Thursday, 11 December 2014

Trend Memakai Shawl Semakin Meningkat
Shawl Berawning

Saya tidak membuat suatu tinjauan secara khusus berkaitan perkara ini tetapi berdasarkan pertanyaan dan permintaan daripada pelanggan setiap hari saya merasakan trend memakai shawl semakin meningkat pada masa kini. Butik-butik terkenal yang fokus kepada produk dan fesyen tudung tertentu sahaja mula memikirkan untuk menghasilkan shawl mereka sendiri. 

Lihat sahaja di sekeliling kita. Daripada ramai wanita yang kita temui kebanyakan mereka memakai shawl sama ada shawl bawal, shawl empat segi biasa atau shawl berfesyen. Anak-anak remaja, pelajar-pelajar kolej serta mereka yang bekerja sekarang sudah pandai bergaya dengan fesyen shawl yang pelbagai jenis. Ini berdasar pemerhatian saya secara umum. Ini adalah peluang kepada peniaga-peniaga tudung untuk menjual shawl disamping tudung sahaja.

Hari ini negeri Selangor bercuti. Saya ke kedai seperti biasa. Ada sahaja yang datang bila saya membuka kedai. Hari ini ada pelanggan dari Seremban. Walaupun hari cuti untuk yang bekerja makan gaji, saya masih bekerja macam biasa. Anak-anak mengajak pergi ke Pesta Buku Big Bad Wolf  2014 yang diadakan di The Mines, Seri Kembangan tetapi saya tidak pergi. Banyak tempahan yang perlu saya siapkan. Lagi pun saya memang cepat bosan kalau pergi ke tempat macam tu.  Anak-anak pergi dengan suami sahaja.  

Saya memang tidak minat membaca. Kalau membaca pun hanyalah bacaan-bacaan ringan yang dipost melaui facebook atau whatsapp sahaja. Macam mana nak membaca. Bangun pagi sahaja terus memasak kemudian terus dengan aktiviti menjahit sehingga ke malam. Sibuk terlampau. Kalau mengikut kajian daripada Perpustakaan Negara Malaysia, rakyat Malaysia kurang minat membaca dan yang terendah antara negara di Asia, saya salah seorang daripadanya.

Gambar di atas adalah tempahan shawl berawning daripada pelanggan saya. Menjahit lebih seronok daripada membaca.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018