Showing posts with label tempahan menjahit baju. Show all posts
Showing posts with label tempahan menjahit baju. Show all posts

Wednesday, 9 March 2016

Tema Batik Untuk Majlis Kenduri




Memang menjadi kebiasaan  sekarang bila ada majlis kenduri, adik beradik dan penyambut tetamu akan pakaian dengan tema yang sama. Lelaki dengan baju batik atau baju melayunya. Perempuan pula dengan dress dan tudungnya. Tema yang sama menjadikan majlis bertambah meriah. Tetamu dan adik beradik yang jauh dapat mengenali siapa keluarga tuan kenduri dan mungkin ingin mengenalinya dengan lebih rapat lagi.

Begitulah tempahan mengikut tema yang biasa saya terima terutamanya bila ada cuti sekolah yang akan banyak majlis kenduri diadakan. Tempahan baju batik yang simple dan berlengan pendek memang selesa ketika menguruskan tetamu yang datang. Tidak panas dan memudahkan pergerakan terutamanya untuk lelaki. Baju begini bukan boleh dipakai sekali sahaja tetapi juga boleh dipakai di hari-hari yang lain. Tidak rugi menempahnya.

Akhir-akhir ini tempahan menjahit baju masih lagi untuk majlis-majlis perkhawinan dan pakaian untuk hari-hari biasa sahaja. Walaubagaimana pun sudah ramai yang membuat booking untuk tempahan hari raya. Ada yang bertanya bila hari akhir saya mengambil tempahan untuk hari raya 2016. Saya tidak pernah set apa-apa target date lagi. Biasanya saya terima sehinggalah saya merasakan perlu menolak jika tidak mampu siapkan dalam masa yang ditetapkan iaitu seminggu sebelum hari raya. 



Tuesday, 8 March 2016

Baju Perempuan Cekak Musang


Kebiasaanya saya banyak menerima tempahan baju melayu cekak musang tetapi kali ada pula yang menempah baju perempuan cekak musang. Baju cekak musang biasanya dilihat pada bentuk potongan pada kolar baju yang menegak di bahagian leher. Lebar kolar hanya bersaiz beberapa inci sahaja yang menegak melilingi leher. Di hadapan baju terdapat bukaan tegak pada bahagian dada yang boleh dikancingkan atau dibutangkan. Contohnya seperti pada kolar baju melayu. 

Ada juga yang tidak meminatinya kerana bila memakainya terrasa seperti tercekik pada leher tetapi ramai juga peminatnya kerana bila memakainya baju cekak musang ini nampak segak dan bergaya terutamanya apabila menghadiri majlis kenduri kendara dan majlis-majlis rasmi. Baju cekak musang merupakan antara baju tradisional dalam budaya melayu yang popular.

Terkenang pada  masa kecil-kecil dahulu waktu hari raya selalu memakai baju cekak musang. Kakak sulung yang menjahitnya. Untuk raya tahun ini belum fikir lagi tema apa yang sesuai. Anak-anak memang tidak berminat dengan baju tradisional kecuali baju kurung.

Friday, 4 March 2016

Baju Moden


Antara tempahan menjahit baju moden yang diterima dari pelanggan.

Untuk tempahan menjahit baju boleh hubungi Nash Fesyen.

Monday, 4 May 2015

Tempahan Menjahit Baju Raya 2015

Kami masih menerima tempahan menjahit baju raya 2015. Hubungi Kak Ros untuk tempahan.

Kami akan menutup tempahan setelah keupayaan kami untuk menyiapkan semua tempahan dengan dead line seminggu sebelum hari raya telah dipenuhi.

Lihat beberapa contoh tempahan pelanggan keluaran Nash Fesyen. Kami berada di Bandar Baru Bangi-Kajang.





Untuk tempahan menjahit baju kami hanya menerima tempahan untuk individu sahaja. Boleh hubungi Kak Ros untuk tempahan.

