Tuesday, 8 April 2014

Panduan Menjahit Tudung Syria

Tudung syria adalah antara tudung yang paling mudah dijahit kerana tidak mempunyai awning. Tutorial kali ini saya akan tunjukkan beberapa langkah mudah bagaimana hendak menjahit tudung syria.

Tudung syria ini adalah bersaiz labuh lebih kurang 24 inci dari dagu. Fabrik untuk tudung syria ini menggunakan kain lycra berwarna hitam.

STEP 1
Sediakan kain lycra 1.5 meter untuk saiz labuh (Saiz XL). Untuk saiz L atau M boleh menggunakan kain 1 meter. Sediakan pola untuk tudung syria.


STEP 2
Lipat dua kain lycra dan letakkan pola di atas kain.


STEP 3
Gunting kain mengikut pola tudung.


Hasil dari kain yang digunting.


STEP 4
Jahit lurus untuk cantumkan tudung. Bahagian yang perlu dijahit seperti garisan merah.



STEP 5
Kemaskan pinggir kain dengan mesin jahit tepi biasa.


Hasil jahitan seperti gambar di bawah.


STEP 6
Kemaskan bahagian sekeliling muka dengan jahitan coverstitch.


Hasil jahitan sekeliling muka dengan kemasan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 7
Kemaskan bahagian bawah tudung dengan menggunakan jahitan coverstitch seperti di atas.


Hasil kemasan coverstitch di bawah kain dengan coverstitch 2 benang seperti gambar di bawah.


STEP 9
Tudung siap dan boleh digayakan. 

pandangan depan

pandangan sisi

SELAMAT MENCUBA

Monday, 7 April 2014

Apabila Saya Menulis Blog


Saya mula menulis blog sejak Julai 2013 dengan tujuan untuk memperkenalkan servis menjahit yang saya lakukan. Entri saya yang pertama adalah berkaitan perkhidmatan menjahit pakaian wanita. Kini hampir 8 bulan saya menulis blog dengan entri-entri yang bersangkut paut dengan servis yang saya lakukan sahaja.

Bukan senang untuk menulis satu topik yang tertumpu kepada dunia jahit menjahit dan fesyen tudung, baju dan shawl ini. Adalah lebih mudah untuk menulis sesuatu topik yang berkaitan kehidupan seharian atau menulis mengenai isu semasa yang boleh diambil dari banyak sumber. Menulis mengenai dunia jahit menjahit dan fesyen yang terhad kepada pakaian orang-orang melayu sahaja tentunya terhad rujukannya. Mungkin nanti apabila semua perkara yang mahu ditulis sudah ditulis tentunya tidak ada idea lagilah untuk saya menulis.  Akhirnya saya terpaksa mengurangkan entri di blog ini dari menerbitnya setiap hari kepada sekali seminggu atau pun sekali sebulan atau tidak menulis langsung.  Akhirnya blog ini akan menjadi sejarah.

Walaubagaimana pun saya berpuashati setakat ini kerana setiap entri yang saya tulis bukanlah bersifat semasa tetapi sesuatu yang evergreen yang boleh dirujuk pada bila-bila masa selagi blog ini wujud.

Sekurang-kurangnya pada masa ini saya sudah berjaya mendominasi carian pada google untuk servis yang saya lakukan samada pada page pertama atau page kedua google. Keyword untuk carian pada google seperti kelas menjahit tudung, jahit tepi tudung, jahit tepi halus, jahit tepi shawl, tempahan menjahit pakaian wanita, tempahan menjahit tudung dan lain-lain sentiasa bersifat evergreen dan akan dicari pada bila-bila masa. Oleh sebab itu blog ini sentiasa dirujuk walaupun tiada entri terbaru.

Sebagaimana yang saya telah tuliskan dalam entri yang terdahulu blog ini tidak mungkin mendapat trafik yang terlalu tinggi kerana blog ini adalah berkaitan dengan fesyen pakaian wanita melayu yang pengunjungnya tentunya golongan wanita dan orang melayu sahaja. Buat masa ini trafik untuk blog ini secara konsisten mendapat antara 2000 hingga 2500 view setiap hari. Sesuatu yang patut saya banggakan  kerana kebanyakannya trafik datang dari carian pada google.

