Showing posts with label artikel. Show all posts
Showing posts with label artikel. Show all posts

Thursday, 31 October 2013

Kelebihan Membeli Belah Secara Online


Ramai mempunyai sebab dan alasan sendiri apabila membuat keputusan untuk membeli secara online atau tidak. Ini bergantung kepada kemampuan, pengetahuan, pengalaman dan juga kepercayaan terhadap penjual yang  menawarkan produk di internet.

Antara alasan atau sebab tidak mahu membeli secara online terutamanya barangan berbentuk pakaian, tudung, selendang dan sebagainya adalah seperti mereka pernah ditipu, barangan yang  dipesan tidak sampai, saiz tidak sesuai, warna yang dipesan tidak sama seperti yang dipaparkan laman web, produk tidak berkualiti, penjual tidak bertanggungjawab, penjual tidak mahu menjawab panggilan selepas mendapat bayaran, beli kat pasar malam lebih murah, tidak mahu mendedah identiti diri dan kad kredit, lebih suka shopping secara offline kerana boleh pegang pakaian, boleh belek-belek, boleh lihat warna semasa membeli, boleh mencuba pakaian tersebut dan pelbagai lagi sebab yang pengguna sahaja yang tahu.

Dari survey  yang dibuat oleh  NPD Group, Inc. (sebelumnya dikenali sebagai  National Purchase Diary) mendapati  85% daripada mereka  yang membeli belah secara online menolak  untuk membeli pakaian kerana mereka  tidak boleh mencuba pakaian tersebut.

Satu lagi firma yang membuat survey iaitu E-BuyersGuide.com mendapati pembeli tidak membeli pakaian secara online  mempunyai sebab-sebab berikut.

  • Tidak pasti saiz yang sebenar (27.95%)
  • Pengembalian barangan mungkin akan  bermasalah (18.17%)
  • Tidak pasti tentang kualiti barangan (13.92%)
  • Kos penghantaran (13.71%)
  • Harga (8.61%)
  • Sekuriti Kad Kredit (6.48%)
  • Tak pasti warna sebenar barangan (5.84%)
  • Tidak berupaya mendapat maklumat yang betul (3.29%)
  • Laman web yang sukar dilayari (2.55%)
  • Lain-lain (10.20%)

Untuk entri ini saya tidak berniat untuk berbincang terhadap perkara di atas tetapi lebih berminat untuk berbincang berkenaan kelebihan-kelebihan membeli belah secara online.

Satu survey yang dilakukan oleh  John B Horrigan (Feb 2008)  berkaitan ‘Online Shopping’ di Amerika mendapati bahawa.

  • Dua per tiga (2/3) daripada pengguna online Amerika menyatakan mereka pernah membeli produk secara online seperti buku, toy,muzik atau pakaian. 
  • Sikap dan persepsi adalah dua perkara yang penting  untuk membeli secara online atau tidak.
  • Tujuh puluh lapan peratus  bersetuju (53% setuju & 25% sangat setuju) bahawa membeli secara online adalah convenient kepada mereka.
  • Enam puluh lapan peratus bersetuju (47% setuju dan 21% sangat setuju) bahawa membeli secara online boleh menjimatkan masa.

Daripada survey itu juga mendapati:

  • Kebanyakan pengguna online juga mempunyai kesedaran yang tinggi dan merasa tidak selesa untuk menghantar maklumat personal dan kredit kad melalui internet.
  • Masih ramai yang merasa sangsi dan mempunyai halangan  untuk membuat pembelian secara online.
  • Ramai lagi akan membeli secara online  jika sesuatu  e-commerce itu  mempunyai sekitaran yang boleh dipercayai.
  • Golongan berpendapatan rendah lebih merasa berisiko membeli secara online berbanding  kelebihan merasa selesa  dan menjimatkan masa kepada mereka.
  • Bilangan pengguna internet  semakin meningkat dalam mencari maklumat sesuatu produk dan melakukan transaksi secara online . Revenue dari jualan internet meningkat dalam kadar yang sangat cepat.
  • Membeli belah melalui internet semakin menjadi kebiasaan kebanyakan pengguna internet.
  • Empat daripada sepuluh penduduk Amerika sekarang menggunakan pembankan internet meningkat ¼ sejak tahun 2005.
  • Satu daripada empat golongan dewasa  Amerika sekarang beralih ke iklan internet berbanding satu daripada 7 sejak awal 2005.

