Monday, 10 March 2014

Tempah Baju Untuk Anak-Anak


Baju baby

Baju adik

Baju kakak

Baju ibu

Memilih baju untuk anak-anak memang selalu memeningkan kepala ibu. Apabila pergi ke kedai baju bukan semua baju sesuai dan muat untuk anak-anak. Kadang-kadang boleh muat untuk si kakak, baju untuk si adik pula tidak muat. Begitulah sebaliknya. Apabila dah muat pula, warna pula tidak berkenan. 

Terpaksalah ibu pergi dari satu kedai ke satu kedai yang lain untuk memastikan semua anak-anak mendapat baju masing-masing. Akhirnya balik rumah kosong sahaja. Tak jadi beli baju. Kalau beli untuk seorang, yang lain merajuk pula. Ibulah yang terpaksa melayan karenah anak-anak. Anak-anak bukan faham bagaimana susahnya untuk dapatkan semua baju yang muat dan sesuai. 

Kadang-kadang bila susah sangat nak cari baju yang muat dan sesuai, pilihan terakhir adalah dengan menghantar kepada tailor untuk ditempah.

"Ibu nak pergi rumah Cik Ros nak tempah baju kurung"

"Kakak nak baju kurung juga"

Begitulah ragam anak-anak bila mendengar tentang baju baru. Bila si ibu menempah baju. Si anak juga akan meminta.

"Adik pun nak baju baru juga"

Si ibu tidak sampai hati sebenarnya memakai baju untuk diri sendiri sahaja. Pasti akan mendapatkan untuk anak-anak juga.

"Abang pun nak juga"

"Abang mana boleh tempah baju" si adik cepat-cepat menjawab. "Abang lelaki mana boleh pakai baju kurung".

Si abang pula akan merajuk. Si ibu tidak sampai hati sebenarnya jika ada anak-anak yang tidak mendapat baju baru. Biar semua akan mendapatnya. Si ibu perlu adil kepada anak-anak.

"Sudah! Jangan nak gaduh-gaduh lagi" Nanti ibu tanya Cik Ros. Boleh jahit baju lelaki tak.

"Ibu pun nak tempah juga baju kurung untuk ibu".

"Ibu bercadang nak nak minta Cik Ros jahit sehelai baju kurung untuk baby juga".

"Semua pergi bersiap cepat, ibu nak keluar beli kain, kemudian nak terus pergi rumah Cik Ros. Abang pun ikut sekali".

Apabila difikir-fikirkan balik tentang ragam-ragam anak-anak semasa kecil, terasa sayu pula dihati. Begitulah tanggungjawab ibu. Yang penting bagi ibu, segala yang dilakukan demi anak-anak. Anak-anaklah yang mewarnai hidup dalam keluarga. Kalau anak-anak gembira ibulah yang paling bahagia.

No comments:

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018