Showing posts with label jahit tudung syria. Show all posts
Showing posts with label jahit tudung syria. Show all posts

Monday, 14 April 2014

Tudung Syria



Tudung syria memang simple dan ringkas.  Tidak ada awning, mudah digayakan. Boleh juga dipanggil tudung express atau tudung segera. tetap mempunyai peminatnya.  Oleh sebab itu ramai yang menggemarinya. Walaupun simple tetapi tetap bergaya apabila memakainya. 

Warna plain selalunya menjadi pilihan. Tudung ini paling mudah untuk dijahit. Lihat sendiri tutorial menjahit tudung syria yang telah saya postkan dalam entri yang lepas. Potong kain ikut pola. Kemudian jahit untuk cantumkan tudung tersebut. Kemaskan hujung kain dengan jahitan coverstitch atau jahit tepi halus. Sesiapa sahaja yang mempunya asas  menjahit tentu boleh menjahitnya. Sangat mudah.

Walaupun pelbagai fesyen tudung muncul dengan rekabentuk terbaru, tudung syria tidak pernah dilupakan. 
Selesa dipakai dan sesuai dengan kebanyakan bentuk muka. Menjaganya  pun tidak susah. Nak lipat pun senang sebab tidak ada awning. Boleh dimasukkan dicelah -celah beg kalau nak berjalan jauh atau balik kampung. Cara memakainya pun mudah. Sarung sahaja di kepala. Boleh dipakai dengan inner atau tanpa inner. 

Kepada suri rumah yang sepanjang masa berada rumah amat sesuai sekali memakai tudung syria ini. Boleh pakai semasa hendak menyidai kain di ampaian atau semasa nak keluar beli ikan di depan rumah atau semasa nak keluar beli barang di kedai.  Semua nak cepat mesti pakai tudung yang mudah.

Kepada yang bekerja pula tudung syria juga tidak ketinggalan dari segi fesyen. Boleh dipakai dengan kerongsang atau gunakan pin sahaja pun nampak kemas. Tidak perlu lagi nak cerita panjang, cubalah sendiri pakai tudung syria. Lihat muka di cermin. Muka yang nampak tembam tadi sudah kelihatan seperti bujur sirih. Tentu ramai yang tergoda.

Tuesday, 8 April 2014

Panduan Menjahit Tudung Syria

Tudung syria adalah antara tudung yang paling mudah dijahit kerana tidak mempunyai awning. Tutorial kali ini saya akan tunjukkan beberapa langkah mudah bagaimana hendak menjahit tudung syria.

Tudung syria ini adalah bersaiz labuh lebih kurang 24 inci dari dagu. Fabrik untuk tudung syria ini menggunakan kain lycra berwarna hitam.

STEP 1
Sediakan kain lycra 1.5 meter untuk saiz labuh (Saiz XL). Untuk saiz L atau M boleh menggunakan kain 1 meter. Sediakan pola untuk tudung syria.


STEP 2
Lipat dua kain lycra dan letakkan pola di atas kain.


STEP 3
Gunting kain mengikut pola tudung.


Hasil dari kain yang digunting.


STEP 4
Jahit lurus untuk cantumkan tudung. Bahagian yang perlu dijahit seperti garisan merah.



STEP 5
Kemaskan pinggir kain dengan mesin jahit tepi biasa.


Hasil jahitan seperti gambar di bawah.


STEP 6
Kemaskan bahagian sekeliling muka dengan jahitan coverstitch.


Hasil jahitan sekeliling muka dengan kemasan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 7
Kemaskan bahagian bawah tudung dengan menggunakan jahitan coverstitch seperti di atas.


Hasil kemasan coverstitch di bawah kain dengan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 9
Tudung siap dan boleh digayakan. 

pandangan depan

pandangan sisi

SELAMAT MENCUBA

Wednesday, 12 March 2014

Tudung Syria Plain Labuh









Entah kenapa tiba-tiba hari ini kepala terasa berat sekali. Terasa pening yang amat sangat. Tidak tahan lagi terus ambil bantal dan baring. Badan terasa lemah sekali, terasa menyucuk-nyucuk. Akhirnya terasa hendak muntah. Hari ini langsung tidak ada selera makan. Rasa macam nak demam.

Sebelum ini anak yang nombor empat juga muntah-muntah dari siang hingga ke malam. Malam semalam bangun pukul 3 pagi dan bawa pergi klinik 24 jam di Seksyen 4 Tambahan. Sudah 2 hari tak pergi sekolah. Risau juga.  

Sekarang dah berjangkit pula. Semangat menjahit juga hilang apabila tak sihat macam ini. Kalau kerja makan gaji boleh juga minta MC.  Kerja sendiri tak perlu MC. 

Apabila keadaan sebegini berlaku, terasa susah hati. Banyak tempahan pelanggan yang belum siap. Ramai yang nak ambil sebelum cuti sekolah. Nak kendurilah, balik kampunglah. Nak pergi makan anginlah dan bermacam-macam lagi.

Apa yang boleh buat hanya berdoa sahaja agar cepat sembuh. Rasa-rasanya cuti sekolah nanti nak balik kampung. Berehat sekejap kat kampung. Perlu juga jaga kesihatan. Asyik menjahit siang dan malam. Kalau sakit kan dah susah. 

Entri kali ini pun tak ada idea nak tulis panjang-panjang. Menulis juga perlukan tenaga. Jika tiada tenaga, idea pun entah ke mana. Cuma yang mampu buat hanya update sahaja gambar tudung tempahan pelanggan. Sekurang-kurang ada juga hasil jahitan tudung terbaru untuk di kongsi. 

Tudung syria 3 layer di atas ditempah oleh pelanggan sudah agak lama. Baru sahaja siap menjahit. Sekali order sampai 7 helai. Tempahan adalah tudung labuh dari kain chiffon georgette.

Nanti apabila dah sihat, barulah boleh tulis artikel panjang-panjang. Tengok gambar cukuplah hari ini.

Thursday, 26 December 2013

Tudung Syria 3 Layer Labuh





Tudung Syria 3 layer ditempah dengan kaler pilihan sendiri dan bersaiz labuh. Material pula dalah dari kain chiffon berkualiti tinggi dan tidak jarang. Tempahan dibuat melalui email dengan menyatakan kaler yang dikehendaki. Apabila persetujuan dicapai, kain dicari dan akhirnya 2 helai tudung syria 3 layer labuh siap dijahit. 

Tak perlu pos, saya akan datang ambil sendiri. Saya tinggal di Kajang. Nanti saya datang.

Akhirnya hari ini pelanggan saya datang di rumah dan urusan selesai. Alhamdulillah saya sangat berpuashati, nanti saya promosi kat kawan-kawan saya pula. 

Wednesday, 18 December 2013

Koleksi Tudung Syria

Akhirnya siap menjahit tudung syria tempahan pelanggan. Kemasan tepi di bawah kain dengan kemasan piping dan disekeliling lilitan muka dengan kemasan coverstitch. Fabrik dari kain lycra.

Nikmati gambar tudung syria di bawah. Boleh hubungi saya untuk tempahan menjahit. Kain boleh bawa sendiri atau saya boleh belikan. Tudung di bawah sudah ada pelanggan.










Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017