Wednesday, 17 December 2014

Datanglah Kepada Ku, Lihat Sendiri Hasil Jahitan KuDi pinggir Kota London sepasang suami isteri baharu sahaja berpindah ke sebuah rumah yang agak besar yang baru dibeli. Mereka membeli rumah tersebut dari tuan rumah asal yang telah berpindah ke tempat lain. Betapa gembiranya mereka kerana memiliki rumah sendiri yang diimpikan selama ini. Dengan tidak sabar mereka memasuki rumah tersebut dan memeriksa setiap inci rumah tersebut. Setibanya di bahagian dapur mereka mendapati paip air telah tersumbat. Dengan sedikit pengetahuan yang ada si suami cuba untuk membaiki sendiri paip yang tersumbat tersebut tetapi hampa kerana tidak berhasil setelah berusaha sepanjang hari. Akhirnya mereka membuat keputusan memanggil tukang paip yang berada berhampiran rumah mereka untuk membaiki paip tersebut. Walaupun beberapa orang tukang paip telah mencuba tetapi keadaannya tetap sama. Paip masih lagi tersumbat.
 
Dengan bertanya beberapa orang jiran, mereka diberitahu bahawa di hujung kota terdapat  seorang tukang paip yang mungkin boleh membantu. Mereka memanggil tukang paip tersebut untuk mencuba.  Dalam masa yang ditetapkan datanglah tukang paip tersebut ke rumah mereka.  Dari riak mukanya didapati tukang paip itu seorang yang nampaknya sangat tenang dan berpengalaman. Tanpa banyak bercakap si tukang paip meminta kepada mereka plan rangkaian paip dalam rumah tersebut. Dengan membuat pemeriksaan dengan teliti pada plan tersebut tukang paip mengeluar tukul dari begnya yang sudah lusuh dan mula mengetuk pada satu bahagian paip dalam rumah mereka. Tidak sampai lima minit didapati air mengalir dengan lancar dan masalah paip tersumbat berjaya di atasi.
 
Apabila ditanya tentang bayaran tukang paip tersebut memberitahu harganya sebanyak 500 pound. Terkejut dengan jumlah yang perlu dibayar si isteri meminta penjelasan memandangkan kerja yang dilakukan oleh tukang paip tersebut hanya mengambil masa lima minit sahaja.
 
Tukang paip tersebut mengeluar sekeping kertas yang agak lusuh dari poket seluarnya dan menulis sesuatu dan menyerahkan kepada si isteri.
 
Upah mengetuk paip yang tersumbat = 1 pound.
Upah mencari di mana paip yang tersumbat = 499 pound.
 
-----------------------------------------------------------------------
 
Beberapa bulan yang lepas pelanggan Putrajaya datang ke rumah dan meminta untuk menjahit sepuluh helai shawl. Katanya nak segera kerana ada permintaan dari pelanggannya.
 
Kak Ros tahu tak, upah yang akak ambil antara yang termahal. Ada tempat lain boleh dapat lebih murah lagi.
 
Setiap hari saya menerima banyak pertanyaan tentang berapa bayaran upah yang saya ambil terutama sekali untuk jahit tepi shawl dan tudung dan juga upah untuk menjahit tudung dan pakaian. Tidak semua yang bertanya datang untuk membuat tempahan.  Daripada sepuluh yang bertanya mungkin dalam enam orang sahaja yang datang. Ada yang bertanya sekadar untuk survey harga. Ada juga yang bertanya adalah dari tukang jahit sendiri yang melakukan servis yang sama. Ada juga yang bertanya untuk melihat budget atau kemampuan mereka dahulu sebelum membuat keputusan membuat tempahan. Sesuatu yang normal.

Ada juga yang datang membawa sehelai kain sahaja dan meminta untuk melihat dahulu kualiti jahitan. 
 
Yang penting setiap pertanyaan mesti dijawab. Menjawab pertanyaan akan memulakan hubungan atau connection. Mungkin mereka akan datang kemudian.  Ada yang telah bertanya beberapa bulan yang lalu akhirnya datang untuk membuat tempahan. Apabila dilihat balik history text  pada whatsapp, message terakhir adalah pada 2 bulan yang lepas.
 
Ramai juga yang datang sekadar untuk berbincang dan melihat sendiri hasil jahitan. Saya memang mengalu-alu sesiapa sahaja yang hendak datang melihat dahulu hasil jahitan sebelum membuat keputusan. Salah satu sebab saya membuka kedai sendiri kerana untuk memberi keselaan kepada sesiapa sahaja. Mungkin ada yang tidak selesa untuk berbincang di rumah.
 
Ada yang menyatakan servis yang saya lakukan lebih murah dari tempat mereka sendiri. Salah seorang pelanggan dari Puchong menyatakan untuk jahit tepi halus di tempatnya adalah sehingga RM8 sehelai yang dihantar kepada tukang jahit cina. Pelanggan yang lain pula dari Perak pula menyatakan sehelai untuk jahit tepi shawl sahaja sehingga RM7 sehelai. Tidak sama antara satu sama lain.
 
Upah menjahit bukan sahaja bergantung kepada kuantiti tetapi juga kualiti jahitan. Itu yang cuba saya jaga untuk memastikan pelanggan terus datang. Sebab itu saya membeli beberapa mesin jahit sebagai back up jika mesin jahit yang lain rosak. Saya perlu membaikinya dengan segera untuk menjaga kualiti jahitan.

Setiap tukang jahit mempunyai kemahiran masing-masing. Cara menjahit tidak sama untuk setiap orang. Walaupun sudah lama menjahit saya masih lagi belajar. Saya masih mengikuti kursus-kursus menjahit yang diadakan oleh tukang jahit yang lain. Sentiasa meminta nasihat daripada pelanggan-pelanggan yang sudah lama terlibat dalam bidang perniagaan ini. Kemahiran saya hanyalah menjahit bukan menulis blog. Sebab itu masih banyak kelemahan dalam blog ini yang perlu saya perbaiki.

Datanglah kepada ku dan lihat sendiri hasil jahitan ku.


 
Beberapa hari yang lepas pelanggan Putrajaya datang lagi.
 
Kak Ros, selepas ini saya hanya akan hantar kat  Kak Ros sahaja.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018