Showing posts with label tempahan jahit tudung. Show all posts
Showing posts with label tempahan jahit tudung. Show all posts

Wednesday, 8 July 2015

Tudung Twist Soft Awning







Hari raya aidilfitri akan menjelma dalam beberapa hari sahaja lagi. Sepatutnya target saya semua tempahan menjahit akan disiapkan dalam dua minggu sebelum hari raya. Saya perlu membahagi masa untuk terutama dalam dua minggu terakhir ini untuk persediaan menyambut aidilfitri terutamnya untuk siapkan baju raya untuk saya dan anak-anak. Sebaliknya semakin dekat dengan aidilfitri semakin banyak pula pertanyaaan dan tempahan yang dihantar terutamanya untuk tempahan perseorangan. 

Tudung dan shawl yang paling banyak dihantar untuk tempahan menjahit. Saya boleh menolaknya tetapi memandangkan pelanggan yang datang adalah pelanggan yang selalu datang memujuk saya untuk menerimanya saya menerimanya juga. Lagi pun masa pun masih ada dan sempat untuk siapkan tempahan. Mungkin selepas membeli baju raya dan kesukaran untuk memilih tudung yang sesuai maka pilihan tudung yang sesuai adalah dengan membeli kain dan menghantarnya untuk dijahit. 

Akhir-akhir ini juga ramai yang menghantar untuk potong labuh kain. Untuk potong labuh kain saya masih menerimanya tetapi tidak untuk repair dan kecilkan baju atau kain. 

Sekarang saya meletak target baru untuk siapkan semua tempahan iaitu sehingga ahad ini. Selepas itu saya akan berehat panjang dan balik kampung sehinggalah seminggu selepas raya akan mula beroperasi semula. Sudah ramai yang bertanya terutamanya untuk tempahan pukal shawl, tudung dan kelas menjahit.

Tudung di atas adalah tudung twist soft awning dari kain moss crepe. Saya pernah tunjukkan cara menjahit tudung labuh berdagu dalam blog ini dan caranya lebih kurang sama sahaja cuma tudung ini tanpa pelapik dagu. Boleh juga guna material lyca untuk menjahit tudung ini dan meletak pelapik dagu sebagai mana tutorial yang saya tunjukkan sebelum ini. Pelbagai warna tudung dari pelanggan saya ini memberi banyak pilihan untuk warna dan corak baju. Warna lembut yang dipilih akan memberi kecerahan kepada pemakainya sebagaimana cahaya api yang menyambar pada muka dan akan nampak berseri-seri apabila dipakai pada hari raya nanti. 

Kemasan keliling pula menggunakan jahit tepi halus untuk mendapat kesan curly tudung ini. Selain dari kemasan jahit tepi halus boleh juga menggunakan kemasan jahit coverstitch sebagaimana tutorial saya sebelum ini. 

Saturday, 22 February 2014

Tudung Memenuhi Citarasa, Labuh & Selesa

Assalamualaikum Ros,

Alhamdulillah, akak dah dapat tudung, cantik dan best.
InsyaAllah nak order lagi sebab memenuhi citarasa akak.
Labuh dan muka selesa. Lagi pun boleh pilih design kain sendiri.

Memang seronok dan bangga bila mendapat testimonial pelanggan semacam itu. Semakin bermotivasi  dan bersemangat untuk menerima tempahan.

Friday, 21 February 2014

Bila Baju Dah Siap Jahit










Bila Baju Dah Siap Jahit
  • Terasa puas hati tak terhingga kerana dapat melihat hasil jahitan sendiri.
  • Jika jahit baju sendiri bolehlah melaram dengan baju baru.
  • Jika jahit untuk pelanggan, terasa sangat lapang di dada. Tak ada lagi kena ligan dengan pelanggan yang asyik bertanya baju bila nak siap.
  • Bolehlah rehat sekejap,baring-baring untuk menghilangkan lenguh di badan sambil berebut TV dengan anak-anak untuk tengok cerita Hindustan atau pun drama Melayu.
  • Boleh ambil gambar dan upload ke blog atau facebook. Blog pun nampak sentiasa hidup walaupun tak tulis apa-apa.
  • Ada-ada sahaja idea untuk tulis entri blog.
  • Boleh cuba untuk buat tutorial tudung baru dan masukkan ke dalam blog.
  • Boleh mengemas rumah dan menyusun semula kain dan barang-barang menjahit.
  • Boleh telefon adik beradik di kampung bertanya khabar. 
  • Boleh memasak sendiri  resipi istimewa Bihun Sup Daging Utara. Hari ini kan hari minggu. Semua ada kat rumah.
  • Boleh ambil tempahan baru.
Jika pelanggan datang ambil baju. Ada la duit sedikit.
  • Boleh bawa anak-anak pergi tengok Pesta Buku Lelong Big Bad Wolf 2014 di The Mines Seri Kembangan.
  • Atau pun pergi berjalan-jalan sambil shopping di Alamanda, Putrajaya.
  • Malam nanti boleh belanja suami dan anak-anak makan di restoran kat luar.
  • Macam-macam boleh buat.
"Kak Ros, tudung saya dah siap ka, belum?"

"Belum"

"Besok boleh siap tak?

Baru sahaja nak berangan-angan dah ada pula yang tanya tudung dia.

