Saturday, 28 September 2013

Jahit Tudung, Shawl, Memahami Kehendak Pelanggan

Pelanggan mahu kelainan dan keunikan kepada produk mereka. Sebab itu mereka memilih tukang jahit untuk menjahit tudung atau shawl mereka. Ini tidak dapat dilakukan kalau membeli secara borong.

Sebagai tukang jahit aku perlu memahami kehendak pelanggan. Sebab itu pelanggan aku biasanya datang ke rumah untuk berbincang. Pilihan dan padanan warna, ukuran, corak, rekabentuk dan macam-macam lagi perlu dibincang. Kadang-kadang memeningkan kepala aku sebagai tukang jahit. Kehendak pelanggan perlu difahami tetapi semua ini memberi aku kemahiran dalam selok belok fesyen tudung dan shawl terkini. Semuanya memerlukan kesabaran dan ketekunan.

Kadang-kadang permintaan pelanggan juga amat mengelirukan. Aku perlu berhati-hati semasa memotong dan menjahit. Kalau silap potong kain mungkin kena ganti balik. Rugilah duit dan masa aku. Biasanya aku tidak ada masalah untuk menjahit pelbagai jenis bentuk dan fesyen selendang. Kalau perkara yang diminta susah diikuti aku akan memberi nasihat untuk kesenangan aku sebagai tukang jahit. Yang penting bagi aku pelanggan berpuas hati, kehendak mereka di ikuti dan mereka datang lagi untuk menjahit.

Itulah sebenarnya kelebihan menghantar tudung, shawl atau selendang kepada tukang jahit. Yang paling mudah bagi aku bila pelanggan kata 'ikut suka Kak Ros nak buat macam manapun'. Nota-nota di bawah adalah contoh nota dari pelanggan untuk aku ikut.


Pelbagai jenis kain

Nota untuk diikuti

Kehendak fesyen pelanggan

Nota pelanggan

Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018