Oleh itu apabila saya menulis blog ini banyak perkara yang saya pelajari dan alami. Kadang-kadang saya sendiri tidak menyangkanya.
  • Saya mula mempelajari tentang ilmu blogging yang sebelum ini saya tidak tahu apa-apa pun.
  • Saya mula mempelajari kaedah mengambil gambar walaupun tidak secara professional dan juga asas tentang cara mengedit gambar menggunakan photoshop.
  • Setiap hari saya menerima berpuluh-puluh message samada melalui whatsapp, sms, pm melalui facebook, email dan juga panggilan telefon yang memerlukan saya menghabiskan masa beberapa jam hanya untuk membalas message tersebut. Produktiviti menjahit saya sedikit terganggu dengan rutin baru tersebut.
  • Saya menerima tetamu yang akhirnya menjadi pelanggan saya hampir setiap hari dari pagi hingga ke malam yang inginkan servis yang saya lakukan. 
  • Saya menerima tetamu atau pelanggan dari mereka yang tidak disangka-sangka dari artis terkenal, personaliti TV, pemilik butik, mereka yang berjawatan tinggi di sektor swasta dan kerajaan dan termasuklah kawan sekolah yang sudah lama tidak berjumpa. Kadang-kadang saya sendiri merasa risau untuk menerima tempahan dari pelanggan-pelanggan yang sebegini. 
  • Saya juga menerima tetamu yang semata-mata ingin berjumpa dan berkenalan dengan saya. 
  • Saya juga mendapat pertanyaan dari pelajar universiti yang membuat kajian mengenai tesis mereka. Saya menerima pertanyaan berkaitan kajian tentang usahawan wanita online dan juga kajian tentang bahasa-bahasa di blog.
  • Saya juga mendapat tawaran untuk pinjaman dari bank-bank yang setakat ini memang saya tidak berminat.
  • Saya juga menerima tempahan-tempahan untuk menjahit baju, tudung, shawl yang pelbagai fesyen yang saya sendiri pun tidak pernah tahu sebelum ini. Secara tidak langsung saya mempelajari tentang fesyen terkini.
  • Saya juga menerima beberapa permintaan untuk menaja tudung dan shawl untuk beberapa event untuk majalah fesyen dan juga beberapa event lain di blog.
  • Tentunya yang paling manis sekali saya sudah mempunyai pendapatan saya sendiri hasil dari perkhidmatan yang saya lakukan. Tak perlu lagi nak menumpang duit suami untuk membeli produk yang saya minat.
Semuanya kerana saya menulis blog dan blog saya mudah dijumpai melalui carian di google.

Sunday, 6 April 2014

Cara Jahit Tapak Kerongsang Pada Tudung

Tutorial kali ini saya akan tunjukkan cara bagaimana untuk buat tapak berkedut untuk diletakkan brooch atau kerongsang pada tudung. Ramai yang tidak faham dan bertanya saya cara bagaimana untuk membuat tapak kedut untuk kerongsang. Dengan tutorial ini diharapkan boleh membantu kepada sesiapa sahaja yang ingin menjahit sendiri tudung yang memerlukan tapak untuk meletak kerongsang.

Kaedah ini adalah kaedah  yang saya gunakan untuk tapak kerongsang pada tudung yang saya hasilkan selama ini. Mungkin setiap tukang jahit mempunyai cara yang tersendiri.

Ikut langkah-langkah yang saya tunjukkan di bawah.

STEP 1
Seterika di sebelah dalam tudung untuk kemasan supaya lebih mudah untuk menjahit.



STEP 2
Setkan mesin pada kedudukan 5 untuk jarak jahitan yang lebih besar pada tapak mesin. Kebiasaannya pada kedudukan 3 untuk jahitan yang biasa.


STEP 3
Mulakan jahitan dari bawah ke atas seperti yang ditunjukkan. Jarak dari dagu ke jahitan yang di atas sekali adalah 5 inci. Lihat gambar.


STEP 4
Buat jahitan U-Turn seperti ditunjukkan.


Ukuran untuk jahitan yang dihasilkan adalah seperti di bawah. Panjang 5 inci. Lebar tepi lebih kurang 2 mm atau mengikut saiz tapak. Klik image untuk besarkan gambar supaya lebih jelas.


Hasil pada sebelah hadapan tudung adalah seperti berikut.


STEP 5
Tarik 2 benang dihujung jahitan untuk hasilkan kedut pada tapak kerongsang.



STEP 6
Selepas terhasil kedutan yang dikehendaki, ikatkan hujung benang untuk kemasan.


STEP 7
Setkan mesin pada kedudukan 3 untuk kembali kepada jahitan normal pada tapak mesin.


