Friday, 23 August 2013

Tempahan Jahit Jubah

C: Boleh jahit jubah tak?

S: Boleh.

C: Harga berapa?

S: Saya kena tengok contoh dulu. Kalau jubah fesyen saya ambil mahal sikit?

C: Saya ada contoh gambar. Boleh tengok tak?

S: Ok. Boleh whatsapp?

C: Ok.
:
:
S: Saya dah tengok gambar tu. Biasanya saya ambil RM XX.00

C: Ok. Nanti saya hantar kain. Boleh bagi alamat.

S: Ok.

* C - customer
   S - saya

Begitulah lebih kurang dialog dalam SMS. Permintaan pelanggan bermacam-macam. Kadang-kadang pening kepala juga nak buat keputusan. Nak ambil tempahan  atau tak. Setiap call atau message perlu dibalas. Pelanggan kadang-kadang search dalam google image dan hantar gambar bertanya itu dan ini. Sesetengah jubah memang tak boleh nak buat kerana dijahit dengan menggunakan mesin tertentu. Biasanya kalau tak mampu memang saya mengaku tak boleh buat.

Search sahaja dalam google akan muncul pelbagai jenis nama jubah. Taip sahaja perkataan 'jubah fesyen', 'jubah terkini' ada pelbagai jenis nama akan muncul. Kebanyakannya mengikut nama jenis kain. Antaranya seperti jubah abaya (ada beza ke abaya dengan jubah?)

Ada juga mengikut nama artis. Sekali sahaja artis tu pakai terus jubah tu dapat nama. Itulah sebenarnya promosi untuk lariskan jualan.

Ada juga yang mengikut jenama nama syarikat, nama-nama anak-anak atau nama pemakai itu sendiri, Ada yang mengikut nama negara seperti Jubah Dubai, Jubah Turki, Jubah Arab dan lain-lain.

Jubah yang saya jahit pun tak ada nama jubah. Apa yang pelanggan minta itulah yang saya jahit. Mungkin lepas ni boleh letak nama jubah Nash Fesyen. Itu pun kalau saya design sendiri.

Antara nama-nama jubah yang saya jumpa masa search kat google seperti jubah muslimah, jubah moden, jubah fesyen, jubah dubai, jubah satin,jubah abaya, jubah seluar, jubah cotton, jubah crepe, jubah souq
jubah kaftan chiffon, jubah kaftan lycra, jubah manik, jubah maxi, jubah denim, jubah princess, jubah batik, jubah maxi chiffon.

Kebanyakan mengikut jenis nama kain. Kalau lihat balik design tidak banyak berbeza pun kecuali beberapa fesyen tertentu. Inilah yang dikatakan dunia fesyen. Yang penting sekali, biar jenama apapun, design macam mana pun mestilah MENUTUP AURAT.

Beberapa contoh jubah yang saya jahit mengikut tempahan pelanggan seperti di bawah.


Beberapa contoh jubah


Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017