Monday, 11 May 2015

Beberapa Gambar Shawl & Tudung

Ramai yang minta saya masuk lebih banyak gambar shawl dan tudung dalam satu entri supaya senang nak cari. Apabila dah terlalu banyak entri semakin sukar untuk klik setiap tajuk untuk melihat gambar shawl & tudung. Tambahan pula kalau internet slow. Loading gambar pula lambat. Tetapi nak tengok juga gambar. Kadang-kadang puas menunggu untuk membuka setiap entri.

Saya memang tidak boleh mengumpul semua gambar untuk dimasukkan dalam satu entri. Apa yang saya update berdasarkan tempahan semasa sahaja. Itu pun kalau rajin mengambil gambar. Untuk mengambil gambar pun memakan masa juga. Kadang-kadang gambar yang saya ambil sudah beberapa kali saya masukkan dalam blog ini cuma dengan cerita yang berbeza. Sebab itu kadang-kadang saya tidak perlu mengulang untuk memasuk tudung atau shawl dengan design yang sama lagi.

Untuk memastikan blog ini sentiasa berupdate saya masuk juga gambar tudung atau shawl dengan design yang sama tetapi dengan cerita yang berlainan. Ada pembaca blog ini mengambil masa sehingga sebulan untuk membaca setiap entri blog ini dengan membacanya sedikit demi sedikit kerana bekerja. Bangga juga kerana ada yang suka membaca blog ini walaupun sekadar cerita berkaitan jahit menjahit sahaja dan cerita merapu yang entah apa-apa. Saya sendiri tidak sangka dari mana idea itu datang untuk menulis. Kebanyakannya secara spontan. Dengan page view melebihi sejuta menunjukkan blog ini ada pembacanya sendiri. Terima kasih yang sudi membaca.

Banyak manfaat rupanya apabila saya mempunyai blog ini.  Semakin lama semakin ramai yang mengenali saya. Ada skawan lama menghubungi saya apabila membuat carian berkaitan tudung dan shawl di laman Google. Saya sendiri pun macam tak percaya saya ada blog ini menjadikan saya semakin sibuk setiap hari. Mengurus tempahan setiap hari dan mempunyai beberapa orang pekerja menjadikan saya bukan lagi sekadar tukang jahit tetapi sebagai seorang usahawan yang merangkak sedikit demi sedikit kerana kurang pengetahuan dan pengalaman.

Beberapa gambar shawl dan tudung yang sempat saya kongsikan di sini.












Thursday, 7 May 2015

Shawl Bawal Satin


Apabila seseorang itu menjadi popular apa sahaja yang dipakai akan menjadi ikutan ramai peminatnya. Begitulah sambutan yang diberikan kepada shawl bawal satin akhir-akhir ini apabila drama popular Hati Perempuan ditayangkan di setiap petang di TV3. Apabila pelakonnya memakai shawl bawal satin maka ramailah yang mencari dan ingin juga menggayakan shawl satin. Trend semasa ini juga diambil peluang oleh peniaga shawl untuk menjualnya sementara mendapat sambutan hangat.

Sebagai tukang jahit saya juga tidak terlepas dari mendapat banyak tempahan untuk shawl bawal satin ala-ala Mia Ahmad ini iaitu pelakon utamanya. Saya menggunakan kain satin dengan saiz 50 inci x 50 inci untuk potongan shawl untuk saiz yang sedikit besar sebagaimana permintaan pelanggan ini. Boleh juga menggunakan saiz 45 inci x 45 inci bergantung kepada keselesaan masing-masing. Kemasan keliling kain pula menggunkan jahit tepi halus.

Di mana nak beli kain satin ini?

Pergi sahaja di mana-mana kedai kain sememangnya akan terdapat kain satin ini. Saya biasa membelinya di Jakel atau Gio Fabrics sahaja. Oleh kerana Jakel tidak ada di Bandar Baru Bangi saya biasa membelinya di Gio Fabrics. Tak perlu nak pergi sampai KL atau Shah Alam. Lagi pun saya dah jadi VIP customer bolehlah dapat harga murah sedikit.

Kepada peminat drama Hati Perempuan dan terpengaruh dengan pelakonnya boleh mencuba untuk menggayakan shawl satin ini sama ada dengan menjahit sendiri atau menghantar kepada tukang jahit yang berdekatan.

Saya sendiri pernah menulis beberapa entri berkaitan shawl satin dalam blog ini sejak dahulu. Boleh lihat entri yang lepas untuk ciri-ciri kain satin.