Wednesday, 11 March 2015

Tempah Baju Batik



Sebelum saya berpindah ke kedai, saya hanya menjalankan operasi menjahit di rumah. Pelanggan yang datang untuk mendapat perkhidmatan kebanyakan mengetahui melalui online sahaja. Melalui blog ini. Mereka yang mempunyai akses kepada internet sahaja mengetahui perkhidmatan yang saya sediakan. Kebanyakan datang apabila mereka membuat carian melalui search engine seperti google.

Kini apabila saya membuka kedai jahit saya bukan sahaja dapat memikat pelanggan secara online tetapi juga secara offline. Ada yang mencari perkhidmatan menjahit lebih suka mencarinya secara offline berbanding online. Kalau dahulu saya melakukan operasi menjahit di rumah tidak semua yang suka datang ke rumah. Mungkin segan atau malas mencari lokasi rumah saya. 

Baru-baru ini saya diserbu oleh pelajar dari UKM untuk tempahan menjahit baju batik. Tiga belas orang semuanya. Mereka adalah dari group PALAPES UKM yang perlu berpakaian batik untuk function mereka nanti. 

Hanya melalui penyampaian dari mulut ke mulut mereka akhirnya mengetahui tentang perkhidmatan menjahit yang saya sediakan. 

Untuk menyebarluas perkhidmatan menjahit yang saya sediakan saya perlu mempromosinya secara online dan offline. Saya perlu bersedia menjadi seorang usahawan berbanding hanya sebagai tukang jahit. Banyak lagi yang saya perlu belajar,

Monday, 23 February 2015

Baju Fesyen & Baju Pengantin



Tempahan paling mudah untuk baju fesyen sama ada dengan memberi baju contoh atau menghantar gambar melalui whatsapp. Saya akan melihat dahulu fesyennya dan jika semuanya ok termasuk bersetuju dengan harganya bolehlah datang ke kedai untuk menghantar kain untuk dijahit.

Ramai dari kalangan remaja sekarang begitu mudah untuk memilih baju berfesyen. Begitu juga ketika hendak memilih baju untuk majlis pertunangan atau ketika hari perkahwinan. Banyak pilihan boleh dibuat pada masa sekarang. Hanya dengan menggunakan engine carian seperti google image, banyak fesyen pilihan boleh dijumpai Taip sahaja di kotak google image akan muncul pelbagai jenis fesyen pilihan. Pilih sahaja fesyen yang berkenan di hati an terus boleh hantar image gambar tadi kepada tukang jahit melalui aplikasi whatsapp, telegram dan sebagainya untuk membuat tempahan menjahit. Begitu mudah sekali berbanding masa dahulu yang terpaksa mencari dari satu butik ke butik yang lain. Kadang-kadang sudah berjumpa dengan fesyen pilihan, ukuran pula tidak sesuai dengan bentuk tubuh badan. Melepas begitu sahaja.

Baju pengantin di bawah juga ditempah melalui contoh gambar. Semuanya serba mudah jika sudah berminat.


Beberapa contoh fesyen dress dan jubah yang sudah siap dijahit.



Semakin ramai yang booking untuk tempahan hari raya nanti. Nampaknya tempahan menjahit untuk hari raya ini terpaksa ditutup lebih awal. Mungkin sebulan sebelum hari raya.

Sunday, 8 February 2015

Baju Fesyen Labuh Di Belakang Singkat Di Depan.


Baju fesyen yang nampak simple digemari oleh mereka yang sukakan kehidupan yang simple. Walaupun nampak simple tetapi untuk menjahitnya tidak begitu mudah. Fesyen yang menggabung baju dan kain ini memerlukan ketelitian semasa memotong. Jika berlaku kesilapan kain boleh rosak.

Baju fesyen labuh di belakang dan singkat di depan ini boleh dipakai dengan seluar terutama kepada mereka yang aktif bergerak ke sana ke mari. Pemilihan kain dengan warna biru gelap ini boleh sesuai juga dipakai dengan jeans. 