STEP 8
Jahitkan pada bahagian tengah kedutan untuk kemasan tapak kerongsang. Jahit dari bawah ke atas dan ulang semula dari atas ke bawah supaya tapak kerongsang lebih kukuh jahitannya.


Hasil di sebelah dalam tudung seperti di bawah.


STEP 9
Pasangkan kerongsang pada tapak kerongsang.



Tak faham juga masuklah kelas menjahit tudung.

SELAMAT MENCUBA

Saturday, 5 April 2014

Tempahan Baju Menyusu

dress menyusu dengan bukaan inner di kiri dan kanan

dress menyusu dengan bukaan hadapan dari zip sorok 16 inci

Bila sudah berkahwin dan dapat anak selalu yang difikirkan adalah bagaimana nak bergaya tetapi dalam masa yang sama tidak menganggu proses penyusuan kepada bayi terutamanya semasa berada di luar rumah.

Jalan terbaik adalah dengan memakai pakaian yang sesuai untuk menyusu walau di manapun berada. Pakaian yang dipakai inilah yang dipanggil pakaian menyusu atau baju menyusu atau dalam bahasa Inggeris dipanggil 'nursing cloth' atau 'breastfeeding cloth'. Kalau jenis pakaian tersebut adalah jubah dipanggil jubah menyusu, kalau blouse dipanggil blouse menyusu dan lain-lain lagi.

Untuk mendapat pakaian menyusu yang sesuai memang susah terutamanya selepas bersalin kerana bentuk badan kita yang berubah. Tidak banyak pilihan terutama di kedai-kedai yang menjual pakaian. Idea yang terbaik adalah dengan membuat tempahan dengan tukang jahit.

"Kak Ros, saya dah puas cari tukang jahit kat Bangi ni, semua dah tak nak ambil tempahan. Nasib baik Kak Ros masih ambil tempahan. Saya nak tempah nursing dress 2 helai"

Tempahan baju menyusu dari pelanggan saya ini adalah dari jenis dress dengan bukaan menyusu di hadapan. Mempunyai satu butang pada leher baju  dengan pelapik dalam atau inner dengan bukaan menyusu di kiri dan kanan. Inner dijahit terus dengan baju dan boleh diselak dengan mudah apabila hendak meyusu di sebelah kiri atau pun sebelah kanan. 

Untuk tempahan dress menyusu yang kedua pula jenis bukaan menyusu adalah menggunakan zip sorok 16 inci di hadapan. Mudah dibuka ketika hendak menyusu dengan menarik sahaja zip ke bawah dan sesuai dipakai dengan tudung labuh.

Pemilihan bukaan menyusu bergantung kepada pilihan pelanggan untuk keselesaan menyusu dan juga untuk mengepam susu dengan selesa ketika berada di tempat kerja. Keselesaan kepada bayi juga perlu diambil kira supaya bayi merasa aman, tenang dan selesa ketika menyusu sambil melihat mata kita yang jernih. 

Dengan memakai pakaian menyusu yang sesuai ibu juga boleh bergaya dengan baju menyusu yang cantik. Penampilan diri perlu diutamakan walaupun mempunyai anak yang kecil dengan banyak pilihan fesyen terkini.

Dengan baju menyusu yang pelbagai sekarang tidak ada lagi alasan untuk ibu-ibu berhenti berhenti menyusu dengan alasan susah dan rasa malu hendak menyusukan bayi ketika berada di luar rumah. Dengan menyusu, perasaan kasih sayang yang berpanjangan akan wujud antara ibu dan anak. Jadi jangan abaikan penyusuan kepada bayi sepanjang masa walau di mana sahaja kita berada. Buatlah tempahan baju menyusu yang sesuai dengan diri kita supaya kita selesa dan begitu juga dengan bayi kita.

Thursday, 3 April 2014

Tempah Dress Fesyen Macam Dalam Gambar



Kali ini tempahan dari pelanggan adalah dress fesyen seperti dalam gambar. Begitulah tempahan dari pelanggan sekarang. 

Ada juga yang hantar gambar minta saya  jahit dan sediakan kain sekali. Memang saya tidak boleh sediakan kain untuk pelanggan. Pelanggan perlu bawa sendiri kain untuk tempahan baju yang dikehendaki.

Saya tidak sediakan kain untuk tempahan baju kerana saya tidak mahu nanti bila sudah siap, kain yang digunakan tidak memenuhi citarasa pelanggan. Pelanggan tidak mahu ambil baju yang sudah siap. Saya tidak mahu rugi di situ. 