Daripada data-data yang didapati di atas saya merasakan bahawa trend yang sama juga melanda pengguna internet di Malaysia.  Di bawah adalah faedah-faedah kenapa membuat pilihan membeli secara online.

Keselesaan 

  • Tidak perlu tunggu siang hari sehingga kedai dibuka.  Kedai online dibuka 24 jam dan boleh membeli pada bila-bila masa. 
  • Tidak perlu berfikir untuk berpakaian kemas dan bersolek. Sambil pakai baju tidur juga boleh membeli. 
  • Tidak perlu beratur panjang sehingga giliran tiba untuk membayar. 
  • Dapat membeli hanya dalam beberapa minit. Ini dapat menjimatkan masa.
  • Tidak perlu bersesak-sesak dengan orang ramai.
  • Kalau membeli produk digital seperti ebook, video dan lain-lain boleh terus mendapat produk tersebut. Sangat cepat.


Harga Yang Lebih Baik

  • Boleh membuat perbandingan harga produk yang sama di internet. Pilihan terletak di tangan pembeli. 
  • Tidak ada orang tengah yang terlibat. Boleh beli terus dari penjual.

Ulasan/Testimonial  Produk

Jika terdapat ulasan/testimonial produk yang dibeli oleh pelanggan sebelumnya. Kita boleh membuat keputusan sebelum membeli.

Kepelbagaian Produk

Dengan membeli secara online kita boleh membuat pilihan produk yang lebih mudah. Lebih banyak produk kita boleh lihat dalam masa yang singkat Tidak ada halangan geografi kerana kita boleh akses di mana-mana kedai dengan mudah. Kalau secara offline bayangkan berapa banyak kedai kita perlu  pergi untuk membuat pilihan yang kita kehendaki.

Kalau secara online kalau kita berkenan dengan produk di kedai online  tersebut. Kita boleh pergi pula ke kedai online yang lain. Kebiasaanya kedai online menawarkan kepelbagaian warna dan saiz untuk kita pilih.

Ada kedai yang menyediakan kemudahan di mana jika sesuatu produk itu sudah habis stok, kita boleh daftarkan keinginan kita dan jika produk itu tersedia, kita akan dihubungi dan kita boleh membeli produk yang kita ingin tersebut.

Hadiah/Voucher/Point

Ada kedai online juga menawarkan  hadiah/voucher /point kepada pelanggan yang membeli di kedai mereka yang kita boleh tebus kemudian.

Dapat Mengelakkan Kesesakan

Penat bersesak-sesak ketika hendak membeli pakaian sendiri dan juga untuk anak-anak terutama pada musim perayaan seperti hari raya. Jika pada masa itu anak-anak ikut sekali, bertambah sesaklah dada untuk menjaga anak-anak terutama yang suka berlari ke sana ke sini. Penat jangan cakaplah.  Semasa bersesak sesak juga macam-macam bau yang muncul. Silap-silap boleh pengsan. Akhirnya balik dengan tangan kosong kerana tak cukup masa shopping dan produk yang dicari tak berkenan di hati. Kadang-kadang terlepas waktu solat.

Perkara begini tak berlaku jika membeli secara online.

Membuat Keputusan Yang Betul Sebelum Membeli

Kita ada banyak masa untuk berfikir sebelum membeli. Lihat betul-betul produk yang dikehendaki Terutamanya ukuran, saiz, jenis bahan, dan ciri-ciri produk yang kita kehendaki. Pengalaman mengenalpasti semua ini akan membantu kita. Insyallah kita tidak akan tertipu.

