Showing posts with label jahit tudung labuh. Show all posts
Showing posts with label jahit tudung labuh. Show all posts

Thursday, 12 February 2015

Tudung Labuh








Sesuai untuk mereka selesa dengan bertudung labuh yang menutup badan. Kepelbagaian warna memberi lebih keceriaan kepada pemakai. Juga boleh dipakai untuk menunaikan ibadat solat.

Al-Fatihah buat Tok Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang telah kembali ke rahmatullah. Salam takziah kepada keluarga bekas MB Kelantan. Teringat tok guru pernah datang ke kampung dan menjadi imam di surau kami.

Innalillahiwainnailaihirajiun. 

Thursday, 8 May 2014

Panduan Menjahit Tudung Dan Shawl

Kepada yang baru menjumpai blog ini dan mencari panduan menjahit tudung dan shawl, saya senaraikan semula tutorial yang pernah saya postkan dalam blog ini untuk memudahkan tuan/puan membuat rujukan.

Di bawah ini adalah tutorial-tutorial yang mungkin tidak dijumpai dalam blog ini kerana tenggelam dalam pelbagai entri yang saya postkan sebelum ini.

1.  Panduan Jahit Sendiri Tudung 3 Layer


Tudung chiffon layer sekarang menjadi pilihan ramai di mana-mana. Panduan berikut boleh memberi idea untuk menjahit sendiri tudung tiga layer sendiri. Sila rujuk link di bawah.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/08/panduan-jahit-sendiri-tudung-chiffon-3.html


2. Panduan Jahit Shawl Halfmoon 2 layer



Trend memakai shawl half moon atau selendang separuh bulat menjadi kegilaan anak-anak remaja sekarang. Untuk panduan ini saya mengguna chiffon georgette.Kain yang diperlukan lebih kurang 1 3/4 meter dan bidang 60. Sila rujuk link di bawah.


3. Panduan Tukar Sendiri Awning Tudung



Tudung dengan awning yang patah tidak boleh lagi dipakai. Jika kita tahu menukar sendiri awning tudung tentunya tudung yang kita beli dengan harga yang majal tadi boleh dipakai semula. Saya akan tunjukkan bagaimana kita boleh tukar sendiri awning tudung kita yang rosak. Sila rujuk link di bawah.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/08/panduan-tukar-sendiri-awning-tudung.html

4. Panduan Menjahit Tudung Lycra Berkerongsang



Tudung lycra berkerongsang dengan pelbagai warna menjadi tarikan ramai kerana warnanya yang striking dan designnya yang menarik. Berikut adalah panduan untuk menjahit tudung lyca berkerongsang.

http://nashfesyen.blogspot.com/2013/10/panduan-menjahit-tudung-lycra.html

5. Panduan Menjahit Tudung Labuh Berdagu



Tutorial menjahit tudung labuh berdagu di bawah adalah mengikut kaedah saya sendiri menggunakan kain lycra. Semoga memberi idea bagaimana menjahit tudung berdagu sendiri.


6.  Panduan Menjahit Tudung Syria


Tudung syria adalah antara tudung yang paling mudah dijahit kerana tidak mempunyai awning. Tutorial kali ini saya akan tunjukkan beberapa langkah mudah bagaimana hendak menjahit tudung syria.

http://nashfesyen.blogspot.com/2014/04/panduan-menjahit-tudung-syria.html

7. Panduan Menjahit Tapak Kerongsang Pada Tudung


Saya sering mendapat pertanyaan bagaimana hendak menjahit tapak brooch pada tudung terutamanya untuk tudung 3 layer dan tudung lycra berkerongsang. Tutorial di bawah harap dapat membantu.


8. Ebook Panduan Menjahit Tudung

Ebook ini adalah kompilasi panduan menjahit tudung yang saya postkan dalam blog ini. Tujuan saya supaya panduan ini boleh dirujuk pada satu tempat sahaja iaitu di dalam ebook dan manfaat kepada lebih ramai pihak.


