Tuesday, 18 August 2015

Shawl Instant Pleated Berbatu


Terdapat pelbagai cara untuk mencorak tudung dan shawl supaya lebih menarik. Kali ini saya menggunakan batu-batuk kecil untuk dilekatkan pada shawl.  Batu-batu kecil berkristal ini ditampan sepanjang jahitan pleat pada shawl.

Shawl instant walaupun sudah lama berada di pasaran masih mendapat sambutan yang baik melalui tempahan yang saya terima di samping shawl dua muka. Sambutan yang baik ini memberi peluang kepada penjual untuk mempelbagaikan pattern shawl instant masing-masing. Dari shawl instant biasa, shawl dua muka dan pelbagai corak dan reka bentuk dikeluarkan untuk menguasai pasaran. Jadi tidak hairan pada masa sekarang semakin  ramai yang berlumba-lumba termasuk artis-artis untuk menceburi industri ini. Semakin ramai yang menyertainya  semakin meriahlah industri ini. 

Saya melihat ini sebagai satu satu peluang dan rezeki kepada tukang jahit yang selama ini bergantung kepada menjahit pakaian dan langsir sahaja untuk menambah pendapatan.  Walaupun kos menjahit di Vietnam, China atau Indonesia lebih murah tetapi dengan kejatuhan harga ringgit menyebabkan tukang jahit tempatan menjadi pilihan.  

Baru-baru ini anak saya yang tinggal di asrama memberitahu bahawa kawan-kawannya ingin membeli tudung bawal berwarna hitam tetapi hendak beli dengan harga RM10 sehelai. Tinggal di asrama memang perlu pakai tudung hitam. Pasaran yang baik untuk tudung bawal hitam.

Saya membeli kain pongee berwarna hitam dengan harga RM2 semeter dan menjadikannya bawal dengan saiz 1.25m x 1.25m. Kain pongee memang biasa digunakan untuk tudung bawal. Kelilingnya dijahit tepi halus. Dengan bermodal RM2 dan jahit tepi sendiri, tudung bawal yang dibawa balik ke asrama habis dijual dalam masa yang singkat untuk 20 helai yang pertama.

Saya juga mendapat tempahan untuk shawl seperti dalam telefilem Cinta Paling Agung. Tudung yang menjadi trendy mengikut gaya artis memang laris jika dijual.

Kebolehan menjahit memang tidak merugikan.

No comments:

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018