Tuesday, 12 August 2014

Kembali Menjahit

Akhirnya saya kembali semula ke Bandar Baru Bangi selepas bercuti seminggu di kampung. Sebenarnya saya sudah balik ke Bandar Baru Bangi sejak 3 Ogos yang lepas. Hari sabtu. Berhenti sekejap menulis blog. Sibuk melayan tetamu dan pelanggan yang datang ke rumah.  Di samping itu juga memenuhi undangan rumah terbuka hari raya dari kawan-kawan dan jiran-jiran. Menjahit sudah bermula sebaik sahaja tiba di rumah.

Sepatutnya saya mula mengadakan kelas menjahit tudung pada hari sabtu yang lepas. Sudah ada perserta yang booking tetapi saya minta tangguh dahulu kerana hari sabtu ada banyak jemputan rumah terbuka aidil fitri.

Perjalanan balik semula ke rumah sendiri tidak jem. Lancar sahaja. Walaupun bertolak jam 2.00 petang masih mampu sampai Bangi sebelum maghrib. Tidak seperti semasa balik kampung seminggu sebelum itu 12 jam dalam perjalanan.

Perkara pertama yang dilakukan apabila sampai di rumah adalah mengemas rumah. Maklum sahaja nak menyambut raya di rumah sendiri. Tudung kusyen sudah lama tak bersarung perlu dijahit dahulu. Kain untuk tudung kusyen sudah dibeli dua bulan sebelum raya tetapi tidak ada ruang dan masa langsung untuk menjahit. Terpaksalah menjahit apabila tiba semula di rumah selepas balik kampung.

Walaupun hari raya baru sahaja berlalu pertanyaan untuk menjahit baju, tudung dan shawl datang tidak berhenti-henti. Antaranya yang diterima adalah untuk jahit baju kurung. Ingatkan nak rehat dahulu seminggu di rumah tetapi sudah ada yang datang hantar kain untuk tempahan baju kurung dan tudung. Nak cepat pula tu dalam seminggu. Begitu juga tempahan jahit shawl. Seolah-olah menunggu sahaja selepas raya untuk buat tempahan menjahit. Mungkin semasa bulan puasa tidak sempat hantar kerana tempahan sudah ditutup.

Projek menjahit selepas raya semakin banyak diterima terutamanya untuk jahit tepi shawl dan tudung. Pertanyan demi pertanyan diterima setiap hari. Ramai yang mungkin baru menjumpai blog ini mula mempunyai idea untuk menjalankan bisnes shawl dan tudung. Bisnes begini tidak bermusim. Boleh dijalankan sepanjang masa. Tidak hanya pada hari perayaan sahaja.

Entri ini sebenarnya lebih kepada untuk mencerita kenangan menyambut hari raya di kampung dan menghadiri rumah terbuka aidilfitri. Agak terlewat tetapi masih dalam bulan syawal.

Perkara yang paling nikmat sekali apabila balik kampung adalah apabila dapat berjumpa sanak saudara dan kawan-kawan. Waktu yang terbaik adalah sewaktu hari raya kerana kebiasaannya ramai yang akan balik kampung. Kalau hari-hari biasa yang lain susah untuk berjumpa. Sebab itulah balik kampung pada hari raya suatu kemestian. Pada waktu tersebut boleh dianjurkan majlis reunion bersama-sama kawan sekolah kerana ramai yang pulang ke kampung.

Bagi mereka yang berkerja jauh di perantauan dan jarang-jarang pulang ke kampung akan lebih terasa nikmatnya kerana sudah lama tidak lama bersua muka dengan keluarga dan kawan-kawan di kampung tentu perasaan rindu begitu mendalam sekali. Apabila jarang-jarang berjumpa semakin ramai yang ingin bertanya khabar dan kemesraan akan terasa apabila berjumpa semula. 

Begitulah untungnya bila berada jauh di perantuan. Semuanya terasa rindu ingin berjumpa. Semakin jauh dari keluarga semakin terasa nikmatnya apabila pulang ke kampung. Saya sendiri pernah merasainya apabila berada di Sabah dahulu.

Apabila sudah berjumpa dengan saudara mara, jiran dan kawan-kawan banyaklah cerita yang keluar. Berkenaan anak-anak, keluarga, kisah-kisah masa dahulu dan juga perkara-perkara semasa. Bagi saya sendiri rasanya seperti tidak cukup masa untuk berbual. Terlalu banyak untuk dibualkan. Maklum sahajalah sudah lama tidak berjumpa terutamnya kawan-kawan sekolah. Setiap hari tidak ada masa yang terluang. Semuanya dipenuhi dengan mengunjungi saudara mara dan jiran-jiran.

Selain itu juga tidak melepas peluang menghadiri reunion anjuran kawan sekolah di Sekolah Menengah Serdang. Juga menghadiri majlis kenduri kahwin yang diadakan pada minggu itu juga.

Sambil kunjungmengunjung ada juga yang bertanya tentang tempahan jahit tudung dan shawl. Terus ambil peluang mempromosi tudung dan shawl. Laku juga dua tiga helai. Yang tak syoknya bila disebut tentang harga dengan spontan dijawab.

 "Tak boleh dapat ka harga adik beradik?" Ini yang jadi serba salah.

Gambar di bawah adalah kenangan sepanjang syawal 2014.
Masak ketupat

Bergaya dengan baju raya dan shawl di kampung

Majlis kenduri kahwin

Anak-anak

Reunion kawan-kawan Sekolah Menengah Serdang, Kedah

Rumah terbuka aidilfitri kawan-kawan sekolah
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018