Wednesday, 6 May 2015

Shawl Ropol



Semakin hari semakin banyak pilihan fesyen shawl untuk dipakai. Semakin ramai yang pandai merekabentuk shawl sendiri, Kalau dahulu fesyen shawl terhad kepada beberapa jenis pattern sahaja tetapi kini tidak terbilang lagi fesyen shawl yang wujud di pasaran. Menambahkan lagi kemeriahan berfesyen di kalangan wanita dan juga kesibukan tukang jahit untuk menjahit.

Keunikan shawl bukan sahaja terletak kepada rekabentuk geometri shawl tersebut tetapi juga dengan tambahan aksesori tertentu pada shawl. Hiasan  seperti manik, kristal. sequin, bunga dan lain-lain yang biasa diletak bersama-sama pada shawl. Salah satunya yang menjadi pilihan adalah ropol.

Ropol bukanlah sesuatu yang baru wujud. Ianya sudah lama menjadi hiasan pada kain, baju, langsir dan sebagainya. Tambahan ropol pada shawl memberi keistimewaan tersendiri pada shawl. Dengan sedikit kreativiti ianya boleh menjadikan fesyen shawl sesuat yang unik, menarik, dan istimewa. 

Cara menjahitnya juga tidak susah. Untuk membuat ropol saya memotong kain menjadi jalur yang panjang dan dijahit tepi halus disekelilingnya. Untuk shawl pula saya menggunakan jahitan kelim halus pada bahagian atas shawl. Kemudian jalur kain ropol tadi dicantum pada keliling shawl yang tidak berkelim dan dijahit menjadi ropol sebagaimana kita biasa menjahitnya pada baju, langsir atau tudung meja. Jahitan ropol juga boleh dipelbagaikan mengikut kreativiti masing-masing. Mudah dan ringkas. 

Tuesday, 5 May 2015

Shawl Semi Instant




Seharian berada di kedai menyebabkan saya tidak dapat update blog ini seperti selalu. Cukup sekadar berkongsi beberapa gambar. Semakin menghampiri bulan puasa semakin terasa masa begitu pantas berlalu. Tak cukup kaki dan tangan. Semuanya hendak dilakukan. Alhamdulillah semuanya berjalan lancar. Semakin sibuk semakin banyak perkara dapat dilakukan.

Monday, 4 May 2015

Tempahan Menjahit Baju Raya 2015

Kami masih menerima tempahan menjahit baju raya 2015. Hubungi Kak Ros untuk tempahan.

Kami akan menutup tempahan setelah keupayaan kami untuk menyiapkan semua tempahan dengan dead line seminggu sebelum hari raya telah dipenuhi.

Lihat beberapa contoh tempahan pelanggan keluaran Nash Fesyen. Kami berada di Bandar Baru Bangi-Kajang.





Untuk tempahan menjahit baju kami hanya menerima tempahan untuk individu sahaja. Boleh hubungi Kak Ros untuk tempahan.

Thursday, 9 April 2015

Mencari Tukang Jahit


Saya sedang mencari tukang jahit untuk bekerja di Kedai Jahit Nash Fesyen. Sekurang-kurangnya tahu menggunakan mesin jahit dan mempunyai asas menjahit. Jika berminat boleh call/sms/whatsapp Kak Ros di nombor 017-4315193 untuk berbincang lebih lanjut. 

Sunday, 5 April 2015

Tempah Shawl Untuk Majlis Perkahwinan Adik





Terima kasih Lynn kerana sudi berkongsi gambar untuk blog ini. 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Baca entri yang lepas.






Tempahan shawl khas untuk dipakai pada hari perkahwinan adik yang akan diadakan pada cuti sekolah minggu depan di Pantai Remis, Perak. Tempahan shawl berfesyen ini adalah dari jiran sebelah rumah Kak Ros, Muslinda Kamal namanya. Sudah kenal dengan Lynn ini sejak tinggal di Sabah lagi. Apabila berpindah ke Bangi cari rumah pun dekat-dekat juga.

Shawl yang ditempah adalah shawl yang sudah biasa saya tunjukkan dalam entri-entri yang lepas seperti shawl bunga ros, shawl berawning, shawl instant dan shawl kedut di bahu. Alhamdulillah dapat siapkan juga sebelum cuti sekolah setelah bertangguh hampir sebulan. Sebenarnya dah bagi komitmen untuk siapkan sebelum cuti sekolah. Warna pilihan adalah silver dengan jahit tepi hijau. Satu lagi pula untuk shawl berkedut di bahu dengan warna mustard. Ada sehelai lagi yang tak sempat nak masukkan iaitu pleated shawl. Shawl nampak kedut sedikit sebab tak sempat nak seterika.

 Adik Lynn ini adalah pemain bola sepak negeri Pahang. 

Ok, Lynn, jangan lupa share gambar ya bila bergaya dengan shawl ini nanti. Maaf, majlis kenduri tak berkesempatan nak pergi sebab sudah plan awal nak balik kampung minggu depan.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017