Bagaimana hendak menempah sebarang jenis baju fesyen? Boleh tunjukkan gambar atau bawa contoh baju. Hanya tempahan untuk individu sahaja buat masa ini. Bukan untuk tempahan pukal.

Thursday, 3 April 2014

Tempah Dress Fesyen Macam Dalam Gambar



Kali ini tempahan dari pelanggan adalah dress fesyen seperti dalam gambar. Begitulah tempahan dari pelanggan sekarang. 

Ada juga yang hantar gambar minta saya  jahit dan sediakan kain sekali. Memang saya tidak boleh sediakan kain untuk pelanggan. Pelanggan perlu bawa sendiri kain untuk tempahan baju yang dikehendaki.

Saya tidak sediakan kain untuk tempahan baju kerana saya tidak mahu nanti bila sudah siap, kain yang digunakan tidak memenuhi citarasa pelanggan. Pelanggan tidak mahu ambil baju yang sudah siap. Saya tidak mahu rugi di situ. 

Jika pelanggan yang bawa kain sendiri, sudah ada komitmen daripada pelanggan untuk mengambil baju tersebut. Yang keduanya saya tidak mahu membuang masa mencari kain yang entah ada atau tidak di kedai-kedai kain. Bukan senang untuk mencari kain yang dikehendaki terutama yang bercorak sama seperti dalam gambar yang ditunjuk. Kalau untuk tempahan untuk tudung mungkin saya boleh carikan terutamanya kain jenis plain tetapi tidak untuk baju.

Seperti entri yang lepas jika ingin menempah baju seperti gambar, saya perlu melihat dahulu gambar tersebut sama ada saya boleh buat atau tidak. InsyaAllah boleh bincang dahulu. Kalau nak 'tailor made' seperti fesyen yang dikehendaki harga pun mestilah tidak sama macam harga biasa.  

Wednesday, 2 April 2014

Tempah Baju Fesyen




Ramai yang berminat dengan baju fesyen. Banyak sekali saya menerima tempahan untuk baju fesyen ini. Kebanyakan menghantar gambar dan minta tempahan seperti dalam gambar. Ada yang membawa contoh baju. Ada juga yang membawa gambar itu sendiri. Mungkin dicetak dari gambar di internet.

Kebiasaanya saya perlu melihat dulu gambar baju fesyen yang diminta. Kalau ada contoh baju lebih senang untuk dilihat berbanding gambar. Jika tempahan yang diminta adalah baju yang biasa dibuat seperti baju kurung moden, dress, jubah dan blouse saya tidak akan menolaknya kecuali fesyen tersebut terlalu berfesyen mungkin sukar sedikit saya hendak terima. 

Walaubagaimana pun boleh sahaja hantar gambar dahulu. InsyaAllah mungkin boleh buat. Setakat ini saya masih terima tempahan. Setiap hari ada sahaja tempahan menjahit baju. Kalau berminat boleh hubungi Kak Ros. 

Thursday, 27 March 2014

Tempahan Fesyen Peplum Terkini

Peplum fesyen terkini dengan butang berbalut di belakang


 Lagi fesyen peplum terkini

Alhamdulillah, akhirnya dapat kembali semula ke Bangi. Tidak banyak hendak dicoretkan sepanjang bercuti di kampung. Cuaca panas dan kering di kampung. Sepanjang hari dihabiskan dengan beristirehat sahaja sambil melihat anak-anak bermain layang-layang di dalam bendang yang kering kontang. Hanya hari ketiga anak-anak mengajak pergi ke Pasar Chowrasta  di Pulau Pinang mencari novel-novel terpakai. Perjalanan ke Pulau Pinang melalui Jambatan Kedua Pulau Pinang pergi dan balik. Pergi waktu petang dan balik pada waktu malam. Ingin merasai pengalaman baru melalui Jambatan Kedua Pulau Pinang pada waktu siang dan malam. Tol masih lagi percuma.

