Monday, 1 June 2015

Festival Floria Putrajaya 2015

Rancangan asal cuti sekolah pada kali ini adalah untuk balik kampung. Anak-anak pun suka sebab biasanya kalau balik kampung memang ada rancangan untuk berjalan-jalan. Memandangkan tempahan menjahit kali ini berlipat kali ganda banyaknya berbanding tahun lepas, rancangan balik kampung terpaksa ditangguhkan. Jika balik kampung sekurang-kurang mengambil masa empat atau lima hari. Kebanyakan pelanggan pula hendakkan tempahan disiapkan sebelum bulan puasa terutama untuk shawl dan tudung. Menghabiskan masa di kampung untuk lima hari akan menyebabkan tekanan dari pelanggan meningkat. Lebih baik berkorbankan sahaja rancangan balik kampung. Lagi pun hari raya nanti lebih kurang sebulan lebih sahaja lagi akan balik kampung juga. Menangguhkan dahulu keseronokan balik kampung adalah pilihan yang terbaik.

Untuk tidak menghampakan cuti sekolah anak-anak yang suka berjalan-jalan maka dipersetujui supaya pergi sahaja ke tempat yang mudah dan dekat dan tidak mengambil masa yang lama. Oleh yang demikian Festival Floria atau Pesta Bunga Putrajaya menjadi pilihan. Selepas ini mungkin akan berjalan-jalan di sekitar KL sahaja.

Masa untuk pergi pula adalah pada waktu malam supaya tidak panas dan mudah untuk berjalan. Disangkakan pengunjung tidak ramai kerana pergi pada hari Ahad malam Isnin kerana keesokan harinya adalah hari bekerja. Rupa-rupanya pengunjung ramai sekali sehingga terpaksa mletak kereta pada tempat yang jauh di tepi jalanraya.  Oleh kerana bertolak keluar rumah agak lewat, sampai di sana pun dalam sekitar jam 9.30 malam. Festival dibuka sehingga pukul 12 malam. Bayaran dikenakan untuk masuk iaitu dewasa RM5 dan kanak-kanak RM1. Walaupun lewat kebanyakan tempat berjaya dijelajahi.

Terdapat pelbagai jenis spesis bunga di sini berserta dengan taman-taman mini yang disusun dengan penuh kreatif dengan cahaya lampu yang bergemerlapan. Peminat-peminat bunga tentu akan berpuashati dengan segala jenis bunga dengan warna-warna yang menarik, bau-bauan bunga yang enak, bentuk bunga yang pelbagai, hiasan-hiasan yang sangat kreatif serta pelbagai tarikan yang lain.

Rakaman gambar di bawah sebagai kenangan melawat Festival Floria Putrajaya 2015.

Tiket masuk ke tapak pesta & tiket masuk ke 'Winter & Spring Garden'

Parking di tepi jalan raya. Terpaksa jalan jauh ke tapak pesta

Di dalam tapak pesta

Beberapa Gambar Menarik Semasa Kunjungan
Winter & Spring Garden. Tiket masuk RM3 seorang. 
Bahagian Pameran Bunga-Bungaan Yang Menarik.
Gambar dirakam pada waktu malam dengan kilauan cahaya lampu. Banyak gambar yang tak menjadi. Mungkin lebih menarik jika datang waktu siang. Ada pameran kucing juga di sini malangnya tidak berjumpa seekor kucing pun ketika kunjungan.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018