendang dan tudung kita mesti kreatif. Sebab itu saya memilih jenis fabrik saya sendiri, tentukan saiz dan design saya sendiri.

13. Senang la berurusan dengan Kak Ros. Buat apa saya pergi kat tempat lain.

Faktor di atas antara salah satu faktor yang berjaya menghasilkan jualan di internet. Produk yang tidak ada di tempat lain akan di cari dan diminati oleh pelanggan.

Lihatlah pelbagai fesyen selendang pilihan.

Selendang dengan corak batik canting. Canting dihasilkan sendiri oleh pelanggan. Sungguh kreatif dan unik,




Selendang dengan warna satu tone.



Selendang dengan gabungan 3 warna.


Selendang dengan pelbagai corak menarik


Selendang berbutang


Saya bukanlah pereka fesyen. Saya tidak menyediakan khidmat mereka fesyen selendang.

Fesyen selendang dia atas adalah fesyen selendang panjang atau halfmoon. Kelainan atau keunikan adalah pada corak, saiz selendang atau pada hiasan atau perincian yang terdapat pada selendang.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017