Thursday, 26 December 2013

Tudung Chiffon 3 Layer








Selain tudung labuh berdagu dan tudung syria yang sering mendapat tempahan, tudung 3 layer tetap mempunyai peminatnya yang tersendiri. Pemilihan kaler sama ada dengan satu kaler atau pelbagai kaler supaya matching dengan warna pakaian yang dipakai menyebabkan pelanggan sentiasa memilih untuk membuat tempahan berbanding dengan membelinya di kedai. 

Jika mendapatkannya di kedai dilema yang dihadapi adalah warna yang dikehendaki sentiasa tidak serasi dengan baju pula Pemilihan sama ada inginkan yang labuh atau singkat juga sukar dicari berbanding jika ditempah.

Tempahan kali ini adalah dengan pilihan kain berwarna putih, hitam, warna skin dan pink. Material pula adalah dari chiffon georgette yang selesa dipakai dan tidak jarang. Awning juga dari kain yang sama. Kelihatan sopan dan meyakinkan apabila dipakai dan sungguh mempersonakan. Sesuai digayakan di mana-mana sahaja terutamanya untuk dipakai di pejabat atau untuk pergi ke majlis keraian.

Walaupun pelbagai fesyen wujud di pasaran, tudung chiffon 3 layer sentiasa mendapat sambutan kerana ianya ringkas, sederhana dan selesa dipakai. Tudung ini akan sentiasa kekal dan mendapat perhatian. Yang berubah hanyalah warna dan corak. Oleh sebab itulah membuat pilihan sendiri untuk warna dan corak sentiasa menjadi pilihan supaya sesuai dengan trend semasa.

Monday, 23 December 2013

Fesyen Tudung Lycra Untuk Majlis Perkahwinan

tudung lycra untuk sekeluarga

tudung lycra pandangan tepi

tudung lycra pandangan depan

Tempahan 10 Helai Tudung Lycra Untuk Menghadiri Majlis Perkahwinan

Bila tiba musim cuti sekolah, majlis kenduri kahwin tidak dapat dielakkan. Perancangan untuk mengadakan majlis ini sudah tentu dibincang berbualan-bulan lamanya. Dari jemputan, penyediaan majlis, pembelian kelengkapan perkahwinan dan jamuan sehinggalah persiapan untuk pengantin. Keluarga terdekat tidak kurang hebat untuk sama-sama meraikannya.

Tambahan pula jika merupakan majlis perkahwinan anak pertama atau untuk anak terakhir perlulah disambut dengan penuh meriah.

Bila tiba hari kenduri mesti ada sesuatu yang istimewa perlu dipamerkan oleh ahli keluarga. Maklum sahajalah keluarga dari dekat dan jauh akan datang. Perkara yang pertama perlu difikirkan adalah penampilan diri dalam keluarga. Mesti sesuatu yang unik. Barulah nampak bermakna dan menambahkan lagi seri majlis tersebut.

Ada yang menempah khas baju untuk dipakai pada hari tersebut. Daripada anak-anak sehinggalah yang dewasa. Berpakaian sedondon, serupa, sama warna dan corak menjadi pilihan.  Akhirnya keputusan dibuat biarlah kali ini daripada baju hinggalah fesyen tudung biarlah sama dan sedondon.

Dengan berpakaian serupa dan senada tentunya menambah lagi keceriaan dan menyerlahkan keserasian dalam keluarga yang sehati dan sejiwa. Sudah tentu nampak cantik bila bersama-sama dan akan menarik perhatian tetamu yang hadir. 

Apabila berkumpul beramai-ramai banyaklah cerita akan dikongsi bersama, pelbagai ragam dapat disaksikan. maklum sahajalah saudara mara yang jauh dan dekat dapat berkumpul. Inilah masanya perlu menonjolkan diri dan memperkenalkan keluarga kepada tetamu yang datang.

Tetamu dan saudara mara yang datang tentu akan tertanya-tertanya tentang ahli keluarga kita yang mudah dikenali kerana berpakaian sedondon pada hari tersebut. Soalan-soalan bertanya khabar akan muncul untuk mengenali keluarga kita dengan lebih dekat.

Ini siapa? Anak ini dah besar panjang rupanya. Yang ini kerja kat mana? Yang ini comel ler. Dah ada yang empunya? Kita tentu akan menjawab balik. Oooh yang ini dah ada anak satu, kahwin dengan doktor. Tentu meriah dan ceria sekali majlis ketika itu. 

Biarlah fesyen kali ini akan menjadi sejarah dalam keluarga kita dan diingati oleh anak-anak bila mereka besar nanti.

Kebiasaanya hanya baju sahaja yang dipilih untuk dipakai sedondon untuk majlis-majlis sebegini tetapi kali ini tempahan khas dari pelanggan saya adalah tudung fesyen lycra berkeronsang untuk dipakai pada majlis kenduri nanti. Jumlah kesemuanya adalah 10 helai, 6 helai untuk dewasa dan 4 helai untuk kanak-kanak seperti gambar di atas. 

Jenuh juga untuk disiapkan kerana pelanggan minta hantar sebelum cuti krismas. Alhamdulillah sudah siap dan sudah pun dikurier pada hari ini. Kali ini suami tidak bolehlah tumpang yer.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017