Tuesday, 22 April 2014

Menjahit Memberi Idea Untuk Menulis Blog

baju fesyen

shawl dengan piping dan lace

tudung 2 layer pink

Menjahit memberi idea kepada saya untuk menulis blog. Daripada mula memilih kain, memijak mesin jahit sehinggalah selesai menjahit berbagai-bagai perkara boleh dijadikan entri blog.

Ketika memilih kain atau fabrik saya boleh menulis berkaitan corak atau motif pada kain. Apabila melihat warna pada kain pula saya boleh menulis kaitan dengan fesyen yang diminati.

Apabila saya memotong kain, saya boleh menulis berkaitan cara memotong kain, bagaimana membuat ukuran sehinggalah kepada pola-pola yang digunakan.

Apabila saya menggunakan mesin pula, saya boleh menulis berbagai perkara berkaitan mesin jahit dari cara untuk setkan jarum yang betul sehingalah kepada bagaimana untuk menghasilkan jahitan yang cantik. Apabila mesin mula melakukan jahitan, saya kan mula merasa ketenangan dan keseronokan menjahit. Ketika inilah muncul berbagai-bagai idea untuk menulis. Perkara-perkara seperti bisnes menjahit, tempahan menjahit dan bermacam-macam kisah lain mula datang untuk dicoretkan di dalam blog.

Selesai menjahit adalah kemuncak kepuasan apabila melihat hasil jahitan sendiri. Dari sekeping kain menjadi produk 3 dimensi yang menarik merupakan sesuatu yang amat menyeronokan. Hanya dengan merasainya sendiri barulah tahu kenikmatannya. Pada masa ini idea untuk menulis datang seperti air yang mengalir sehingga tidak sabar-sabar lagi hendak diterjemahkan dalam bentuk kata-kata.

Lihat sendiri hasil jahitan di atas. Bermacam-macam perkara boleh ditulis.

Menjahit memang menyeronokkan.

Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018