Sunday, 20 April 2014

Susahnya Jahit Kain Berbatu
Kebiasaannya kalau menerima tempahan menjahit saya akan lihat dahulu sama ada boleh menjahit atau tidak. Antara kain yang susah nak dijahit adalah kain yang terlalu nipis, selalu bergulung dan berbatu. Kali ini saya menerima tempahan menjahit shawl di mana terdapat 4 helai shawl berbatu.

Awal-awal lagi saya sudah menolak tetapi pelanggan saya ini hendak juga saya menjahit. Saya tidak berani mengambil risiko untuk menjahit kerana batu yang melekat kuat pada shawl akan menyebabkan jarum patah dan menjahitnya perlu berhati-hati dan lambat. Saya perlu membuang dahulu batu yang melekat pada kain. Jika melekat kuat pada kain kain boleh koyak. Untuk mengguntingnya juga susah kerana boleh menyebabkan gunting tumpul.

Pelanggan saya ini adalah pelanggan tetap saya yang selalu menghantar shawl kepada saya. Selalunya saya mengguna mesin jahit tepi halus untuk menjahit sekeliling shawl tetapai untuk kain berbatu ianya cukup berisiko. Jika mesin jahit tepi saya rosak tempahan lain untuk shawl dan tudung akan terganggu. Saya tidak mahu mengambil risiko tersebut.

Akhirnya saya terima tetapi dengan syarat pelanggan mesti mengetuk batu-batu pada laluan jarum dahulu. Saya tidak mengguna jahit tepi halus tetapi saya mengguna jahit kelim di sekeliling shawl. Jahit kelim juga sebenarnya melambat kerja saya kerana saya tidak boleh jahit dengan laju dan terpaksa berhati-hati.

Akhirnya siap juga menjahit shawl berbatu tetapi kenalah caj lebih. Lain kali janganlah hantar lagi kain berbatu untuk saya menjahit.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018