Antara kandungan dalam ebook ini adalah.

Panduan menjahit tudung chiffon 3 layer.
Panduan menjahit shawl half moon.
Panduan menukar awning tudung.
Download secara percuma melalui link di bawah.


Menjahit tudung dan shawl memerlukan kemasan tepi kain supaya nampak kemas dan tidak berserabut. Oleh yang demikian saya juga menyediakan kemasan jahit tepi tudung dan shawl berikut.

1. Jahit Tepi Halus Tudung & Shawl


Sila rujuk link di bawah.


2. Jahit Coverstitch/Interlock


Sila rujuk link di bawah.



Terdapat berbagai lagi panduan yang lain yang terdapat dalam blog ini seperti jahit piping, jahit kelim dan lain-lain. Rajin-rajinlah selak entri-entri dalam blog ini untuk mencarinya. InsyaAllah di masa-masa akan datang saya akan tunjukkan lagi lebih banyak tutorial untuk tudung dan cara menjahit pakaian wanita.

Kepada sesiapa yang berminat untuk belajar menjahit terus daripada saya untuk tudung 3 layer boleh hubungi saya. Kelas sangat terhad kerana saya tidak mengambil rami peserta. 

Semoga tutorial yang saya sediakan memberi manfaat kepada semua yang minat menjahit.

Wednesday, 12 March 2014

Tudung Syria Plain Labuh









Entah kenapa tiba-tiba hari ini kepala terasa berat sekali. Terasa pening yang amat sangat. Tidak tahan lagi terus ambil bantal dan baring. Badan terasa lemah sekali, terasa menyucuk-nyucuk. Akhirnya terasa hendak muntah. Hari ini langsung tidak ada selera makan. Rasa macam nak demam.

Sebelum ini anak yang nombor empat juga muntah-muntah dari siang hingga ke malam. Malam semalam bangun pukul 3 pagi dan bawa pergi klinik 24 jam di Seksyen 4 Tambahan. Sudah 2 hari tak pergi sekolah. Risau juga.  

Sekarang dah berjangkit pula. Semangat menjahit juga hilang apabila tak sihat macam ini. Kalau kerja makan gaji boleh juga minta MC.  Kerja sendiri tak perlu MC. 

Apabila keadaan sebegini berlaku, terasa susah hati. Banyak tempahan pelanggan yang belum siap. Ramai yang nak ambil sebelum cuti sekolah. Nak kendurilah, balik kampunglah. Nak pergi makan anginlah dan bermacam-macam lagi.

Apa yang boleh buat hanya berdoa sahaja agar cepat sembuh. Rasa-rasanya cuti sekolah nanti nak balik kampung. Berehat sekejap kat kampung. Perlu juga jaga kesihatan. Asyik menjahit siang dan malam. Kalau sakit kan dah susah. 

Entri kali ini pun tak ada idea nak tulis panjang-panjang. Menulis juga perlukan tenaga. Jika tiada tenaga, idea pun entah ke mana. Cuma yang mampu buat hanya update sahaja gambar tudung tempahan pelanggan. Sekurang-kurang ada juga hasil jahitan tudung terbaru untuk di kongsi. 

Tudung syria 3 layer di atas ditempah oleh pelanggan sudah agak lama. Baru sahaja siap menjahit. Sekali order sampai 7 helai. Tempahan adalah tudung labuh dari kain chiffon georgette.

Nanti apabila dah sihat, barulah boleh tulis artikel panjang-panjang. Tengok gambar cukuplah hari ini.

Saturday, 22 February 2014

Tudung Memenuhi Citarasa, Labuh & Selesa

Assalamualaikum Ros,

Alhamdulillah, akak dah dapat tudung, cantik dan best.
InsyaAllah nak order lagi sebab memenuhi citarasa akak.
Labuh dan muka selesa. Lagi pun boleh pilih design kain sendiri.

Memang seronok dan bangga bila mendapat testimonial pelanggan semacam itu. Semakin bermotivasi  dan bersemangat untuk menerima tempahan.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017