Showing posts with label jubah. Show all posts
Showing posts with label jubah. Show all posts

Monday, 30 September 2013

Tempahan Menjahit Jubah Dress Moden

Jubah dress moden merupakan pakaian labuh dan longgar yang kini boleh didapati dengan pelbagai rekabentuk dan fesyen. Kalau dahulunya pakaian seperti jubah ini hanya dipakai oleh golongan tertentu sahaja terutamanya ketika menghadiri kuliah ilmu. Kini dengan fesyen terkini dress moden ini mula dipakai untuk majlis-majlis yang lain juga termasuk juga sebagai pakaian di tempat kerja.

Walaupun ada tanggapan jubah hanya sesuai untuk wanita dewasa dan hanya dipakai oleh wanita berusia 40 tahun ke atas tetapi dengan rekabentuk dress moden terkini remaja mula terpikat untuk memakai pakaian jenis jubah dress moden ini.

Mengapa memilih dress? Kerana ianya selesa dan longgar menyebabkan ia menjadi pilihan pemakai. Pakaian ini bukan sahaja sesuai untuk ke majlis ilmu lagi tetapi untuk sebarang majlis.

Kali ini saya tunjukkan dress moden yang telah siap dijahit untuk pelanggan. Kain yang menjadi pilihan pelanggan saya ini adalah dari jenis lycra.

Kenapa Lycra? Kerana kain jenis ini adalah ringan, lembut, terletak cantik, tak mudah renyuk dan boleh dibasuh dengan mesin basuh dan tak perlu hantar dobi. Malahan masih nampak kemas walaupun tanpa diseterika.

Pemakainya juga merasa selesa kerana pakaiannya lembut, tak panas dan tak mudah berkedut.

Ramai tukang jahit tidak begitu berminat menerima tempahan untuk kain jenis lycra ini  kerana sifat kain itu sendiri bersifat elastik dan susah untuk dijahit dengan mesin jahit. Alhamdulillah mesin saya setakat ini tidak ada masalah dan masih boleh menerima kain jenis lycra ini tanpa perlu menukar jarum dan tak berkedut.

Ada juga  yang berpendapat kain lycra ini tidak begitu sesuai dijadikan pakaian muslimat kerana menampakkan bentuk tubuh badan jika dipakai. Ini adalah kerana sifatnya yang mudah meregang (elastik) mudah menampakkan tubuh badan terutamanya jika dipakai dengan sendat. Terpulanglah kepada diri masing-masing bagaimana hendak menggayakan dress ini sama ada dengan mengenakan pakaian dua lapis atau memastikan ukuran yang sesuai sebelum menjahit dan tidak sendat.

Gambar di bawah adalah contoh dress moden yang sudah siap dijahit untuk pelanggan saya.

Dress moden

Dress moden

Dress moden

Dress moden

Dress moden

Friday, 23 August 2013

Tempahan Jahit Jubah

C: Boleh jahit jubah tak?

S: Boleh.

C: Harga berapa?

S: Saya kena tengok contoh dulu. Kalau jubah fesyen saya ambil mahal sikit?

C: Saya ada contoh gambar. Boleh tengok tak?

S: Ok. Boleh whatsapp?

C: Ok.
:
:
S: Saya dah tengok gambar tu. Biasanya saya ambil RM XX.00

C: Ok. Nanti saya hantar kain. Boleh bagi alamat.

S: Ok.

* C - customer
   S - saya

Begitulah lebih kurang dialog dalam SMS. Permintaan pelanggan bermacam-macam. Kadang-kadang pening kepala juga nak buat keputusan. Nak ambil tempahan  atau tak. Setiap call atau message perlu dibalas. Pelanggan kadang-kadang search dalam google image dan hantar gambar bertanya itu dan ini. Sesetengah jubah memang tak boleh nak buat kerana dijahit dengan menggunakan mesin tertentu. Biasanya kalau tak mampu memang saya mengaku tak boleh buat.

Search sahaja dalam google akan muncul pelbagai jenis nama jubah. Taip sahaja perkataan 'jubah fesyen', 'jubah terkini' ada pelbagai jenis nama akan muncul. Kebanyakannya mengikut nama jenis kain. Antaranya seperti jubah abaya (ada beza ke abaya dengan jubah?)

Ada juga mengikut nama artis. Sekali sahaja artis tu pakai terus jubah tu dapat nama. Itulah sebenarnya promosi untuk lariskan jualan.

Ada juga yang mengikut jenama nama syarikat, nama-nama anak-anak atau nama pemakai itu sendiri, Ada yang mengikut nama negara seperti Jubah Dubai, Jubah Turki, Jubah Arab dan lain-lain.

Jubah yang saya jahit pun tak ada nama jubah. Apa yang pelanggan minta itulah yang saya jahit. Mungkin lepas ni boleh letak nama jubah Nash Fesyen. Itu pun kalau saya design sendiri.

Antara nama-nama jubah yang saya jumpa masa search kat google seperti jubah muslimah, jubah moden, jubah fesyen, jubah dubai, jubah satin,jubah abaya, jubah seluar, jubah cotton, jubah crepe, jubah souq
jubah kaftan chiffon, jubah kaftan lycra, jubah manik, jubah maxi, jubah denim, jubah princess, jubah batik, jubah maxi chiffon.

Kebanyakan mengikut jenis nama kain. Kalau lihat balik design tidak banyak berbeza pun kecuali beberapa fesyen tertentu. Inilah yang dikatakan dunia fesyen. Yang penting sekali, biar jenama apapun, design macam mana pun mestilah MENUTUP AURAT.

Beberapa contoh jubah yang saya jahit mengikut tempahan pelanggan seperti di bawah.


Beberapa contoh jubah


Post Utama

Kedai Online Nash Fesyen

Post Paling Popular

HAKCIPTA TERPELIHARA NASH FESYEN 2017