Thursday, 29 May 2014

Baju Nikah


Sudah 2 hari saya demam. Badan terasa lemah sekali terasa seperti dicucuk-cucuk dengan jarum. Kaki terasa sejuk, badan mengigil diikuti dengan sakit kepala yang amat sangat. Walaupun demikian digagah juga untuk menjahit beberapa helai tudung dan baju. Akhirnya terpaksa menyerah juga. Tidak mampu lagi untuk bekerja dengan badan yang lemah. Tidur sepanjang hari.

Pergi ke klinik dan mengikut kata doktor saya bekerja kuat dan badan banyak bergetar. Macam tahu-tahu sahaja saya menjahit. Tetapi sebelum ini saya bekerja bgitu juga. Okay sahaja. Menurut Robert T. Kiyosaki, saya berada di kuadran S. Pemilik bisnes sendiri. Tidak bekerja, tidak ada pendapatan.

Harap-harap hari ini akan pulih sepenuhnya. Banyak komitmen sebenarnya. Walaupun demam terpaksa digagahkan juga untuk menyiapkan tempahan pelanggan.

Minggu ini cuti sekolah telah bermula. Agak lega sedikit kerana rutin menghantar anak ke sekolah tidak dilakukan. Hujung minggu pula banyak jemputan ke majlis kenduri kahwin termasuk sejauh di Taiping, rumah kakak. Nampaknya hujung minggu tidak produktif juga. Apabila tiba musim cuti sekolah ada sahaja tempahan untuk hati nikah dan juga untuk majlis perkahwinan. Saya sendiri semakin kurang mengambil tempahan untuk baju kerana sudah terlalu banyak tempahan yang saya ambil sebelum ini. Tetapi apabila sudah berjanji lama, saya menerimanya juga.

Tempahan baju nikah di atas adalah baju kurung moden untuk majlis nikah pada minggu depan sedondon dengan baju melayu yang saya tidak masukkan gambar di sini. Saya lebih suka menjahit baju perempuan dari lelaki.

Pada masa sekarang saya banyak menerima tempahan untuk jahit tepi shawl. Boleh dikatan setiap hari ada sahaja yang menghantar. Kebanyakan untuk diniaga di Booth dan juga secara online. Mungkin juga untuk hari raya walaupun lambat lagi.

Begitulah cabaran bekerja sendiri. Walau apapun tetap merasa seronok sehingga demam hilang begitu sahaja.
Post a Comment

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2018