Thursday, 11 September 2014

Shawl Chiffon Jahit Piping


Shawl panjang dengan kemasan piping

Minggu ini saya betul-betul jadi Supermom. Suami kerja "outstation". Urusan menghantar anak pergi dan balik sekolah perlu dilakukan sendiri. Kebiasaannya menghantar anak ke sekolah dilakukan oleh suami. Minggu ini pula anak yang nombor tiga mengambil peperiksaan UPSR.

Bermula pukul 6.30 pagi menghantar anak ke sekolah menengah. Balik ke rumah dalam pukul 7.30 pagi pula perlu hantar anak yang nombor empat ke sekolah agama. Pukul 7.50 pagi hantar anak yang kecil sekali ke sekolah tadika. Pukul 8.15 pagi baru sampai ke rumah. Bersiap-siap pula untuk ke pejabat pos laju untuk mengurus tempahan pelanggan. Tengahari perlu mengambil  anak pulang dari sekolah pula. Apabila berada di rumah perlu mengurus urusan harian rumah tangga. Membasuh, mengemas dan menjemur pakaian. Semua dilakukan sendirian. 

Apabila anak-anak pulang dari sekolah harapkan boleh lipat kain baju tetapi apabila disuruh ada sahaja alasan. Kerja sekolah banyak, nak study sebab ada exam dan macam-macam lagi.

Mengadap komputer boleh pula lama-lama. Macam-macam dibuka. Facebook, instagram, twitter, tumblr semua ada akaun.

"Ala ibu ni, nak release tension sekejap pun tak boleh"

Suruh lipat kain baju tak mau. Makan pandai pula cari sendiri. Tak payah suruh.

Saya sendiri nak mengadap komputer lama-lama pun tak boleh. Banyak kerja lain nak buat. Bertuah sungguhlah siapa yang banyak masa yang selalu jemput saya main game "Candy Crush".

Namun sesibuk mana sekali pun aktiviti menjahit tetap dilakukan setiap hari. Kali ini tempahan dari pelanggan adalah shawl panjang dan lebar. Kemasan tepi yang diminta pula adalah dengan jahitan piping warna "mint green". Katanya untuk majlis pada 14hb September nanti. Material kain adalah dari kain chiffon georgette warna pink lembut. Dah selesai pos kepada pelanggan.

Untuk jahit piping ini saya dah pernah tunjukkan pada entri yang lepas. Boleh klik link di bawah ini untuk melihatnya dan boleh cuba untuk menjahit sendiri.


Mulai minggu depan anak-anak akan mula bercuti sekolah selama dua minggu. Terasa lega sedikit. Bolehlah ambil lebih banyak tempahan lagi. Pada masa sekarang pun setiap hari ada tempahan yang masuk. Ada yang minta membuat pelbagai jenis fesyen shawl dan tudung. Ada setengahnya terpaksa ditolak. Bukan tidak boleh buat tetapi memerlukan masa untuk menjahitnya.

Kain chiffon yang dihantar oleh pelanggan
untuk dijadikan tudung dan shawl.

Setiap hari ada sahaja yang datang untuk berbincang tentang fesyen tudung dan shawl. Memang seronok apabila bersembang tentang bisnes shawl dan tudung.  Tambahan pula ada yang datang adalah mereka yang memang expert dalam bisnes ini. Memang tak sedar masa berjalan dengan begitu pantas. Ada sekali, hari itu punya la asyik bersembang sehingga anak yang darjah dua datang menegur. 

"Ibu, ibu belum sembahyang maghrib lagi".

Perbualan pun terus terhenti walaupun sedang rancak.

"InshaAllah lain kali kami datang lagi".

"Seronoklah bersembang dengan Kak Ros"
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017