Jika pelanggan yang bawa kain sendiri, sudah ada komitmen daripada pelanggan untuk mengambil baju tersebut. Yang keduanya saya tidak mahu membuang masa mencari kain yang entah ada atau tidak di kedai-kedai kain. Bukan senang untuk mencari kain yang dikehendaki terutama yang bercorak sama seperti dalam gambar yang ditunjuk. Kalau untuk tempahan untuk tudung mungkin saya boleh carikan terutamanya kain jenis plain tetapi tidak untuk baju.

Seperti entri yang lepas jika ingin menempah baju seperti gambar, saya perlu melihat dahulu gambar tersebut sama ada saya boleh buat atau tidak. InsyaAllah boleh bincang dahulu. Kalau nak 'tailor made' seperti fesyen yang dikehendaki harga pun mestilah tidak sama macam harga biasa.  

Wednesday, 2 April 2014

Tempah Baju Fesyen




Ramai yang berminat dengan baju fesyen. Banyak sekali saya menerima tempahan untuk baju fesyen ini. Kebanyakan menghantar gambar dan minta tempahan seperti dalam gambar. Ada yang membawa contoh baju. Ada juga yang membawa gambar itu sendiri. Mungkin dicetak dari gambar di internet.

Kebiasaanya saya perlu melihat dulu gambar baju fesyen yang diminta. Kalau ada contoh baju lebih senang untuk dilihat berbanding gambar. Jika tempahan yang diminta adalah baju yang biasa dibuat seperti baju kurung moden, dress, jubah dan blouse saya tidak akan menolaknya kecuali fesyen tersebut terlalu berfesyen mungkin sukar sedikit saya hendak terima. 

Walaubagaimana pun boleh sahaja hantar gambar dahulu. InsyaAllah mungkin boleh buat. Setakat ini saya masih terima tempahan. Setiap hari ada sahaja tempahan menjahit baju. Kalau berminat boleh hubungi Kak Ros. 

Tuesday, 1 April 2014

Kenali Corak Paisley


shawl paisley

dress paisley                                       blouse paisley

tudung paisley

Fabrik bermotif paisley memang diminati ramai. Lihat sahaja disekeliling kita mesti ada yang memakainya sama ada tudung, baju atau shawl.

Paisley merupakan salah satu daripada banyak motif dan corak yang terdapat pada pakaian. Motif ini adalah abstrak dan kebiasaannya berwarna-warni yang menampilkan keunikannya yang tersendiri. Ianya berbentuk seperti titisan air yang hujungnya sedikit melengkung.

Warna-warna yang lembut dan menarik  seperti terdapat pada pensil warna menjadikan paisley amat menarik dan kelihatan cantik. Terdapat berbagai bentuk dan warna  pada motif paisley menjadikan ianya sangat sesuai jika dibuat shawl, tudung dan pakaian. Kepelbagaian pada warna dan corak menjadikan ianya sesuai untuk digayakan pada kebanyakan majlis dan juga boleh dipakai di mana-mana sahaja. 

Motif paisley juga banyak digunakan sebagai hiasan dinding seperti  'wall paper' dan menjadi corak pilihan untuk fabrik pakaian, shawl dan tudung.  Shawl bermotif paisley juga sering dijadikan hadiah sebagai mas kahwin bagi sesetengah tempat di India terutamanya di Kashmir.

Corak paisley juga mampu memberi kesan mewah kepada pemakai sehinggakan ramai pereka bentuk fesyen pakaian menggunakan motif ini untuk rekaan fesyen mereka. Pakaian muslimah juga sekarang boleh didapati dalam banyak motif paisley. Rekaan seperti dress, jubah, blouse, tudung dan shawl banyak mendapat sambutan untuk corak paisley ini. Motif paisley kini terdapat dalam pelbagai bentuk dan corak dari ukuran yang besar sehingga yang kecil. Warna-warna yang menghiasi motif paisley juga semakin pelbagai yang memberi banyak pilihan kepada peminat paisley ini.

Bagi yang tidak mengenali corak paisley ini, ia berbentuk seperti biji mangga atau ginjal atau seperti titisan air yang melengkung dihujungnya. 

