Thursday, 12 December 2013

Bekerja Sendiri Di Rumah


Siapa tak cemburu melihat kawan atau jiran dengan minyak wangi semerbak, berbaju fesyen cantik dengan tudung twist atau tudung berwarna warni berlayer-layer, berkasut tumit tinggi keluar dari rumah dengan penuh bergaya untuk pergi berkerja.

Dengan berkacamata hitam dan berkereta baru memandu ke tempat kerja tentunya menjadi kebanggaan kepada mereka  yang bekerja makan gaji. Pada waktu malam pula bersama anak-anak makan di luar rumah.

Bila sampai hujung tahun bercerita pula tentang bonus dan kenaikan gaji atau pangkat. Dapat berkursus di hotel-hotel mewah kadang-kadang sehingga keluar negara menambah lagi kecemburuan di kalangan orang yang tidak bekerja makan gaji. Setiap tahun pula pergi ke majlis dinner dan juga ke program hari keluarga syarikat.

Untuk orang yang bekerja sendiri seperti saya tentunya tidak merasai semua itu. Untuk mengurangkan kecemburuan saya, saya juga mempunyai alasan sendiri tentang kelebihan bekerja sendiri dari rumah.

Pendapatan Tanpa Had.

Kadang-kadang sedikit, kadang-kadang banyak. Malahan kadang-kadang boleh melebihi mereka yang makan gaji. Jika makan gaji perlu menungggu sehingga kenaikan gaji untuk mendapat gaji lebih tetapi pendapatan dengan bekerja sendiri boleh memperolehi pendapatan yang tinggi pada bila-bila masa sahaja.

Dapat Jimat Wang. 

  • Jimat petrol. Tak perlu bawa kereta. Kalau keluar pun setakat pergi kedai membeli kain atau kedai alat-alat menjahit
  • Tak perlu sewa pejabat. 
  • Tak perlu membeli pakaian baru kerana pakaian yang ringkas lebih sesuai untuk kerja di rumah.Pakaian yang selesa adalah pakaian yang dipakai di rumah.  Kalau di pejabat perlu memakai pakaian yang berlainan setiap hari. Mesti rasa malu kalau hari-hari pakai pakaian yang sama. Pakaian yang paling selesa adalah pakaian ketika berada di rumah.
  • Takperlu makan diluar. Boleh masak sendiri dan  berkongsi makan bersama anak-anak.
  • Tak perlu hantar anak-anak ke rumah pengasuh. Berapa banyak duit dapat dijimat.

Masa Boleh Dikawal Sendiri. 
Tak perlu tergesa-gesa keluar rumah untuk pergi bekerja. Kemudian tergesa-gesa pula hantar anak-anak ke rumah pengasuh dll. Bila-bila masa sahaja boleh pergi beriadah, shopping, melayari internet, boleh tengok tv pada bila-bila masa sahaja. Kalau letih bekerja boleh baring-baring. Tak payah pergi surau.

Ruang Bekerja Boleh Disusun Ikut Citarasa Sendiri.
Nak susun meja, mesin jahit macam mana pun tak ada siapa yang larang. Boleh kemas bila-bila masa sahaja tanpa perlu ada rakan-rakan yang tegur.

Tiada Politik Pejabat
Tak ada siapa yang cemburu, tiada gosip sana sini. tidak ada cerita jatuh menjatuh, bodek boss dan laini-lain.

Anak-Anak  Membesar Di Depan Mata.
Boleh melihat pembesaran anak-anak. Malahan sentiasa bersama keluarga sepanjang masa.

Waktu Kecemasan
Kecemasan boleh belaku bila-bila masa sahaja seperti keluarga sakit, anak-anak sakit, Anak-anak masuk hospital dan lain-lain. Tak perlu ambil cuti, tak perlu risau kalau perlu jaga anak di hospital. Kalau bekerja sendiri bila-bila masa boleh bergerak ke mana-mana sahaja.

Mengurus Anak-Anak  Dengan Lebih Sempurna.
Anak-anak kadang-kadanag ada aktiviti-aktiviti tambahan di sekolah seperti ko-kurikulm, motivasi, kelas tambahan yang memerlukan balik lambat dari sekolah. kadang-kadanag juga anak-anak tertinggal bas atau van sekolah. Kadang-kadang juga perlu hantar anak tuisyen. Semuanya boleh diurus sendiri jika berada di rumah.

Keluarga Boleh Bantu Dalam Bisnes
Suami dan anak-anak boleh membantu jika ada banyak tempahan seperti packing, lipat baju, seterika baju, menjahit yang mudah dan lain-lain

Dapat Bekerja Sampai Malam
Boleh siapkan tempahan di waktu malam atau bila-bila masa sahaja tanpa perlu pergi semula ke pejabat.

Masak Memasak Sendiri. 
Tak Perlu makan luar. Kalau dahaga boleh pergi ke dapur, tengok apa-apa yang boleh dimakan. Buka peti ais boleh makan dan minum apa sahaja yang ada. Makan banyak pun tak apa. tak ada kawan-kawan yang jeling-jeling

Boleh Memberi Fokus Semasa Bekerja.
Tiada gangguan. Kalau ada pun hanya dari anak-anak. Anak-anak saya pun dah besar. Biasanya mereka tidak peduli lagi apa yang saya lakukan.

Tak Banyak Masa Dihabiskan Dalam Perjalanan
Masa yang paling banyak habis adalah masa memandu pergi dan balik ke tempat kerja.Kalau jauh mungkin pergi sahaja sudah 1 jam. begitu juga dengan masa balik. Kalau trafik jem berjam-jamlah dalam perjalanan tanpa mebuat apa-apa.

Jadi Bos Sendiri.
Saya boleh namakan sahaja apa-apa jawatan yang saya nak, Pengarah Urusan, Pengarah atau apa-apa sahaja. Tak perlu nak tunggu naik pangkat.

Tak Perlu Rasa Bersalah Mengguna Masa Pejabat Atau Peralatan Pejabat
Tentunya rasa bersalah kalau mengguna waktu pejabat atau peralatan pejabat untuk kegunaan peribadi atau bisnes. Nak tengok facebook, blog, mengguna telefon, pensil, pen dan sebagainya semuanya adalah hak sendiri.

Tak Perlu Ada Perasaan Risau Tinggalkan Anak Kepada Pengasuh Atau Pembantu Rumah
Kadang-kadang ada perasaan risau dan tertanya-tanya selamatkah anak di bawah jagaan orang lain.

Saudara Mara & Tetamu Boleh Datang Bila-Bila Masa Sahaja.
Call sahaja, anytime boleh datang sebab selalu ada di rumah. Saudara mara pun suka.

Boleh Mewarisi Bisnes Kepada Anak-Anak. 
Anak-anak boleh bantu membantu kerana setiap orang mempunyai kepakaran masing-masing.

Kerja Sendiri Lebih Kreatif Dan Boleh Mencuba.
Kalau di pejabat belum tentu idea yang kreatif dapat dilaksanakan.

Bonus
Bonus bagi saya adalah apabila pendapatan saya melebihi pendapatan yang saya targetkan setiap bulan. Kalau pendapatan untuk setiap bulan tinggi, tiap-tiap bulanlah saya dapat bonus.

Bekerja sendiri atau makan gaji tetap ada kelebihan masing-masing. Kalau tak ada yang bekerja makan gaji siapa yang nak dapatkan servis daripada saya. Tentunya yang makan gaji dan ada pendapatan. Kalau kita malas tidak ada apa-apa yang dapat kita lakukan.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018