Pada paginya pergi ke Sungai Petani untuk mencari kain-kain untuk membuat tudung. Kain yang dicari adalah yang tidak ada stok di sini terutamanya kain chiffon putih yang sudah habis stok di Jakel KL dan juga kain lycra sherwood green yang juga tiada stok di Jakel KL. Ada beberapa tempahan dari pelanggan yang terpaksa ditangguhkan kerana tiada stok kain tersebut.

Sampai di rumah, tidak boleh berehat  panjang. Ada sahaja pelanggan yang menghantar message ingin berjumpa. Gambar baju di atas di atas adalah tempahan dari pelanggan dengan fesyen peplum terkini untuk menghadiri majlis kahwin.

Itu sahaja untuk entri kali ini. Mood bercuti masih terasa kerana anak-anak masih bercuti. Selepas ini tidak lagi boleh berehat panjang kerana tempahan hari raya sudah mula diterima.

Wednesday, 19 March 2014

Peplum Sari, Kebaya Sari & Jubah

peplum sari

kebaya sari

jubah

Kalau dilihat kepada kata kunci atau keyword yang membawa banyak trafik ke blog ini pada masa sekarang adalah berkaitan dengan tempahan menjahit baju. Antara kata kunci popular yang dicari melalui google yang membawa kepada blog ini adalah seperti tempahan baju raya 2014, jahit baju raya 2014, tempahan menjahit baju, tempahan menjahit baju kurung, fesyen baju kurung, fesyen baju kurung 2014, fesyen dress dan banyak lagi yang lain. Mungkin sudah banyak artikel yang ditulis dalam blog ini sehingga disenaraikan dalam page google. Mungkin juga keyword di atas boleh hilang begitu sahaja pada bila-bila masa apabila semakin ramai mempromosi tempahan untuk hari raya nanti. Apa-apa pun kalau dapat mengekal pelanggan yang ada sekarang pun sudah dikira cukup baik. 

Nampaknya carian mengenai fesyen baju telah mengatasi carian berkaitan tudung dan syawl pada blog ini. Walaupun hari raya lambat lagi tetapi sudah ramai yang mula mencari tempahan untuk menjahit baju raya. Saya juga menjangkakan blog ini akan terus menerima trafik yang tinggi pada bulan-bulan yang akan datang apabila menghampiri bulan ramadan. Ramai pelanggan saya yang cuba buat pertama kali menempah pelbagai fesyen baju juga kini mula booking untuk tempahan jahit baju pada hari raya nanti.

Entri kali ini sebenarnya berkaitan dengan tempahan dari pelanggan saya iaitu peplum kain sari, kebaya sari dan jubah. Dalam entri yang lepas saya ada menceritakan berkaitan dengan pelbagai fesyen kebaya termasuklah kebaya sari, fesyen peplum dan juga fesyen jubah. Untuk mengenali fabrik sari boleh baca semula artikel di bawah.

Fabrik sari diperbuat daripada sutera, kapas dan juga kombinasi kapas dan sutera. Pada masa sekarang sari juga diperbuat daripada kain sintetik di mana harganya lebih rendah berbanding dengan fabrik yang diperbuat daripada bahan sutera atau kapas. Sari yang lebih mahal diperbuat daripada sutera yang bercampur dengan emas yang menghasilkan kesan berkilau atau daripada bahan kapas yang lebih licin dan halus. Dengan peredaran masa penggunaan kain sari telah dipelbagaikan dan disesuaikan dalam peredaran fesyen. Kini kain sari turut dijadikan sebagai baju kurung, kebaya, peplum dan lain-lain.

Kalau nak tempah jahit baju masih Kak Ros terima lagi  pada masa sekarang. Kalau nak tempah baju fesyen, boleh hantar gambar dahulu atau bawa baju contoh. Perlu bincang dahulu sebab ada sesetengah fesyen baju diluar pengetahuan Kak Ros.

"Kak Ros ni banyak betul buat promosi.  Tak letih ka?"  "Tudung saya bila nak siap?"

Kalau Kak Ros tak buat promosi macam mana nak tulis entri blog ini setiap hari. Pembaca setia pun dah ramai.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017