Wednesday, 4 February 2015

Shawl CantumDengan mencantum atau menyambung dua kepingan kain pada pola asas shawl sama ada butterfly, halfmoon, bawal dan sebagainya mampu memberi kepelbagaian dalam pattern shawl. Caranya cukup mudah. Potong kepingan kain sama ada plain atau bercorak mengikut bentuk pola shawl dan cantumkan kedua-duanya untuk menjadi shawl. 

Untuk mencantumnya saya menggunakan jahit tepi halus sahaja. Bahagian yang timbul boleh dijadikan bahagian hadapan atau sebaliknya mengikut kehendak masing-masing. Lihat contoh yang saya tunjukkan di atas. Saya pernah tunjukkan banyak contoh dalam entri-entri yang sebelum ini untuk pelbagai lagi bentuk sambungan termasuk untuk shawl palestin, shawl oblong dan lain-lain.

Kain yang digunakan boleh sahaja apa-apa jenis seperti chiffon, lycra dan sebagainya. Bentuk dan corak sambungan mengikut kemahuan masing-masing sama ada lurus, melengkung, serong dan sebagainya.

Kebiasaannya tempahan yang banyak saya terima untuk shawl cantum atau shawl sambung ini untuk dipakai secara beramai-ramai atau berkumpulan untuk majlis-majlis tertentu seperti majlis kahwin, majlis untuk program sekolah, event atau function tertentu sebagai menunjuk keseragaman antara satu sama lain. Ada yang membuat tempahan kerana untuk disesuaikan dengan tema-tema tertentu yang telah ditetapkan.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018