Showing posts with label jahit tudung sekolah. Show all posts
Showing posts with label jahit tudung sekolah. Show all posts

Tuesday, 23 December 2014

Tudung Sekolah Dah Siap Jahit



Setahun yang lepas saya menulis dalam entri 'jahit  baju sekolah dan tudung sekolah' menjadikan blog ini berada di muka pertama google untuk keyword 'jahit tudung sekolah' dan juga 'jahit baju sekolah'. Begitu juga saya pernah menerbitkan entri berkaitan 'jahit lencana sekolah' juga berada di muka pertama google. Permainan keyword saya pada entri yang lepas berkaitan jahitan yang saya lakukan mendatangkan keuntungan kepada saya. Mungkin juga kerana tiada saingan terhadap keyword yang saya pilih menghasilkan sesuatu yang menguntungkan untuk bisnes saya dan menjanjikan pendapatan yang berterusan untuk perkhidmatan menjahit yang saya lakukan. 

Saya tidak perlu mencari keyword yang menjadi trend di google untuk menarik trafik kerana ia tidak mendatangkan apa-apa makna kepada blog ini. Trafik yang 'targeted' walaupun rendah lebih baik daripada trafik yang tinggi.

Musim jahit baju sekolah dan tudung sekolah berulang lagi. dan kini tempahannya lebih tinggi. Saya tidak perlu risau lagi untuk memikirkan pendapatan setiap bulan. Saya hanya perlu berfikir bagaimana hendak mengoptimasikan perkhidmatan saya ini.

Cuti sekolah tinggal beberapa hari lagi. Untuk tempahan seperti menjahit tudung dan baju sekolah, dead line sekurang-kurangnya seminggu sebelum sekolah bermula. Alhamdulillah selesai juga menjahit walaupun demam. Badan dan sendi masih terasa lemah. Kepala pula sakit tidak terkata. Tidur sepanjang hari dengan berusaha juga bangun menyiapkan tudung dalam kategori 'urgent'. Beberapa message tidak sempat jawab kerana tidak bermaya.  Beberapa tudung yang perlu dipos juga masih tertangguh.

Sebelum itu saya ke sekolah anak mengambil keputusan peperiksaan PT3 tingkatan tiga di Kuala Klawang. Apabila balik sahaja terus terasa demam sehingga ke hari ini belum pulih. Jika saya bekerja makan gaji sudah tentu saya boleh dapat MC mungkin dalam seminggu. Bekerja sendiri beginilah nasibnya. Tidak bekerja tidak ada pendapatan.

Sudah beberapa orang yang tanya untuk jahit lencana sekolah. Upahnya tidak seberapa tetapi ada sahaja duit dalam poket.

Sunday, 29 December 2013

Jahit Baju Sekolah dan Tudung Sekolah Soft Awning





Deadline untuk menjahit baju sekolah dan tudung sekolah semakin hampir. Mesti siap sebelum 1 Januari. Kali ini tempahan dari pelanggan adalah dalam bentuk package baju sekolah, tudung dan juga jahit lencana sekolah.

Persediaan anak-anak sekolah mestilah dipenuhi sebelum sekolah dibuka. Dari pakaian sekolah, beg, buku tulis, alatulis dan pelbagai yuran memerlukan perbelanjaan yang besar. Kalau anak ramai dari pra sekolah sehinggalah sekolah menengah bukan sedikit belanja yang perlu dikeluarkan.

Semuanya demi anak-anak dengan harapan akan berjaya dengan cemerlang.

Kebiasaan pakaian sekolah dan tudung, ibu lah yang membuat pilihan. Kalau boleh biarlah pakaian yang dipakai selesa dan boleh dipakai sehingga habis setahun. Tak perlu keluar belanja lebih.

Tudung pula yang paling senang diurus untuk anak-anak terutama yang bersekolah darjah 1 hingga 4. Darjah 5 dan 6 dah boleh urus sendiri. Mesti mudah dipakai, cepat dan segera. Kalau boleh biarlah anak boleh memakai sendiri tudung walau dimanapun sama ada di rumah atau di sekolah terutamanya ketika hendak bersolat.

Kalau dulu tudung susah dibentuk di bahagian kepala dan nampak mengelebeh sehingga menyebabkan rasa tak yakin nak pergi sekolah. Takut ada kawan-kawan yang perli.  Perasaan itu sentiasa wujud dan rasa tidak selesa. Untuk membentuk tudung pula mengambil masa yang lama terutama selepas mengambil air sembahyang. Ibu di rumah lebih merasa susah hati. Bolehkah anak aku ini mengurus diri sendiri?

Seharian anak di sekolah, bersukan, perhimpunan dan lain-lain aktiviti memerlukan tudung yang sesuai.

Oleh sebab itu pilihan tudung sekolah berawning adalah yang paling tepat. Oleh sebab itulah tudung soft awning putih banyak mendapat tempahan pada kali ini.

Material adalah dari jenis kain lycra yang selesa, mudah dipakai, sejuk, lembut, menyerap peluh, tahan panas dan tak merasa rimas. Bila memakai tudung terletak elok di kepala. mudah dicuci dan tahan lasak. Awning pula terbentuk cantik, tak mudah kemek, patah dan boleh dibasuh menggunakan  mesin basuh.

Apabila semua keperluan sekolah dah selesai bolehlah nasihatkan anak-anak.

Baju dah ada, tudung pun Cik Ros dah siap jahit, beg sekolah dah beli. Kenalah belajar rajin-rajin.Tahun ni nak ambil periksa. Jangan dok sibuk lagi dengan face book, berhenti tengok cerita korea, tengok k-pop. Soalan periksa bukan nak keluar cerita korea. Tahun depan semua kena STOP. Mesti lulus cemerlang. Rajin-rajin baca buku. Hafaz quran. Tengok anak-anak orang lain. Beg sekolah pun tak mampu beli. 

Selepas itu tengok respon anak-anak. 

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017