Showing posts with label kelas jahit tudung. Show all posts
Showing posts with label kelas jahit tudung. Show all posts

Saturday, 29 November 2014

Jarak Bukan Penghalang Untuk Belajar Jahit Tudung


Mengambil kesempatan cuti sekolah membawa anak-anak berjalan di KL dan seterusnya mengambil peluang untuk belajar jahit tudung. Student kak Ros kali datang dari jauh. Seorang dari Selama, Perak berdekatan dengan kampung saya di Serdang, Kedah. Seorang lagi dari Termerloh, Pahang. Kedua-duanya cikgu sekolah dan sudah mengenali satu sama lain. Berpakat untuk datang sekali.

Selamanya ini sudah pandai jahit baju. Kali ini nak tambah lagi kemahiran menjahit untuk tudung pula. Rupanya senang sahaja jahit tudung ini. Kali kalau dah jahit baju tak perlu pening lagi untuk cari tudung. Boleh jahit sendiri sahaja.

Sebelum ini pun sudah ada student saya yang datang dari jauh. Antaranya dari Jengka, Pahang, Ipoh, Perak, Melaka, Johor dan juga Terengganu.

Kalau sudah berminat tidak ada alasan lagi untuk belajar menjahit.

Hari ini ada pelanggan saya dari Johor yang datang semata-mata berjumpa untuk berbincang tentang tempahan jahit tudung untuk butiknya.

Saya tinggal di Bandar Baru Bangi. Dekat sahaja dengan KL.

**Saya kongsi gambar di blog ini hanya dengan kebenaran tuannya sahaja.

Saturday, 19 April 2014

Jom Belajar Menjahit Tudung

kelas tudung minggu ini

Banyak faedahnya kalau boleh menjahit tudung sendiri.
  • Dapat jimat duit. Tak payah upah tukang jahit.
  • Boleh design tudung sendiri.
  • Boleh cari kain yang matching dengan baju.
  • Boleh jahit untuk anak-anak dan keluarga.
  • Boleh mengisi masa lapang.
  • Boleh kurangkan stress.
  • Dapat tambah kemahiran menjahit.
  • Rasa puas bila melihat hasil jahitan sendiri.
  • Boleh tayang dekat suami tudung yang cantik buatan sendiri.
  • Kalau dah pandai boleh ambil tempahan dari kawan-kawan.
  • Hasil jahitan boleh kongsi dalam facebook, blog dan instagram.

Saturday, 15 March 2014

Kelas Tudung Minggu Ini


Kelas tudung kali ini dengan 3 orang peserta. Selalunya 2 orang peserta sahaja. Semuanya nak datang hari ini juga. Kak Ros memang stand-by dengan mesin tambahan supaya semua boleh guna mesin dan jahit sendiri. 

Riuh rendah jadinya. Semuanya sporting sekali. Tentunya yang letihnya Kak Ros. Selalunya dalam pukul 5.00 petang dah selesai. Hari ini lajak sampai pukul 6.30 petang. Seronok sungguh  belajar menjahit sambil berbual dengan kawan-kawan. Macam-macam kisah keluar. Terasa meriah sekali.

Alhamdulillah semuanya dah selesai. Masing-masing seronok menghasilkan tudung sendiri dan tudung boleh dibawa balik pula. Kalau nak beli tudung pun harga mahal harganya. Datang ke kelas, tudung pun dapat, ilmu pun dapat. Kemudian boleh belajar cara potong selendang pula. Dapat pola percuma lagi. Boleh pilih sendiri pola apa yang nak. Kalau tak faham boleh tanya lagi Kak Ros. Tak ada caj tambahan.

Kepada semua peserta Kak Ros, yang paling penting masa balik nanti cuba buat tudung sendiri. Kalau tak praktis lama-lama teknik yang diajar akan lupa begitu sahaja. 

Saturday, 8 March 2014

Bengkel Menjahit Tudung



Kursus menjahit tudung dijalan setiap hari sabtu. Gambar di atas adalah antara peserta yang menghadiri kelas jahit tudung yang saya jalankan pada minggu lepas dan juga minggu ini. Kelas tudung adalah untuk tudung 3 layer sahaja. Bilangan peserta memang terhad supaya setiap peserta dapat diberi perhatian.

