Tuesday, 2 December 2014

Beroperasi Di Kedai Jahit Sendiri

Alhamdulillah sekarang saya sudah beroperasi di kedai jahit sendiri. Semua urusan akan dilakukan di sana. Tidak perlu lagi datang ke rumah.

Kedai jahit saya terletak di Jalan Reko. Ada bazar malam (uptown) di situ setiap hari Selasa hingga Ahad. Jika mengadap ke kedai saya, di sebelah kanannya adalah M Garden Hotel. Di sebelah kirinya pula Etiqa Insuran. Kedai jahit saya di tingkat 1 di atas kedai Lambaian Residence.

Jika berada di dalam kedai mengadap keluar tingkap akan berhadapan dengan Pencawang Elektrik. Nun jauh di seberang jalan pula adalah Sekolah Menengah Jalan Reko. Bersebelahan dengan kedai selang beberapa pintu di sebelah kiri terdapat Kedai Makan Nasi Ulam. Jauh sedikit ada kedai 7 Eleven. Di sebelah sana bangunan kedai paling hujung akan nampak Econsave Jalan Reko.

Kedai saya tidak lagi dipasang dengan sign board atau banner. Kalau berdasarkan banner atau signboard buat masa ini memang tidak akan jumpa. InsyaAllah saya akan pasang banner nanti untuk mudah dicari.

Untuk memudah mencari, google sahaja M Garden Hotel Jalan Reko, InsyaAllah boleh sampai ke kedai. Jika google Nash Fesyen akan sampai ke rumah saya.

Beberapa foto keadaan dalam kedai. Baru sahaja memindah barang dan mesin jahit. Masih lagi berselerak. Masih mememikir bagaimana untuk menghias kedai.

Mesin-mesin jahit yang terdapat dalam kedai

Meja untuk memotong kain dan rak benang di belakang

Rak benang jahit tepi

Ruang hadapan untuk mempamer tudung-tudung untuk dijual

Dengan membuka kedai jahit, status saya sebagai seorang yang bekerja di rumah tidak boleh dipakai lagi. Sekarang saya mempunyai cabaran baru yang lebih besar.Bekerja dengan tiga kali lipat lagi untuk terus kekal bisnes jahit saya di kedai tersebut. Kalau tidak saya boleh lupakan sahaja kedai tersebut dan kembali semula ke rumah.

Saya juga mencari tukang jahit yang berminat untuk bekerja dengan saya. Saya akan tunjukkan cara menjahit tudung, tukar awning, jahit shawl dan sebagainya sehingga pandai. Menjahit akan dilakukan di kedai supaya saya boleh memantau sepanjang masa supaya jahitannya sentiasa kemas.

Dengan membuka kedai jahit ini diharapkan tidak ada yang malu-malu lagi hendak datang. InsyaAllah kelas menjahit tudung mulai minggu depan akan  lebih luas dan selesa.

Nak datang perlu message dahulu ya. Grill pintu hadapan sentiasa berkunci untuk keselamatan. Nak datang berbincang dahulu pun boleh. Nak tengok hasil jahitan dahulu pun boleh sebelum membuat keputusan membuat tempahan.

Selamat Datang Ke Kedai Jahit Nash Fesyen
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018