Monday, 20 October 2014

Capsule Cut Shawl, Knife Cut Shawl.

Pelbagai design shawl saya terima setiap hari untuk dijahit. Ada yang menunjuk gambar,ada yang membawa contoh dan ada juga yang melakarnya dalam bentuk lukisan. Design shawl yang selalu diterima adalah seperti shawl halfmoon, shawl empat segi panjang, end curve shawl, butterfly shawl dan lain-lain. Ada juga yang menghantar kain tetapi tak tahu design shawl yang macam mana yang hendak dibuat.

Daripada design shawl ini terhasilnya pelbagai fesyen shawl yang lain bergantung kepada kreativiti masing-masing seperti jahitan manik, sequin, bunga, renda atau lace dan lain-lain. Daripada potongan asas terhasilnya pelbagai bentuk fesyen shawl.

Sudah banyak saya tunjukkan dalam blog ini pelbagai design shawl. Ada beberapa istilah atau sebutan yang biasa digunakan apabila pelanggan menghantar kain kepada saya untuk dipotong. Antara yang biasa disebut adalah seperti di bawah.

Capsule Cut Shawl

Capsule cut shawl adalah potongan shawl seperti capsule. Nama yang lain yang biasa disebut adalah oblong shawl, end curve shawl dan juga  oval shawl. Saya tunjukkan gambar di bawah.

Capsule cut shawl
Knife Cut Shawl

Ini adalah satu lagi design shawl yang popular dan selalu dihantar oleh pelanggan. Knife sut shawl adalah potongan shawl berbentuk pisau.

Knife Cut shawl

Shawl yang paling biasa dihantar kepada saya sepanjang masa dan sentiasa segar dan mendapat sambutan adalah square shawl atau shawl empat.segi. Shawl empat segi adalah berbentuk empat segi sama atau emapat segi panjang. Shawl empat segi ini tidak pernah ketinggalan zaman dan sentiasa dicari oleh ramai orang. Square shawl adalah seperti di bawah.


Shawl empat segi panjang

Shawl empat segi tepat.

Shawl yang saya tunjukkan di atas tidak memerlukan pola dan mudah untuk dipotong berbanding shawl halfmoon, shawl butterfly dan beberapa design shawl yang lain. Boleh rujuk kepada entri saya yang lepas untuk beberapa design shawl yang lain.

Ramai yang membeli pola daripada saya untuk pola shawl halfmoon, pola shawl butterfly dan beberapa pola yang lain. Siap dengan awning sekali.

"Kak Ros, saya berminat dengan bisnes shawl ini. Macam-macam idea saya dapat untuk fesyen shawl dalam blog ini sampai saya pun tak tahu dari mana nak mula."

"Banyak fesyen shawl yang saya suka"

Untuk menjual yang penting sekali, jual apa yang pembeli suka. Bukan apa yang kita suka."

Curiosity Killed The Cat
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018