Kebiasaannya bila sudah pandai menjahit tudung 3 layer seperti di atas, tudung-tudung lain lebih mudah untuk dijahit. Hanya dengan mengikut pola sahaja untuk mendapat bentuk tudung, tudung tersebut boleh dijahit mengikut teknik-teknik yang biasanya lebih kurang sama sahaja dengan tudung 3 layer yang saya ajarkan.

Bila datang kelas, saya akan ajar juga cara memotong shawl/selendang. Saya juga akan beri satu pola tudung percuma yang ada dalam simpanan saya. Boleh pilih sendiri pola yang berminat. Tudung yang berjaya dijahit sendiri boleh di bawa balik.

Apabila dah selesai kursus perlu mencuba jahit sendiri tudung supaya tidak lupa. Kalau masih ada yang tak berapa faham boleh datang semula, saya boleh tunjukkan atau pun telefon sahaja, InsyaAllah saya akan tunjukkan bahagian mana yang tak berapa faham tanpa apa-apa caj tambahan.

Gambar dalam blog ini saya masukkan hanya dengan kebenaran tuannya terlebih dahulu untuk dikongsi dengan pembaca sekelian. Jika sesiapa yang tak mahu gambarnya dikongsikan, jangan risau saya tak akan ambil gambar dan kongsikan dengan sesiapa.

Seronok kan boleh menjahit tudung sendiri. Apa sahaja fesyen tudung yang kita berminat boleh sahaja dijahit sendiri. Boleh buat juga untuk anak-anak, emak, adik-adik dan kawan-kawan.

Berminat boleh call/sms/whatsapp Kak Ros: 017-4315193. Siapa booking dahulu, dia akan belajar dahulu.

Saya pernah post maklumat berkaitan kursus menjahit tudung ini pada post yang lepas. Boleh rujuk kat sini untuk maklumat lanjut.

Kelas Menjahit Tudung Di Bangi

Belajar Menjahit Tudung, Datang Kelas Atau Belajar Sendiri?

Saturday, 2 November 2013

Kelas Jahit Tudung

Kelas menjahit tudung pada minggu ini. Kelas dijalankan hari sabtu setiap minggu.

Maklumat lanjut: Klik link di bawah:
Kelas Menjahit (Sila Klik).
Kelebihan datang ke kelas (Sila Klik).

potongan 3 layer

tekun menjahit

Tuesday, 17 September 2013

Buka Kelas Menjahit Tudung Di Bangi

Sejak saya post entry berkaitan panduan menjahit tudung, ramai betul yang berminat untuk menyertai kelas menjahit tudung. Saya bercadang untuk membuka kelas jahit tudung setiap hari sabtu.

Minggu lepas saya dah mula terima 2 orang peserta untuk kelas jahit tudung chiffon 3 layer. Kelas dibuat di rumah saya sendiri di Bandar Baru Bangi.

Sesiapa yang berminat boleh call/sms/whatsapp saya di  017-4315193 atau pm saya di facebook.

Maklumat Kelas Jahitan:

Kelas: Di rumah saya

Maksimum Peserta: Max 3 orang peserta sahaja. Kalau seorang pun saya 'on' juga.

Bahan-Bahan:  Semua akan disediakan oleh saya seperti kain dan bahan-bahan lain. Peserta tidak perlu bawa apa-apa bahan. Mesin jahit juga disediakan. Tudung siap boleh bawa balik.

Masa:  Kelas bermula pada jam 11.30 am dan tiada had masa. Belajar sampai boleh buat tudung. Kalau tak siap boleh datang lagi pada hari lain. Tiada cas tambahan dikenakan.

Makan/Minum:  Makan tengahari dan minum petang disediakan.

Keperluan Lain: Mesti ada asas menjahit/ Pandai mengguna mesin jahit.

Harga Kursus: Sila call/sms/whatsapp/pm saya.

PERCUMA: Saya akan tunjukkan bagaimana cara potong shawl.


Tekun menjahit

Terima kasih Emylia Emy & Habibah 
kerana beri kebenaran untuk kongsi 
gambar. Bergaya dengan tudung 
yang dijahit sendiri

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017