Kalau membeli secara offline kadang-kadang kita membuat keputusan yang tergesa-gesa. Tambahan pula dengan pujukan manis si penjual akan membuat kita tergoda. Silap-silap beribu-ribu ringgit duit habis. Balik rumah baru menyesal kerana membeli produk yang kita tak kehendaki.  Ini boleh berlaku dalam kedaan kita terlalu desperate.

Mudah  Membeli Produk Yang Sukar Didapati

Dengan online sahaja kita boleh mencari produk yang kita kehendaki secara mudah dan kadang-kadang dengan harga yang murah. Berbanding mencari secara terjah atau mencuba nasib yang akhirnya berkahir dengan kekecewaan. Secara online lebih mudah untuk mencari.

Membeli Secara Privasi & Tidak Perlu Jumpa Penjual

Mungkin disebabkan faktor populariti atau gelaran selebriti kita menjadikan  malu turun ke kedai-kedai biasa mencari pakaian yang  kita kehendaki. Kalau nak membeli perlu pergi ke kedai ‘high class’ yang menawarkan harga yang terlalu mahal. Jadi salah satu cara untuk menjaga ‘standard’  bolehlah membeli secara online. Tidak ada siapa yang kenal pun. Terselamat la duit kita dan boleh diguna untuk kegunaan lain.

Menjimatkan Duit

Ada yang berpendapat dengan membeli secara online perlu membayar kos penghantaran seperti pos laju dan lain-lain.  Kebiasaannya kos penghantaran tidak semahal yang kita sangka berbanding belanja yang kita keluar semasa membeli secara offline.

Jika kita keluar sahaja dari rumah untuk berbelanja duit ptrol untuk kereta perlu kita keluarkan. Dari Bangi ke KL pun sekurang-kurangnya RM20.00 duit petrol. Duit tol pergi dan balik pun dah bebarapa ringgit. Kadang-kadang tersesat, tersilap jalan masuk jalan bertol kena bayar lagi. Kalau ada kesesakan tentu ada perkataan kasar yang keluar . Dapat dosa lagi.  Bila sampai ke destinasi, nak bayar parking lagi. Dah sibuk bershopping tentu dahaga dan terasa lapar. Keluar lagi duit untuk makan minum. Kalau bawa satu family. Habis beratus-ratus ringgit untuk makan minum.

Ini tentunya melebihi kos pos berbanding membeli secara online. Ada sesetengah kedai online yang menawarkan penghantaran percuma.

Faktor Keselamatan

Kes-kes jenayah yang semakin meningkat penyeluk saku, tembakan rambanng, penculikan menjadi kerisauan jika kita keluar membeli belah.

Jadi bagaimana perasaan anda sekarang  membeli secara online atau offline. Pilihan terletak di tangan masing-masing.


Tidak dinafikan ada juga perkara-perkara tertentu yang memerlukan kita shopping secara offline. Kadang-kadang datang ketidakpuasan jika tidak dapat keluar dan bershoppinng secara offline. Terutama yang suka dengan hiruk pikuk. Mencium bau pakaian, bercakap dengan penjual, melihat telatah orang ramai dan ingin keluar secara bergaya bila bershopping. Emosi yang tidak dapat dipisahkan. Keindahan dan keseronokan membeli belah semacam ini tak terasa jika membeli belah secara online. Itu alasannya.

Bagi saya sendiri trend membeli secara online akan terus meningkat dan kita perlu mencubanya tanpa perlu risau, Pilihlah kedai online yang memberi perkhidmatan yang cemerlang. Jika kita dahulu merasa risau melakukan transaksi melalui internet, lihat sahaja sekarang di mana-mana sahaja orang melakukan transaksi melalui internet. Alah Bisa Tegal Biasa.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017