Sunday, 16 March 2014

Tambah Pendapatan Dengan Menjahit


Menambah pendapatan dengan mengambil upah menjahit tidak susah sebenarnya. Jika kita mempunyai kebolehan menjahit, tawarkan sahaja perkhidmatan menjahit dengan jiran-jiran di sekeliling atau kawan-kawan kita. Pastikan akan ada yang menghantar tempahan. Lihat sahaja di sekeliling kita. Berapa ramai tukang jahit yang ada. Tidak ramai berbanding mereka yang memerlukan perkhidmatan menjahit pakaian atau tudung. Kebanyakan menjahit hanya sebagai hobi masa lapang sahaja.

Bergantung semata-mata kepada kepada upah menjahit sebenarnya tidak menjanjikan pendapatan yang lumayan jika sendiri sahaja menjahit. Lainlah kalau kita mempunyai tukang jahit yang ramai sebagai pekerja kita sendiri yang mampu menjahit dalam kuantiti yang banyak. Kebanyakan tukang jahit tidak mampu mengeluar modal yang banyak untuk menggaji tukang jahit yang bermacam-macam karenah. Sesetengah tukang jahit tidak kekal lama untuk bekerja.

Menjahit menggunakan tenaga sendiri sangat terhad. Banyak mana sangat boleh menjahit dalam satu hari.  Ini menghadkan pendapatan tukang jahit.  Apabila tiba hari raya sekali pun, tukang jahit tidak mampu menjahit semua tempahan.Kadang-kadang kerja siang malam tetapi pendapatan tidak seberapa. Apabila terlampau banyak permintaan, tukang jahit terpaksa menolaknya kerana tidak mampu untuk menjahit semuanya. Oleh itu tukang jahit tidak perlu bersaing sesama sendiri. Saya sudah merasai semua ini.

Akan sampai satu masa nanti tukang jahit akan berhenti menjahit. Mungkin disebabkan masalah kesihatan dan sebagainya apabila umur semakin meningkat. Menjahit pada masa itu hanya sekadar hobi masa lapang sahaja.

Oleh itu untuk mendapat pendapatan yang lebih tukang jahit selain menjahit perlu mempelbagaikan sumber pendapatan. Untuk menikmati kebebasan dan kenikmatan dalam hidup ini perlu merancang strategi pada masa hadapan.

Membuka Kelas Menjahit.

Jika satu masa nanti saya sudah tidak mahu lagi mengambil tempahan menjahit, saya masih boleh menambah pendapatan dengan membuka kelas menjahit.

Pada masa sekarang pun kelas menjahit tudung yang saya anjurkan semakin mendapat sambutan. Setiap minggu ada sahaja kelas yang saya anjurkan kecuali jika saya yang menolaknya.

Pertanyaan tentang kelas menjahit bukan sahaja untuk kelas menjahit tudung tetapi juga untuk kelas menjahit yang lain. Antaranya yang paling banyak pertanyaan adalah kelas menjahit baju kurung. Ada juga yang bertanya tentang kelas menjahit telekung dan langsir.

Pada masa ini saya tidak membuka kelas menjahit baju kurung, telekung dan langsir kerana masa yang lebih panjang diperlukan untuk kelas tersebut berbanding kelas menjahit tudung. Saya sendiri pernah membuka kelas menjahit baju kurung tetapi terpaksa mengambil masa beberapa hari untuk menyiapkan sehelai baju kurung. Buat masa sekarang tidak begitu sesuai  untuk mengadakan kelas menjahit baju kurung kerana saya banyak menerima tempahan untuk tudung, shawl dan baju.

Membuka Kedai Online E-Commerce Sendiri

Akan sampai masanya saya akan berhenti mengambil tempahan menjahit. Saya perlu fikirkan untuk mengeluar produk saya sendiri. Dengan sebab itulah saya membuka kedai online yang saya akan isikan kebanyakannya dengan produk hasil jahitan saya sendiri.

Jika kedai online sudah dikenali ramai nanti, saya hanya perlu mengemaskini kedai online tersebut dengan produk-produk terbaru sahaja. Mengurus kedai online sendiri lebih mudah untuk mengurus tempahan menjahit untuk pelanggan. Saya mesti belajar untuk menjual untuk menikmati pendapatan yang lebih lumayan.

Membuka kedai online e-commerce mempunyai kelebihannya sendiri berbanding menjual melalui blog, ebay dan media sosial yang lain. Dengan kedai online, pengurusan stok lebih mudah. Pertanyaan pelanggan boleh dikurangkan berbanding menjual dengan kaedah yang lain. Apa yang ada di kedai online, itulah sahaja barangan yang dijual. Pembayaran juga boleh dibuat melalui melalui kad kredit. Semuanya secara auto-pilot. Mungkin di entri yang lain nanti saya akan menceritakan tentang kelebihan membuka kedai online e-commerce sendiri.

Membuka Butik Sendiri

Jika produk semakin banyak, saya juga merasakan keperluan untuk membuka butik sendiri di mana pelanggan boleh datang dan melihat sendiri produk yang dipamerkan. Pelanggan boleh datang dan boleh merasai kelembutan kain, mencuba sendiri sebelum membeli.

Pada masa sekarang saya juga menyediakan satu galeri di atu sudut rumah saya untuk mempamer produk yang saya hasilkan kepada tetamu yang datang ke rumah saya. Kalau ada yang berminat boleh sahaja membeli. Itulah permulaanya dan percubaan di rumah sendiri. Walaupun begitu bukan semua pelanggan suka datang kerumah. Membuka butik merupakan pilihan yang terbaik.

Itulah yang saya fikirkan untuk rancangan masa hadapan untuk menikmati pendapatan yang lebih lumayan dengan mempelbagaikan sumber pendapatan. Munkin juga kalau ada kekuatan dan keberanian boleh mengadakan seminar bagaimana nak menjual tudung shawl dan tudung secara online.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018