Showing posts with label seronoknya menjahit. Show all posts
Showing posts with label seronoknya menjahit. Show all posts

Tuesday, 22 April 2014

Menjahit Memberi Idea Untuk Menulis Blog

baju fesyen

shawl dengan piping dan lace

tudung 2 layer pink

Menjahit memberi idea kepada saya untuk menulis blog. Daripada mula memilih kain, memijak mesin jahit sehinggalah selesai menjahit berbagai-bagai perkara boleh dijadikan entri blog.

Ketika memilih kain atau fabrik saya boleh menulis berkaitan corak atau motif pada kain. Apabila melihat warna pada kain pula saya boleh menulis kaitan dengan fesyen yang diminati.

Apabila saya memotong kain, saya boleh menulis berkaitan cara memotong kain, bagaimana membuat ukuran sehinggalah kepada pola-pola yang digunakan.

Apabila saya menggunakan mesin pula, saya boleh menulis berbagai perkara berkaitan mesin jahit dari cara untuk setkan jarum yang betul sehingalah kepada bagaimana untuk menghasilkan jahitan yang cantik. Apabila mesin mula melakukan jahitan, saya kan mula merasa ketenangan dan keseronokan menjahit. Ketika inilah muncul berbagai-bagai idea untuk menulis. Perkara-perkara seperti bisnes menjahit, tempahan menjahit dan bermacam-macam kisah lain mula datang untuk dicoretkan di dalam blog.

Selesai menjahit adalah kemuncak kepuasan apabila melihat hasil jahitan sendiri. Dari sekeping kain menjadi produk 3 dimensi yang menarik merupakan sesuatu yang amat menyeronokan. Hanya dengan merasainya sendiri barulah tahu kenikmatannya. Pada masa ini idea untuk menulis datang seperti air yang mengalir sehingga tidak sabar-sabar lagi hendak diterjemahkan dalam bentuk kata-kata.

Lihat sendiri hasil jahitan di atas. Bermacam-macam perkara boleh ditulis.

Menjahit memang menyeronokkan.

Saturday, 15 March 2014

Kelas Tudung Minggu Ini


Kelas tudung kali ini dengan 3 orang peserta. Selalunya 2 orang peserta sahaja. Semuanya nak datang hari ini juga. Kak Ros memang stand-by dengan mesin tambahan supaya semua boleh guna mesin dan jahit sendiri. 

Riuh rendah jadinya. Semuanya sporting sekali. Tentunya yang letihnya Kak Ros. Selalunya dalam pukul 5.00 petang dah selesai. Hari ini lajak sampai pukul 6.30 petang. Seronok sungguh  belajar menjahit sambil berbual dengan kawan-kawan. Macam-macam kisah keluar. Terasa meriah sekali.

Alhamdulillah semuanya dah selesai. Masing-masing seronok menghasilkan tudung sendiri dan tudung boleh dibawa balik pula. Kalau nak beli tudung pun harga mahal harganya. Datang ke kelas, tudung pun dapat, ilmu pun dapat. Kemudian boleh belajar cara potong selendang pula. Dapat pola percuma lagi. Boleh pilih sendiri pola apa yang nak. Kalau tak faham boleh tanya lagi Kak Ros. Tak ada caj tambahan.

Kepada semua peserta Kak Ros, yang paling penting masa balik nanti cuba buat tudung sendiri. Kalau tak praktis lama-lama teknik yang diajar akan lupa begitu sahaja. 

Monday, 3 February 2014

Berjaya Menjahit Tudung Sendiri Ikut Tutorial Dan Menerima Tempahan.



Belajar menjahit tudung melalui panduan yang diberikan melalui blog dan akhirnya berani mengambil tempahan dari pelanggan. Itulah hasil yang diperolehi oleh salah seorang pengunjung blog ini yang mempunyai passion menjahit.  Boleh lihat sendiri hasil tudung seperti di atas.

Saya tentunya merasa bangga jika ada pengunjung yang berkongsi kejayaan mereka menjahit tudung sendiri berdasarkan panduan yang diberikan dalam blog ini. Sekurang-kurangnya panduan yang saya curahkan menjadi sumber rujukan untuk menjahit tudung sendiri. Terasa cukup dihargai apabila mendapat testimonial dari pengunjung.

Sentiasa ada sahaja message dari pembaca blog yang bertanya itu dan ini apabila ada yang mencuba menjahit tudung sendiri berdasarkan panduan dalam blog ini. Memang sukar sedikit memberi tunjuk ajar dengan pertanyaan melalui message ini tetapi saya cuba menjawabnya juga. 

Di mana ada kemahuan di situ ada jalan. Apabila kita mencuba kita akan menikmati hasilnya. Minat atau passion yang menyala-nyala akan mendorong kita melaksanakan dengan bersungguh-sungguh. Apabila tidak menjadi akan dicuba lagi sehingga berjaya. Hasilnya adalah suatu kepuasan yang tidak terhingga apabila melihat tudung yang bermula dengan hanya beberapa kepingan kain akhirnya menjadi produk 3 dimensi yang dipakai dan digaya dengan cantik sekali.

Kita biasa mendengar ungkapan dalam bahasa Inggeris "practice makes perfect" yang mengkehendaki supaya kita sentiasa mempratikkan usaha kita berkali-kali sehingga mencapai hasil yang terbaik. Walaupun ada satu lagi ungkapan dalam bahasa Inggeris "no one is perfect in this world" yang bertentangan dengan ungkapan yang pertama tadi tetapi bukanlah bermaksud kita perlu mencapai kesempurnaan seratus peratus.

Ungkapan "practice makes perfect" memerlukan kita perlu mempraktiskan usaha kita berkali-kali sehingga kita mencapai hasil yang terbaik. Pengalaman yang kita perolehi semasa mencuba sesuatu akan menjadikan kita lebih lebih kreatif untuk memperbaikinya sehingga mencapai suatu hasil penuh keseniaan dan memuaskan. Malahan hasilnya sesuatu yang cantik dan menawan sekali.

Begitu juga apabila kita menjahit, kita perlu mencuba dan terus mencuba. Apabila berlaku kesilapan kita mesti mencuba lagi sehinggalah mendapat hasil yang kita kehendaki. 

Saya sendiri apabila menjahit tidak lepas dari melakukan kesilapan walaupun menjahit itu menjadi rutin saya setiap hari. Ada sahaja komplen dari pelanggan yang memerlukan saya memperbaikinya tetapi perkara itu sudah menjadi kebiasaan sebagai tukang jahit dan perlulah menerima hakikat tersebut. 

Bermulahlah dengan jahitan yang mudah dahulu, kemudian praktis lagi. Lama-kelamaan kita anda akan dapat menguasainya dengan baik sekali. Walaupun kita sudah masuk kelas menjahit tetapi jika kita tidak mencuba menghasilkan tudung sendiri, lama-kelamaan apa yang kita pelajari sedikit demi sedikit akan hilang begitu sahaja. Mesti praktis selalu sehinggalah kita berhasil menghasilkan tudung yang cantik.

Ramai yang telah mencuba menjahit tudung sendiri dan akhirnya mereka berjaya. Begitulah seronoknya menjahit. 

Kalau tak yakin juga marilah masuk kelas menjahit.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017