Dari rujukan wikipedia terdapat pelbagai panggilan untuk corak paisley ini seperti di Amerika bagi sesetengah penjahit quilt, mereka memanggilnya sebagai 'Persian pickles' kerana asal corak ini dipercayai dari Parsi, di kalangan penjual tekstil di Welsh memanggilnya  sebagai 'Welsh pears'.  Dalam bahasa Tamil dikenali sebagai 'mango pattern', bahasa Marathi dan Urdu dikenali sebagai 'mango seed' dan dalam bahasa Punjabi dikenali sebagai 'Mango'. Mungkin dalam Bahasa Melayu saya boleh sebut corak seperti 'biji mempelam'.  Sebutlah apa pun janji boleh faham bentuk corak paisley ini. 

Beberapa gambar corak paisley.



Paisley dinamakan sempena nama sebuah bandar di Scotland di mana fabrik dengan cetakan paisley dikeluarkan secara besar-besaran.

Negara Parsi adalah negara asal yang  dikatakan menghasilkan rekaan dasar pola atau corak menggunakan boteh atau buta iaitu motif titisan kecil sayur-sayuran seperti bentuk titisan air.  Corak atau motif ini yang akhirnya dinamakan sebagai motif paisley. Asal rekabentuk boteh ini atau titisan kecil sayur-sayuran ini sudah dicorakkan di atas permukaan fabrik sejak dari Dinasti Sassanid lagi di Parsi (1501-1736). 

Kermudian rekabentuk ini terus  dipopularkan lagi oleh penenun-penenun Parsi semasa Dinasti Qajar (1795-1925). Bagi penduduk Parsi mereka mempercayai rekabentuk boteh ini melambangkan daun pokok cypress  iaitu simbol kehidupan, kesuburan dan keabadian.




Corak paisley dicatatkan bermula di Kashmir, India sebelum dipopularkan kepada masyarakat Eropah.
Shawl dengan corak bermotif paisley di tenun di Kashmir, satu lembah yang subur di Himalaya sejak abad ke 17. 

Mengikut sejarah, tentera British yang ditugaskan di India pada masa Peperangan Anglo-Sikh (1848-1849) yang di bawah kawalan British telah membawa pulang shawl cashmere bermotif paisley ke Eropah sehingga dikenali oleh masyarakat Eropah. Pada pertengahan abad ke-17, Syarikat Hindia Timur telah mempopularkan  motif paisley ini ke Eropah sehingga mendapat permintaan yang tinggi oleh golongan wanita. Ketika itu, permintaan terhadap motif paisley sangat tinggi sehinggakan tidak dapat menampung permintaan yang ada ketika itu. 

Oleh kerana permintaan yang tinggi, negara Eropah akhirnya mengambil peluang untuk  meniru dan mengeluarkan sendiri shawl paisley ini secara besar-besaran. Antara negara-negara Eropah yang terkenal pada masa itu mengeluar shawl paisley ini adalah Norwich di England dan Paisley di Scotland.

Penenun-penenun di Eropah pada masa itu mendapat bayaran yang tinggi untuk tenunan bermotif paisley ini sehingga ramai yang telibat dalam pekerjaan tersebut. 

Pada awalnya teknik tenunan menggunakan tangan. Penciptaan mesin tenunan Jacquard telah berjaya mengeluarkan fabrik bermotif  paisley secara besar-besaran pada tahun 1850 di Scotland. Daripada sinilah 'paisley' mendapat namanya.

Dengan pengunaan mesin tenun, fabrik paisley dihasilkan dikilang-kilang yang menyebabkan peluang pekerjaan kepada penduduk tempatan semakin berkurangan.

Pengeluaran fabrik paisley ini juga mengalamai  zaman kemerosotannya dengan berlakunya krisis ekonomi di Eropah pada tahun 1841-1843 sehinggakan menyebabkan banyak kilang-kilang ditutup dan diistihar muflis. 

Pekerja kilang tenunan  juga pernah melancarkan mogok kerana membantah  pemerintah yang terlibat dengan peperangan yang dikenali sebagai Radikal War.

Motif paisley juga di digunakan sebagai lambang pemberontakan di kalangan etnik tertentu terutamanya oleh golongan muda yang radikal.

Kemunculan semula  paisley berlaku semula pada tahun 1960an dan terus menjadi popular terutamanya pada tahun-tahun 1990an hingga kini. Fabrik bermotif paisley terus mendapat sambutan di mana corak-corak ini boleh kelihatan di mana-mana sahaja sekarang.

Jika berminat dengan corak paisley ini bolehlah mendapat fabrik bermotif paisley ini untuk dijadikan shawl, atau mendapatkan tudung paisley, dress paisley atau blouse bermotif paisley ini.

Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017